Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν συνέλαβαν 18 μέλη ελβετικής ΜΚΟ – Η οργάνωση μιλάει για «απαγωγή»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023 13:37 Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν συνέλαβαν 18 μέλη ελβετικής ΜΚΟ – Η οργάνωση μιλάει για «απαγωγή»

Οι αρχές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν συνέλαβαν 18 μέλη του προσωπικού ελβετικής ΜΚΟ, της Διεθνούς Αποστολής Βοήθειας (International Assistance Mission, IAM).

Η ΜΚΟ ανέφερε πως τα μέλη του προσωπικού της «απήχθησαν» από τους Ταλιμπάν μέσα στα γραφεία της οργάνωσης στη Γορ, στο κεντρικό Αφγανιστάν και κανείς δεν έχει ενημερωθεί ακόμα για τις κατηγορίες.

Πρόκειται για έναν ξένο και 17 Αφγανούς, που μεταφέρθηκαν στην Καμπούλ.

«Δυο Αφγανοί υπήκοοι και μέλος της διεθνούς ομάδας συνελήφθησαν την 3η Σεπτεμβρίου 2023, κατόπιν άλλοι 15 Αφγανοί υπήκοοι τη 13η», διευκρίνισε η ΜΚΟ για τις συλλήψεις των μελών της από τους Ταλιμπάν.

«Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε καμιά πληροφορία για τη φύση των κατηγοριών σε βάρος του προσωπικού μας και κατά συνέπεια δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε ή να κάνουμε υποθέσεις για αυτή την εξελισσόμενη κατάσταση», σημείωσε η ΜΚΟ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Πάντως, αν απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος της οργάνωσής μας ή βάρος του προσωπικού μας, θα εξετάσουμε με ανεξάρτητο τρόπο όλα τα τεκμήρια που θα παρουσιαστούν», πρόσθεσε η ΜΚΟ που έχει δράση και στο Αφγανιστάν.

Στον ιστότοπό της, η IAM αναφέρει πως οι αξίες της ότι είναι χριστιανικές από την ίδρυσή της, ωστόσο προσθέτει πως δεν προσφέρει βοήθεια με βάση τις πολιτικές ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κανενός.

Είναι παρούσα στο Αφγανιστάν από το 1966, όταν ειδικευόταν στην οφθαλμιατρική, προτού διαφοροποιήσει τα πεδία δράσης της, επεκτεινόμενη σε άλλους τομείς, της υγείας καθώς και της εκπαίδευσης.

«Εκτιμάμε και σεβόμαστε τα έθιμα και την κουλτούρα» στη χώρα, πρόσθεσε.

Πολλές οι συλλήψεις

Αρκετοί ξένοι έχουν συλληφθεί από τις αρχές αφότου κατέλαβαν ξανά την εξουσία οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021.

Οι ηγέτες του κινήματος, που εφαρμόζει ακραία ερμηνεία της σαρίας, του ισλαμικού νόμου, επέβαλαν ειδικά μέτρα περιορισμού της ελευθερίας των γυναικών. Για παράδειγμα, τους απαγόρευσαν να εργάζονται για μη κυβερνητικές οργανώσεις ή τα Ηνωμένα Έθνη.

Στις έφηβες και στις γυναίκες έχει εξάλλου απαγορευτεί να πηγαίνουν στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, ενώ τους έχει επιβληθεί επίσης αποκλεισμός από α άλλες πολλές ακόμη συνιστώσες της κοινωνικής ζωής.

πηγή: newsit,gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση