Έξι στους δέκα Αμερικανούς θέλουν ένα τρίτο κόμμα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2023 21:40 Έξι στους δέκα Αμερικανούς θέλουν ένα τρίτο κόμμα

Αυξημένο το ποσοστό από πέρυσι – Διαφορές ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και σε Ρεπουμπλικανούς

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την ύπαρξη ενός τρίτου κόμματος στην πολιτική ζωή της χώρας, εκφρτάζοντας την απογοήτευσή τους και από τους Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικανούς.

Σε δημοσκόπηση του Gallup  το 63% των ερωτηθέντων συμφωνούν με τη θέση ότι τα δύο κόμματα δεν αντιπροσωπεύουν τους Αμερικανούς και ότι «χρειάζεται ένα τρίτο κόμμα».

Η αύξηση σε σχέση με το 2022 φτάνει τις επτά μονάδες, ενώ το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από αυτό του 2017 (όταν ήταν στο 61%) και του 2021 όταν έφτασε το 62% λόγω και των δραματικών γεγονότων με την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

 
 
gallup_1
 

Τα τελευταία 20 χρόνια η πλειονότητα των πολιτών συμφωνεί ότι χρειάζεται ένα τρίτο κόμμα.

Συγκριτικά με σήμερα, το 2003% το 40% ζητούσε ένα τρίτο κόμμα (το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί), ενώ το 2012 οι Αμερικανοί ήταν μοιρασμένοι υπέρ και κατά της ύπαρξης.

Σε ό,τι αφορά τις κομματικές προτιμήσεις όσων ζητούν ένα τρίτο κόμμα, οι ανεξάρτητοι (όσοι είναι εκτός των δύο κομμάτων) που τάσσονται υπέρ σε ποσοστό 75%.

Αν και συνήθως τα ποσοστά τους είναι μειοψηφικά, η έρευνα δείχνει τώρα ότι το 58% των Ρεπουμπλικανών είναι υπέρ (πέρυσι ήταν 45%), ενώ οι Δημοκρατικοί είναι υπέρ στο 46% (από 40%). Γενικά, οι Ρεπουμπλικανοί στρέφονται υπέρ της τρίτης... λύσης ανάλογα με το κόμμα του εκάστοτε προέδρου.

gallup_2

Τα τελευταία 30 χρόνια μόλις τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι κατέβηκαν στις προεδρικές εκλογές, ο Ρος Περό το 1992, ο Ραλφ Νέιντερ το 2000 και η Τζιλ Στάιν το 2016, αλλά εκτός του Περό η απήχησή τους ήταν περιορισμένη.

Το ερώτημα, αναφέρει το Gallup, είναι αν οι πολίτες πράγματι θέλουν ένα τρίτο κόμμα ή αν απλώς είναι απογοητευμένοι από τα κόμματα και πριμοδοτούν ένα τρίτο υποψήφιο.

Η έρευνα του Gallup’ έγινε από την 1η ως τις 23 Σεπτεμβρίου.

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση