Ντόναλντ Τραμπ: Αυξάνονται οι διώξεις, αυξάνονται και τα χρήματα- Πάνω από 4 εκατ. δολάρια σε 24 ώρες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2023 14:37 Ντόναλντ Τραμπ: Αυξάνονται οι διώξεις, αυξάνονται και τα χρήματα- Πάνω από 4 εκατ. δολάρια σε 24 ώρες

Οι ποινικές διώξεις σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως τελικά του αποφέρουν οικονομικά οφέλη

Τα δικαστικά μέτωπα του Ντόναλντ Τραμπ ολοένα και αυξάνονται. Το ίδιο όμως και οι οικονομικές δωρεές που αποκομίζει, μαζί με ενισχυμένα εκλογικά ποσοστά.

Ειδικότερα, οι ποινικές διώξεις σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως τελικά του αποφέρουν οικονομικά οφέλη σε μια χώρα όπου οι εκλογικές νίκες κερδίζονται με δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι χαρακτηριστικό πως την Κυριακή, ακόμη και πριν από την τέταρτη ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του στην Τζόρτζια, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2024, είχε ήδη στείλει e-mail σε υποστηρικτές του, καλώντας τους να εξεγερθούν, βάζοντας το χέρι στο πορτοφόλι.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μπάιντεν προσπαθεί να με κλείσει ισόβια στη ΦΥΛΑΚΗ», είπε, χωρίς αποδείξεις, προτού προτρέψει τους «πατριώτες» να δωρίσουν από 24 έως 1.000 δολάρια στην εκστρατεία του. «Η επιβίωση της Δημοκρατίας μας κρέμεται από μια κλωστή, η Αμερική σας χρειάζεται», τόνισε.

Ο Τραμπ συγκέντρωσε πάνω από 4 εκατ. δολάρια μέσα σε 24 ώρες

Από την πρώτη δίωξη εις βάρος του την άνοιξη στη Νέα Υόρκη, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατακλύσει τους υποστηρικτές του με μηνύματα SMS και e-mail παρόμοιου περιεχομένου, με την ίδια εμπρηστική ρητορική. Όσον αφορά τις τέσσερις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται, πρόκειται σύμφωνα με τον Τραμπ για «κυνήγια μαγισσών». Μάλιστα χαρακτηρίζει τον Τζο Μπάιντεν ως έναν «αχρείο» επικεφαλής μιας «ψευδοδικτατορίας», που προσπαθεί να «εξολοθρεύσει τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο».

Η συγκεκριμένη ρητορική πάντως φαίνεται πως έχει αποτέλεσμα καθώς η ομάδα εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια σε 24 ώρες μετά την πρώτη δίωξη, στην υπόθεση αναφορικά με την καταβολή χρημάτων για την εξαγορά της σιωπής της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιόταν ότι συγκέντρωσε σχεδόν 7 εκατομμύρια δολάρια αμέσως μετά το δεύτερο κατηγορητήριο από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για απόρρητα έγγραφα που πήρε μαζί του όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ κερδίζει σε χρήματα αλλά και σε ποσοστά

Μάλιστα, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ έχουν αντίκτυπο και στην προεκλογική του εκστρατεία καθώς όσο πιο πολλές διώξεις ανακοινώνονται τόσο πιο πολλά κεφάλαια φτάνουν στο επιτελείο του.

Ειδικότερα, με κάθε νέα έρευνα, ο Ρεπουμπλικανός επωφελείται τώρα από αυτό που οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες αποκαλούν «πρόσκρουση από δίωξη» - «ανάκαμψη που συνδέεται με την απαγγελία κατηγοριών».

Ένας ενθουσιασμός που μπορεί να καταγραφεί και στις δημοσκοπήσεις: από το πρώτο του κατηγορητήριο, το οποίο συγκέντρωσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, ο πρώην πρόεδρος κέρδισε επίσης 9 βαθμούς στην κούρσα για τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με το RealClearPolitics.

«Κάθε φορά που μου απαγγέλλουν κατηγορίες, ανεβαίνουμε», έλεγε ο Τραμπ σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Φτάνοντας στο σημείο να πει αμέσως μετά την τρίτη εις βάρος του δίωξη, ότι «χρειάζεται μόνο ένα επιπλέον κατηγορητήριο για να κερδίσει αυτές τις εκλογές».

Εντούτοις, αν ο πρώην πρόεδρος και το περιβάλλον του αρέσκονται να καυχιούνται για τα μεγάλα ποσά που συγκεντρώθηκαν χάρη σε αυτές τις διώξεις, υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση. Ο όγκος των εξόδων που συνδέονται με αυτές τις κατηγορίες είναι τέτοιος που ο υποψήφιος δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να αντλήσει χρήματα από τα κεφάλαια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Αμοιβές δικηγόρων που δεν δαπανώνται έτσι για τηλεοπτικές διαφημίσεις, συγκεντρώσεις ή ταξίδια. «Ο Τραμπ έχει ήδη ξοδέψει ένα σημαντικό ποσοστό των δωρεών του για νομικά έξοδα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός επιστήμονας Λάρι Σαμπάτο. Αυτά τα έξοδα, προβλέπει αυτός ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, «θα αυξάνονται για μήνες, ακόμη και χρόνια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση