Επιστήμονες δημιούργησαν την «σούπερ - μπανάνα» που μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές: Ο Μπιλ Γκέιτς έχει χρηματοδοτήσει το εγχείρημα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 08 Ιουλίου 2023 21:54 Επιστήμονες δημιούργησαν την «σούπερ - μπανάνα» που μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές: Ο Μπιλ Γκέιτς έχει χρηματοδοτήσει το εγχείρημα

Το πρόγραμμα Banana21 ξεκίνησε το 2005 και μετά από 18 χρόνια αφοσιωμένων προσπαθειών, σημαντικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς 11 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Σε μια πρωτοποριακή εξέλιξη, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δημιούργησε με επιτυχία μια γενετικά τροποποιημένη «σούπερ-μπανανά» με σημαντικά ενισχυμένη θρεπτική αξία, ιδίως σε βιταμίνη Α. Αυτή η καινοτόμος δημιουργία θα μπορούσε ενδεχομένως να σώσει εκατομμύρια ζωές, κυρίως σε φτωχές περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου η έλλειψη βιταμίνης Α αποτελεί εδώ και καιρό ένα διαδεδομένο πρόβλημα.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α αποτελεί ένα επίμονο πρόβλημα, που εμποδίζει την ανάπτυξη των παιδιών, προκαλεί τύφλωση και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την αντοχή τους σε θεραπεύσιμες αλλά θανατηφόρες ασθένειες όπως η διάρροια και η ιλαρά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 190 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας πάσχουν παγκοσμίως από ανεπάρκεια βιταμίνης Α, με τον υποσιτισμό να ευθύνεται για το 6% των θανάτων παιδιών στην πρώιμη παιδική ηλικία μόνο στην Αφρική. Ευτυχώς, μια πολλά υποσχόμενη λύση για τον υποσιτισμό και την ανεπάρκεια βιταμίνης Α φαίνεται να βρίσκεται στον ορίζοντα.

Η Ουγκάντα, μία από τις χώρες που παλεύουν με τον υποσιτισμό, θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση αυτής της κρίσης. Ερευνητές από τα Εθνικά Εργαστήρια Γεωργικής Έρευνας της Ουγκάντα, σε συνεργασία με τον Αυστραλό γεωπόνο James Dale και το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates, φέρεται να έχουν αναπτύξει μια γενετικά τροποποιημένη μπανάνα που περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού.

Το πρόγραμμα Banana21 ξεκίνησε το 2005 και μετά από 18 χρόνια αφοσιωμένων προσπαθειών, σημαντικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς 11 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates, και πολυάριθμων αποτυχιών, οι επιστήμονες πέτυχαν τελικά μια σημαντική ανακάλυψη. Κατάφεραν να δημιουργήσουν με επιτυχία μια ποικιλία μπανάνας ικανή να μεταμορφώσει τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών. Ενώ γενετικές τροποποιήσεις σε μπανανιές για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι παρασίτων, μυκήτων και ξηρασίας έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, αυτή αποτελεί την πρώτη επιτυχή τροποποίηση μιας μπανάνας ώστε να λειτουργεί ως συμπλήρωμα διατροφής για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σύμφωνα με το National Geographic, η «σούπερ-μπανανά» είναι πλέον έτοιμη για καλλιέργεια, ωστόσο, αναμένει την έγκριση της τοπικής κυβέρνησης. Το βήμα αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, δεδομένης της επικρατούσας αντίθεσης στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα στην Ουγκάντα, όπου η καλλιέργειά τους απαγορεύεται αυστηρά προς το παρόν. Ας ελπίσουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα λάβουν υπόψη τους το θετικό προηγούμενο που δημιούργησαν οι συνάδελφοί τους στην Κένυα, οι οποίοι πρόσφατα ήραν μια δεκαετή απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

πηγή: gazzetta.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση