Το καλύτερο κτίριο του κόσμου για το 2023: Ένα σχολείο στην Κίνα που μοιάζει με «πλωτό δάσος»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 10:43 Το καλύτερο κτίριο του κόσμου για το 2023: Ένα σχολείο στην Κίνα που μοιάζει με «πλωτό δάσος»

Ένα κινεζικό σχολείο, που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους μαθητές να χαλαρώνουν και να «σπαταλούν τον χρόνο τους με γνώμονα το μυαλό», ανακηρύχθηκε ως το κορυφαίο κτίριο του κόσμου για τη χρονιά που πέρασε.

Διαθέτοντας ένα τρομερό πάρκο στην ταράτσα, δεντρόσπιτα και υπερυψωμένους διαδρόμους σε ένα «πλωτό δάσος», το γυμνάσιο Huizhen στην πόλη Νινγκμπό της επαρχίας Τσετσιάνγκ στην ανατολική Κίνα κέρδισε τον πολυπόθητο τίτλο στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής (WAF) στη Σιγκαπούρη πριν από λίγες ημέρες.

Είναι σχεδιασμένο από το Approach Design Studio και το Zhejiang University of Technology Engineering Design Group, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι αυτού του φουτουριστικού κτιρίου έχουν σκοπό να «θολώσουν» τη διάκριση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Το κτίριο διαθέτει μια υπαίθρια αίθουσα διαλέξεων, δενδροφυτεμένα μονοπάτια, αλλά και εγκαταστάσεις μελέτης για τους μαθητές του.

Το Approach Design Studio δήλωσε ότι αν και η διδασκαλία δίνει προτεραιότητα στην αποτελεσματικότητα, η ίδια η σχολική μονάδα πρέπει να εμπνέει την ελεύθερη σκέψη. Στην περιγραφή του έργου της, η εταιρεία δήλωσε ότι ο σχεδιασμός της είχε ως στόχο να αφήσει τους μαθητές «να απελευθερώσουν το άγχος, να προσαρμόσουν το σώμα και το μυαλό τους και να ανακαλύψουν την ομορφιά εκτός της αίθουσας διδασκαλίας».

Ο πολυπόθητος τίτλος «Παγκόσμιο Κτίριο της Χρονιάς» θεωρείται μια από τις κορυφαίες διακρίσεις του αρχιτεκτονικού επαγγέλματος και δίνεται στο ετήσιο φεστιβάλ από μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από 140 άτομα. Ο φετινός νικητής σχεδιασμός επαινέθηκε από τους κριτές επειδή «έσπασε» τις συμβάσεις του σχολικού σχεδιασμού.

Για την ιστορία, το περσινό βραβείο κατέκτησε ο πύργος Quay Quarter Tower της Αυστραλίας, ο οποίος ονομάστηκε ο πρώτος «ανακυκλωμένος» πολυώροφος στον κόσμο, αφού ο σχεδιασμός του διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος ενός παλιού ουρανοξύστη στην περιοχή.

Πηγή: gazzetta.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση