Την παραίτηση Γκουτέρες ζητά ο Ισραηλινός Πρέσβης στον ΟΗΕ μετά τις δηλώσεις για τη Γάζα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 22:50 Την παραίτηση Γκουτέρες ζητά ο Ισραηλινός Πρέσβης στον ΟΗΕ μετά τις δηλώσεις για τη Γάζα

Ο ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ ζήτησε την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες μετά τις δηλώσεις του πως «οι επιθέσεις κατά της Χαμάς δεν γίνονται σε περιοχή που δεν έχει αμάχους».

«Κύριε γενικέ γραμματέα, σε ποιον κόσμο ζείτε;» Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Έλι Κόεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αφού ο Αντόνιο Γκουτέρες στην ομιλία του καταδίκασε τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου στη Γάζα.

«Αναμφίβολα, αυτός ο κόσμος δεν είναι ο δικός μας», συνέχισε ο Κόεν, δείχνοντας φωτογραφίες από τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον αμάχων. Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν κατήγγειλε τη «σοκαριστική ομιλία» του Γκουτέρες, κατηγορώντας τον για «ανοχή» απέναντι «στην τρομοκρατία και τους φόνους» της Χαμάς.

Ο Γκουτέρες νωρίτερα είπε στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή» είναι ζωτικής σημασίας να ξεκαθαρίσει ότι ο πόλεμος έχει κανόνες, ξεκινώντας από τη θεμελιώδη αρχή της προστασίας των αμάχων. «Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά. Ο παλαιστινιακός λαός υποβάλλεται εδώ και 56 χρόνια σε μια ασφυκτική κατοχή», πρόσθεσε.

«Όμως τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι αποτρόπαιες επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο Γκουτέρες.

Σοκαριστική η ομιλία του Γκουτέρες

Ο Γκιλάντ Ερντάν χαρακτήρισε «σοκαριστική» την ομιλία του γενικού γραμματέα. «Η δήλωσή του ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά εκφράζει κατανόηση για την τρομοκρατία και τον φόνο. Είναι πραγματικά θλιβερό ότι ο επικεφαλής ενός οργανισμού που γεννήθηκε μετά το Ολοκαύτωμα έχει τέτοιες φρικτές απόψεις», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας και η διεθνής διπλωματία επικεντρώνεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, της μοναδικής που συνδέει τη Λωρίδα με τον υπόλοιπο κόσμο και δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Από το Σάββατο 54 φορτηγά με τρόφιμα, φάρμακα και νερό έχουν περάσει στη Γάζα και ο Γκουτέρες είπε ότι είναι «μια σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών» των αμάχων.

Η Λιν Χέιστινγκς, υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού, είπε στο Συμβούλιο ότι άλλα 20 φορτηγά πρόκειται να περάσουν σήμερα, όμως και πάλι δεν θα επιτραπεί να μεταφέρουν καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ ανησυχεί ότι τα καύσιμα μπορεί να καταλήξουν στα χέρια της Χαμάς.

«Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός»

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας βαθιά ανησυχία για τις “ξεκάθαρες παραβιάσεις” του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, επιμένοντας για μια “άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός” κατά τη 18η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

“Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, δήλωσε χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ.

“Για να απαλύνουμε αυτό τον απέραντο πόνο, να διευκολύνουμε τη διανομή της βοήθειας με πιο ασφαλή τρόπο, και να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός”, είπε ενώπιον υπουργών και διπλωματών δεκάδων χωρών στην έδρα του ΟΗΕ.

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο από το Σάββατο μέσω της Αιγύπτου όμως σε πολύ ανεπαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε αυτή τη φτωχή περιοχή που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

“Είναι μία σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό αναγκών”, προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας που σπάνια είναι τόσο γεμάτη.

“Εξάλλου, τα διαθέσιμα αποθέματα σε καύσιμα του ΟΗΕ στη Γάζα θα εξαντληθούν σε μερικές ημέρες. Θα ήταν άλλη μία καταστροφή. Χωρίς καύσιμα, η βοήθεια δεν μπορεί να διανεμηθεί, τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρισμό, και το νερό δεν μπορεί να καθαριστεί ούτε να αντληθεί”.

“Ακόμη κι αυτή την ώρα του σοβαρού και άμεσου κινδύνου, δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας το μοναδικό ρεαλιστικό θεμέλιο για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα: μια λύση δύο κρατών” επέμεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση