Αγία Σοφία: Δεν μπορεί να «σηκώσει» τόσους επισκέπτες, λέει Τούρκος καθηγητής

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023 10:11 Αγία Σοφία: Δεν μπορεί να «σηκώσει» τόσους επισκέπτες, λέει Τούρκος καθηγητής

Ο Ιλμπέρ Ορταϊλί θεωρεί ότι στον ιστορικό κτίσμα πρέπει να αρχίσουν εργασίες αποκατάστασης που θα πάρουν… μισό αιώνα για να τελειώσουν

Η Αγία Σοφία, που πλέον είναι τζαμί, πρέπει να κλείσει γιατί δεν μπορεί να αντέξει τόσους πολλούς επισκέπτες, τονίζει ο Τούρκος ιστορικός και ακαδημαϊκός Ιλμπέρ Ορταϊλί, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μνημείο.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Ορταϊλί τόνισε ότι χρειάζονται μόνιμα έργα αποκατάστασης, διαφορετικά θα καταρρεύσει.

Όπως εξήγησε, δεν βλέπει άλλη λύση από το να κλείσει η Αγία Σοφία για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης που θα κρατήσουν… μισό αιώνα.

«Να κλείσει τελείως. Δηλαδή πλέον να μην γίνονται καθόλου επισκέψεις, ούτε να αγοράζετε εισιτήρια και να μπαίνετε. Άρα, πρώτα απ’ όλα, αυτές οι τουριστικές εταιρείες να μείνουν μακριά από εδώ. Δεν γίνεται να μην κλείσει.

» Μα, είναι 1.500 ετών. Πρέπει να προσέχετε κάθε βήμα που κάνετε εκεί. Στο κάτω μέρος, σας λέμε, υπάρχουν κανάλια. Τι θα γίνει με όλα αυτά; Στέκονται πάνω απ’ αυτά. Θα πρέπει να σταματήσει αυτός ο ρυθμός των καθημερινών επισκέψεων», δήλωσε.

Σε ερώτηση που του τέθηκε αν η Αγία Σοφία μπορεί να καταρρεύσει, απάντησε ότι «όλα μπορεί να συμβούν».

Πρόσθεσε ότι «Δεν θέλω να λέω τέτοια πράγματα. Το κτίριο δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Μέχρι εδώ. Είναι παλιό κτίριο. Υπάρχει κάποιο παλιότερο από αυτό; Όχι. Αυτό είναι ζήτημα που αφορά όλη την ανθρωπότητα. Έφτιαξαν πολυκατοικίες δίπλα στις αιγυπτιακές πυραμίδες. Είναι και άσχημο και επικίνδυνο, αν με ρωτάς. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε αυτό να συμβεί».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση