Κίνα: Σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας 4ης γενιάς

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 09:39 Κίνα: Σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας 4ης γενιάς (φωτο twitter)

Ο «πυρήνας δεν θα λιώσει» σε περίπτωση ξαφνικής βλάβης του αντιδραστήρα λέει η κατασκευάστρια εταιρεία.

Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας 4ης γενιάς στον κόσμο ξεκίνησε να λειτουργεί στην ανατολική ακτή της Κίνας.

Σύμφωνα με τις αρχές της Κίνας ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο εργοστάσιο Σιντάο Μπέι, στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ της Κίνας αποτελεί μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας για ασφαλέστερη, πιο βιώσιμη και αποτελεσματική πυρηνική λειτουργία
Μάλιστα όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία  ο «πυρήνας δεν θα λιώσει» σε περίπτωση ξαφνικής βλάβης του πυρηνικού αντιδραστήρα ή εξωτερικής διαταραχής

Ο αντιδραστήρας υψηλής θερμοκρασίας (HTGR) τέθηκε σε λειτουργία μετά από δοκιμή συνεχούς λειτουργίας διάρκειας μιας εβδομάδας (168 ωρών), ανέφερε η κρατική China National Nuclear Corporation (CNNC) ανακοινώνοντας το επίτευγμα σήμερα. Η κατασκευή του σταθμού άρχισε το 2012. Ένας πρώτος αντιδραστήρες SMR είχε συνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2021.

Κινεζικά ΜΜΕ: Παγκόσμια πρεμιέρα αυτού του τύπου αντιδραστήρων

Ο πυρηνικός σταθμός του Σιντάο Μπέι, που βρίσκεται στην Σαντόνγκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, τροφοδοτείται από δύο αντιδραστήρες υψηλής θερμοκρασίας που ψύχονται με αέριο κι όχι με νερό υπό πίεση. «Η εμπορική εκμετάλλευση του σταθμού του Σιντάο Μπέι άρχισε επισήμως», μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Πρόκειται για την πρεμιέρα παγκοσμίως αυτού του τύπου αντιδραστήρων, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι παραδοσιακοί αντιδραστήρες επιτρέπουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την πυρηνική ενέργεια. Αλλά αυτά τα προηγμένα μοντέλα (οι λεγόμενοι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες ή SMR) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες εφαρμογές, όπως κυρίως η θέρμανση, η αφαλάτωση θαλασσινού νερού ή ακόμη ο ατμός για τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Η Κίνα, η οποία επιδιώκει να απαλλαγεί από τον άνθρακα για την τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην κούρσα για τους νέους αντιδραστήρες. Η χώρα επιδιώκει εξάλλου να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες τεχνολογίες, σε ένα πλαίσιο εντάσεων με τις δυτικές χώρες.

Πάνω από το 90% των εξοπλισμών του σταθμού του Σιντάο Μπέι είναι κινεζικής κατασκευής, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ένας από τους υπευθύνους του σχεδίου, ο Ζανγκ Γιανσού, τον οποίο επικαλέστηκε το Xinhua.

Η δυνατότητα παραγωγής του Σιντάο Μπέι ανέρχεται σε 200 MW, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους, οι αντιδραστήρες SMR μπορεί να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην απανθρακοποίηση και στην ενεργειακή μετάβαση, χάρη στην συμπαγή και απλοποιημένη αρχιτεκτονική τους, έναν σχεδιασμό σε μονάδες που μειώνει το κόστος και τη διάρκεια κατασκευής, και την πολλαπλή χρήση τους.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), πάνω από 80 σχέδια βρίσκονται σε ανάπτυξη σε 18 χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP και South China Morning Post

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση