Ιράν: Εκατόμβη νεκρών μετά τις εκρήξεις στον τάφο του Σουλεϊμανί -103 νεκροί, 170 τραυματίες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2024 21:24 Ιράν: Εκατόμβη νεκρών μετά τις εκρήξεις στον τάφο του Σουλεϊμανί -103 νεκροί, 170 τραυματίες

Ξεπέρασε τους 100 νεκρούς ο τραγικός απολογισμός μετά τις εκρήξεις στην τελετή για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Τουλάχιστον 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν μετά τις δύο εκρήξεις που συγκλόνισαν την τελετή που γινόταν για τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, το 2020.

Την πρώτη έκρηξη ακολούθησε γρήγορα μια δεύτερη κοντά σε ένα νεκροταφείο στη νοτιοανατολική πόλη Κέρμαν, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι για να τιμήσουν τον στρατιωτικό ηγέτη του Ιράν.

Οι Αρχές του Ιράν μιλούν για «τρομοκρατική επίθεση», ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ανάληψη ευθύνης για τις εκρήξεις.

Μακελειό από βομβιστική επίθεση στο Ιράν

Βίντεο έδειχνε σύννεφα καπνού να υψώνονται στον ουρανό, καθώς χιλιάδες άνθρωποι που περπατούσαν προς το νεκροταφείο ούρλιαζαν από τρόμο. Το πλήθος εθεάθη να τρέχει μακριά μετά τις δύο εκρήξεις που έπληξαν το Κέρμαν.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για την επέτειο της δολοφονίας του αδίστακτου διοικητή, όταν οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο τζαμί Σαχέμπ Αλ Τζαμάν.

Δύσκολο να είναι το Ισραήλ πίσω από την επίθεση

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν μία ημέρα μετά την επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που σκότωσε τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος θα μπορούσε σύντομα να επεκταθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι η επίθεση έγινε με πρωτοβουλία του Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, έχει προχωρήσει σε στοχευμένες δολοφονίες αλλά όχι σε βομβιστικές επιθέσεις με θύματα δεκάδες αμάχους, όπως έγινε τώρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει ορκιστεί να κόψει «το κεφάλι του φιδιού» και να απαντήσει εναντίον του Ιράν, αφού η μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, μεταδίδει η «Daily Mail».

Σουνιτικές εξτρεμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους, έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν επιθέσεις μεγάλης κλίμακας που σκότωσαν αμάχους στο Ιράν, όπου οι σιίτες έχουν πλειοψηφία, αν και όχι στο σχετικά ειρηνικό Κέρμαν.

Ο Μπαμπάκ Γιεκταπαράστ, εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης του Ιράν, δήλωσε νωρίτερα στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν, αλλά ο απολογισμός αυξήθηκε γρήγορα σε 103, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Δεν ήταν άμεσα σαφές τι προκάλεσε τις εκρήξεις, αλλά εφημερίδα του Ιράν ανέφερε ότι δύο σακούλες γεμάτες με εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως στη μέση του πλήθους.

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, επίσης, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από το μακελειό, με πολλά ασθενοφόρα να σπεύδουν στο σημείο. Οι διασώστες είπαν πως καθυστέρησαν να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο λόγω του τεράστιου πλήθους που είχε κατακλύσει τους δρόμους.

«Οι ομάδες διάσωσης απομακρύνουν τους τραυματίες… Αλλά υπάρχουν κύματα πλήθους που κλείνουν τους δρόμους», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής των διασωστών της Ερυθράς Ημισελήνου της επαρχίας Κέρμαν.

Ο Σουλεϊμανί ήταν θανάσιμος εχθρός των ΗΠΑ

Ο Σουλεϊμανί ήταν υπεύθυνος για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή και ήταν αγαπητός στην πατρίδα του.

Ωστόσο, για τους Αμερικανούς αξιωματούχους αντιπροσώπευε έναν θανάσιμο εχθρό κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, καθώς βοήθησε να οπλιστούν οι μαχητές που σκότωναν και ακρωτηρίαζαν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ο Σουλεϊμανί, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Quds Force των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, πιστώθηκε ότι βοήθησε στον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και την καθοδήγηση ένοπλων ομάδων σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των σιιτικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και μαχητών στη Συρία, τα παλαιστινιακά εδάφη και την Υεμένη.

Το Ιράν έχει πολλούς εχθρούς που θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων ομάδων εξόριστων, μαχητικών οργανώσεων και κρατικών φορέων. Το Ιράν έχει υποστηρίξει τη Χαμάς καθώς και τη λιβανέζικη σιιτική πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ και τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Μια σημαντική απάντηση τώρα θα μπορούσε να οδηγήσει τη σύγκρουση σε ολοκληρωτικό πόλεμο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Σήμερα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να σφυροκοπούν τον Λίβανο, σε μια προσπάθεια να στοχεύσουν τους μαχητές της Χεζμπολάχ, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

πηγή: iefimerida.gr

 

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση