Ξεκίνησε η μεγαλύτερη έως τώρα απεργία στους γερμανικούς σιδηρόδρομους – Θα κρατήσει έξι ημέρες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 11:09 Ξεκίνησε η μεγαλύτερη έως τώρα απεργία στους γερμανικούς σιδηρόδρομους – Θα κρατήσει έξι ημέρες (φωτο Reuters)

Τα αιτήματα των εργαζομένων, η πρόταση της εταιρείας και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Άρχισε από τις 2 τα ξημερώματα η απεργία των εργαζομένων στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα σε εμπορευματικές μεταφορές και επιβατικές μετακινήσεις σε όλη τη χώρα.

Χθες η εταιρεία των Γερμανικών Σιδηροδρόμων, οι εργαζόμενοι της οποίας προχώρησαν στην εξαήμερη απεργία, ζήτησε ξανά από την Ένωση Μηχανοδηγών Γερμανίας να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. «Είναι πια καιρός να συνεννοηθούμε, να διαπραγματευτούμε, να βρούμε συμβιβασμούς. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε προκειμένου να διαπραγματευτούμε και να συζητήσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ανάμεσα στα αιτήματα των συνδικαλιστών είναι η αύξηση των μισθών κατά 555 ευρώ, η μείωση των ωρών εργασίας από 38 σε 35 την εβδομάδα για όσους εργάζονται σε βάρδιες και καταβολή εφάπαξ «αποζημίωσης πληθωρισμού», ύψους 3.000 ευρώ.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έκανε η εταιρεία των Γερμανικών Σιδηροδρόμων στους εργαζόμενους περιλαμβάνεται μείωση του χρόνου εργασίας κατά μία ώρα για τους μηχανοδηγούς από την 1 Ιανουαρίου του 2026, καθώς διαπιστώνεται έλλειψη εξειδικευμένων εργαζόμενων στα σιδηροδρομικά επαγγέλματα. Επίσης, περιλαμβάνεται αύξηση 4,8% στους μισθούς από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, καταβολή μπόνους 5% από τον Απρίλιο του 2025 και εφάπαξ «αποζημίωση πληθωρισμού», αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με την πρόταση, η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας θα πρέπει να έχει διάρκεια 32 μηνών.

«Η εταιρεία των Γερμανικών Σιδηροδρόμων δεν είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, επομένως η απεργία είναι νόμιμη, ανάλογη με την κατάσταση και επιτρεπτή», δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Μηχανοδηγών Γερμανίας, Κλάους Βεζέλσκι.

Αναμένονται προβλήματα σε μεταφορές και μετακινήσεις λόγω της απεργίας

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η απεργία που ξεκίνησε σήμερα το πρωί θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των μεταφορών για τη βιομηχανία. «Η εξαήμερη απεργία επιβαρύνει τον προγραμματισμό των μεταφορών στη Γερμανία, αλλά και προς την Ευρώπη και συνεπώς την αυτοκινητοβιομηχανία», δήλωσε εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αντίστοιχα, ο Σύνδεσμος Χημικής Βιομηχανίας ανακοίνωσε πως η χημική βιομηχανία «ανέπτυξε αμέσως ευέλικτες λύσεις, αλλά αυτές μπορούν να αντισταθμίσουν μόνο εν μέρει τους περιορισμούς και τις καθυστερήσεις στους σιδηροδρόμους».

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) στην Κολωνία Μίχαελ Γκρέμλινγκ, ανάφερε πως «μια 24ωρη απεργία στους σιδηροδρόμους κοστίζει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ σε οικονομική απόδοση. Στην απεργία των έξι ημερών, οι επιπτώσεις δεν αυξάνονται γραμμικά, αλλά πολλαπλασιάζονται. Πλησιάζουμε σε ζημιά ενός δισεκατομμυρίου».

Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση για την εξαήμερη απεργία στους σιδηροδρόμους

Αντίθετη στην απεργία των εργαζομένων εμφανίστηκε η αντιπολίτευση. «Στις ζωτικής σημασίας υποδομές πρέπει πρώτα να ολοκληρώνεται μια διαδικασία διαιτησίας πριν γίνει μια απεργία και αυτό θα πρέπει μελλοντικά να κατοχυρωθεί νομικά. Η Ένωση Μηχανοδηγών Γερμανίας έχασε το μέτρο και το κέντρο. Ο επικεφαλής, ο Κλάους Βεζέλσκι, κρατά όμηρο ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε η βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής της Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Μπρίτα Κόνεμαν.

«Το συνδικάτο δεν μπορεί έτσι απλά να παραλύει όλη τη χώρα», σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Μάρτιν Χούμπερ και χαρακτήρισε «εντελώς ακατάλληλη» την απεργία, καταλογίζοντας στους συνδικαλιστές απροθυμία συνεννόησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση