New York Times: «Κάναμε λάθος» με την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 20:05 New York Times: «Κάναμε λάθος» με την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας

«Κάναμε λάθος» δηλώνουν οι New York Times για το δημοσίευμά τους σχετικά με την κάλυψη της έκρηξης στο νοσοκομείο Αλ Αχλί της Γάζας, με την ανακοίνωση των συντακτών της να αναφέρει ότι «βασίστηκαν πολύ περισσότερο» στους ισχυρισμούς της Χαμάς από όσο έπρεπε.

Η πολύνεκρη έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας είναι ένα από τα καθοριστικά γεγονότα του πολέμου που μαίνεται μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εδώ και 17 ημέρες. Το Politico δημοσιεύει σήμερα (23.10.2023) πως οι New York Times παραδέχθηκαν το λάθος τους σχετικά με τη μετάδοση των γεγονότων.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το Politico, από την πρώτη στιγμή της έκρηξης στο νοσοκομείο Αλ Αχλί της Γάζας ξεκίνησαν και οι εκατέρωθεν κατηγορίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για το ποιος την προκάλεσε, με τους ισλαμιστές να κατηγορούν την Ιερουσαλήμ και αντίθετα το Ισραήλ να κατηγορεί την Ισλαμική Τζιχάντ.

Αρκετά ειδησεογραφικά πρακτορεία, μεταξύ αυτών οι New York Times, το Reuters και το Associated Press, δέχθηκαν σφοδρή κριτική για την επιλογή τους να «παίζουν» τη θέση της Χαμάς σε περίοπτη θέση ότι το Ισραήλ ευθύνεται για το χτύπημα στο νοσοκομείο.

Τα πρώτα δημοσιεύματα των New York Times «βασίστηκαν πολύ στους ισχυρισμούς της Χαμάς και δεν καταστούσαν σαφές ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μπορούσαν να επαληθευτούν άμεσα», αναφέρεται στην ανακοίνωση των συντακτών του κορυφαίου αμερικανικού ειδησεογραφικού μέσου.

«Στις αρχικές τους αναφορές, οι New York Times απέδιδαν την ευθύνη της έκρηξης στο Ισραήλ βασιζόμενοι στους ισχυρισμούς αξιωματούχων της Παλαιστινιακής Αρχής και ανέφεραν απλώς ότι η ισραηλινή μεριά ερευνά τα αίτια της έκρηξης», προστίθεται στην ανακοίνωση των συντακτών της εφημερίδας.

Η κάλυψη του γεγονότος από την εφημερίδα New York Times είχε σαφές αντίκτυπο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: «Οι αναφορές στην έκρηξη στο νοσοκομείο έδωσαν λανθασμένη εντύπωση σχετικά με το τι ήταν γνωστό και πόσο αξιόπιστες ήταν οι πληροφορίες».

Άλλωστε, μέχρι σήμερα δεν είναι σαφές πώς ακριβώς συνέβη η έκρηξη στο νοσοκομείο, αλλά δεν φαίνεται ότι έφταιγε το Ισραήλ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε πως οφείλεται σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε μέσα από τη Γάζα.

Το Associated Press διαπίστωσε σε ανάλυσή του ότι η έκρηξη προκλήθηκε από έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την περιοχή της Γάζας. Αυτό είπε και ο Τζο Μπάιντεν στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τελ Αβίβ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο πύραυλος προήλθε «από την απέναντι πλευρά».

«Ενώ συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες, η τρέχουσα αξιολόγησή μας, με βάση την ανάλυση εναέριων εικόνων, παρακολουθήσεων και δημόσιων πληροφοριών, είναι ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας χθες», έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αντριέν Γουάτσον.

Έτσι, στην ανακοίνωση των συντακτών των New York Times, μπορεί να μην υπήρξε ρητή συγγνώμη αλλά η εφημερίδα ανέφερε ότι θα είναι πιο προσεκτική από εδώ και πέρα στην παρουσίαση των γεγονότων, παραδεχόμενη ουσιαστικά το λάθος της.

«Δεδομένης της ευαίσθητης φύσης των ειδήσεων κατά τη διάρκεια μιας διευρυνόμενης σύγκρουσης και της μεγάλης προβολής που έλαβε, οι συντάκτες των Times θα έπρεπε να είχαν φροντίσει περισσότερο την αρχική παρουσίαση και να ήταν πιο σαφείς σχετικά με το ποιες πληροφορίες θα μπορούσαν να επαληθευτούν», αναφέρουν οι New York Times.

πηγή: newsit.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση