Ο «δηλητηριώδης Αδάμ»: Το γλυπτό που αρρώσταινε τη δημιουργό του και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 12:26 Ο «δηλητηριώδης Αδάμ»: Το γλυπτό που αρρώσταινε τη δημιουργό του και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Η Gillian Genser υπέφερε για χρόνια από πονοκεφάλους και εμετούς

Μια γλύπτρια από το Τορόντο, η Gillian Genser μέρα με τη μέρα ένιωθε όλο και χειρότερα. Ξυπνούσε σχεδόν ανίκανη να κινηθεί, είχε δυσκολίες στην ομιλία ενώ έχασε και την ακοή της από το ένα αυτί.

Το ανησυχητικό είναι πως οι γιατροί δεν μπορούσαν να δώσουν εξήγηση στα συμπτώματα της . Στη συνέχεια, ένα εξειδικευμένο τεστ αίματος, έδειξε δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα και η Genser συνειδητοποίησε ότι η τέχνη της και συγκεκριμένα το γλυπτό που φιλοτεχνούσε, τη σκότωνε αργά και σταθερά.

Η ίδια μιλώντας στη Washington Post δήλωσε σοκαρισμένη από τα ευρήματα καθώς είχε μόλις διαπιστώσει πως το έργο πάνω στο οποίο δούλευε επί 15 χρόνια την είχε δηλητηριάσει.

Ο «δηλητηριώδης Αδάμ»

Η γλύπτρια χρησιμοποιούσε όστρακα και κελύφη από μύδια για να δημιουργήσει ένα γλυπτό του Αδάμ. Δεν μπορούσε να φανταστεί πως τα όστρακα μπορούν να συσσωρεύσουν τοξίνες, όπως μόλυβδος και το αρσενικό, καθώς τρέφονταν σε μολυσμένα νερά. Έτσι όταν η Genser εισέπνεε τη σκόνη του κελύφους ή άγγιζε τα υπολείμματα, ορισμένα από αυτά τα μέταλλα περνούσαν στο σώμα της.

«Το έργο ήταν μια περιβαλλοντική δήλωση για το οικοσύστημα» ανέφερε η ίδια.

Η Genser περνούσε έως και 12 ώρες την ημέρα δουλεύοντας το γλυπτό και ερχόταν καθημερινά σε επαφή με τη σκόνη από τα όστρακα. Ενώ αεριζόταν το στούντιο της, δεν έκανε καμία ιδιαίτερη προσπάθεια για να αποφύγει τα υποπροϊόντα του κελύφους, υποθέτοντας ότι ήταν ακίνδυνα. Τα συμπτώματα άρχισαν αμέσως μόλις άρχισε να ασχολείται με το έργο.

Μετά τα όσα έμαθε, έπαψε να εργάζεται, ωστόσο έως και σήμερα εξακολουθεί να υποφέρει και φυσικά ο «δηλητηριώδης Αδάμ» δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Πηγη: news.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση