Ταραχές στη Γαλλία: Με 220 δημάρχους θα συναντηθεί σήμερα ο Μακρόν- Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Ιουλίου 2023 11:00 Ταραχές στη Γαλλία: Με 220 δημάρχους θα συναντηθεί σήμερα ο Μακρόν- Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης

Me 220 δημάρχους περιοχών που έχουν πληγεί από τη βία θα συναντηθεί σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Οι ταραχές στη Γαλλία με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ φαίνεται να καταλαγιάζουν. Από το βράδυ της Κυριακής, τα βίαια επεισόδια περιορίστηκαν και έγιναν λιγότερες συλλήψεις αλλά δεν υπάρχει εφησυχασμός.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να διατηρήσει μια «μαζική» αστυνομική παρουσία στους δρόμους ενώ χθες οι δημοτικές αρχές στις περιοχές που πλήττονται από το κύμα βίας, κάλεσαν σε συγκεντρώσεις, έξω από τα δημαρχεία ως απάντηση στη βία και στις λεηλασίες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχτεί σήμερα 220 δημάρχους των οποίων οι πόλεις αποτέλεσαν θέατρο επεισοδίων τις τελευταίες νύχτες. Ο πρόεδρος το ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Με αυτή τη διαβούλευση με τους τοπικούς αιρετούς εκπροσώπους, ο Εμανουέλ Μακρόν «επιθυμεί να ξεκινήσει μια λεπτομερή και πιο μακροπρόθεσμη διαδικασία για να κατανοήσει σε βάθος τους λόγους που οδήγησαν σε αυτά τα γεγονότα», ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Στη Ναντέρ, τη γενέτειρα του Ναέλ, ο δήμαρχος Πατρίκ Ζαρρί δήλωσε ικανοποιημένος από την υποχώρηση της βίας, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε το περιστατικό που πυροδότησε αυτή την κατάσταση και τη συνεχιζόμενη ανάγκη για δικαιοσύνη».

Η επίθεση σε σπίτι δημάρχου- Τραυματίστηκε η σύζυγός του

Αργότερα το απόγευμα, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο Λ'Άι-λε-Ροζ για να υποστηρίξουν τον Βενσάν Ζανμπρέν, τον δήμαρχο του οποίου το σπίτι δέχθηκε επίθεση από ταραξίες που με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της, καθώς και του ενός παιδιού τους. Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως απόπειρα δολοφονίας.

Ένας εμφανώς συγκινημένος Ζανμπρέν δήλωσε: «Είδαμε τα πραγματικά πρόσωπα των ταραξιών: είναι δολοφόνοι… Ήθελαν να σκοτώσουν τη γυναίκα μου και τα δύο μικρά παιδιά μου στον ύπνο τους, καίγοντάς τα ζωντανά».

Yπό πίεση ο Εμανουέλ Μακρόν

Ενώ το βράδυ της Κυριακής ήταν πολύ πιο ήρεμο, οι αρχές ήταν προσεκτικές ώστε να μην χαιρετίσουν πρόωρα την επιστροφή στην κανονικότητα τη Δευτέρα. Ο Μάκρον, σύμφωνα με την γαλλική Le Parisien βρίσκεται υπό πολύ μεγάλη πίεση, γνωρίζει πολύ καλά ότι η κατάσταση είναι τόσο ασταθής όσο και εκρηκτική. Στην κορυφή του κράτους, εκτιμάται ότι θα πρέπει να αναμένουν μία ή και δύο ακόμη νύχτες για να ξεκαθαριστεί αν υπάρχει όντως τάση αποκλιμάκωσης.

Οι έξι ημέρες ταραχών φέρεται να προκάλεσαν ζημιές αξίας τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις.

Περίπου 45.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα τις τελευταίες τρεις νύχτες και θα βγουν ξανά στους δρόμους τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν.

Περισσότεροι από 150 άνθρωποι συνελήφθησαν το βράδυ της Κυριακής, σε σύγκριση με περισσότερους από 700 το προηγούμενο βράδυ.

Πυρπολήθηκαν 297 αυτοκίνητα σε σύγκριση με τα 1.900 της Πέμπτης, ενώ 34 κτίρια υπέστησαν ζημιές ή πυρπολήθηκαν σε σύγκριση με περισσότερα από 500 την Πέμπτη, μεταδίδει το BBC.

Το Σαββατοκύριακο, η οικογένεια του Nαέλ, του εφήβου που σκοτώθηκε από την αστυνομία, ζήτησε να σταματήσει η βία. Η γιαγιά του κατηγόρησε τους ταραξίες ότι χρησιμοποιούν τον θάνατο του Ναέλ ως δικαιολογία και τους κάλεσε να σταματήσουν να καταστρέφουν δημόσια περιουσία.

Ένας άλλος συγγενής δήλωσε στο BBC ότι η οικογένεια δεν ήθελε ο θάνατός του να πυροδοτήσει ταραχές.

πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση