Βρετανία: Νέος υπουργός Οικονομικών ο Τζέρεμι Χαντ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 16:51 Βρετανία: Νέος υπουργός Οικονομικών ο Τζέρεμι Χαντ

Τη θέση του Κουάζι Κουάρτενγκ που παύθηκε νωρίτερα από τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ. Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας, ανέφεραν σήμερα οι Times, μετά την αποπομπή του Κουάζι Κουάρτενγκ από την πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

«Ο Τζέρεμι Χαντ είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών», έγραψε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης των Times, Στίβεν Σουίνφορντ.

«(Ο διορισμός του) θα ανακοινωθεί σύντομα στη συνέντευξη Τύπου της Λιζ Τρας».

Η Τραζ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

Τζέρεμι Χαντ: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

Ο Τζέρεμι Ρίτσαρντ Στρέινσαμ Χαντ (Jeremy Richard Streynsham Hunt) γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1966. Πριν διοριστεί νέος υπουργός Οικονομικών, Προηγουμένως υπηρέτησε στο υπουργικό συμβούλιο ως Υπουργός Πολιτισμού, Ολυμπιακών Αγώνων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού από το 2010 έως το 2012, Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας από το 2012 έως το 2018 και Υπουργός Εξωτερικών από το 2018 έως το 2019.

Μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, είναι βουλευτής του Νοτιοδυτικού Σάρεϊ από το 2005.

Γιος ανώτερου αξιωματικού του Βασιλικού Ναυτικού, ο Χαντ γεννήθηκε στο Κένινγκτον και σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά στο Κολέγιο Magdalen της Οξφόρδης, όπου ήταν πρόεδρος της Ένωσης Συντηρητικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων το 2005 και προήχθη στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο ως σκιώδης υπουργός για τα άτομα με αναπηρία και αργότερα ως σκιώδης υπουργός Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού. Ο Χαντ υπηρέτησε στην κυβέρνηση συνασπισμού ως Υπουργός Πολιτισμού, Ολυμπιακών Αγώνων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού από το 2010 έως το 2012, όπου ηγήθηκε της προσπάθειας για την τοπική τηλεόραση, με αποτέλεσμα η Ofcom να χορηγήσει άδειες τοπικής τηλεοπτικής μετάδοσης σε αρκετές πόλεις και κωμοπόλεις. Ο Hunt επέβλεψε επίσης τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, οι οποίοι έτυχαν ευρείας αποδοχής.

Ο Χαντ διετέλεσε υπουργός Υγείας, μετέπειτα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, από το 2012 έως το 2018. Υπηρέτησε τόσο υπό την πρωθυπουργία Κάμερον όσο και υπό την πρωθυπουργία Μέι και έγινε ο μακροβιότερος υπουργός Υγείας στη βρετανική πολιτική ιστορία στις 3 Ιουνίου 2018. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, επέβλεψε την επιβολή μιας αμφιλεγόμενης νέας σύμβασης για τους νέους γιατρούς στην Αγγλία μετά από μια διαμάχη κατά την οποία οι νέοι γιατροί πραγματοποίησαν πολλαπλές απεργίες- την πρώτη τέτοια απεργιακή κινητοποίηση εδώ και 40 χρόνια.

Μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον λόγω της συμφωνίας του Τσέκερς, ο Χαντ διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτειακών Υποθέσεων τον Ιούλιο του 2018. Ήταν υποψήφιος στις εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος το 2019, τερματίζοντας δεύτερος πίσω από τον Τζόνσον, λαμβάνοντας το 33,6% των ψήφων των μελών έναντι 66,4% του Τζόνσον. Παραιτήθηκε, με άμεση ισχύ, μετά την εκλογή του Τζόνσον ως πρωθυπουργού και απέρριψε την πρόσκληση να υπηρετήσει στο πρώτο υπουργείο του Τζόνσον ως υπουργός Άμυνας. Μετά την παραίτηση του Τζόνσον στις 5 Ιουλίου 2022, ο Χαντ ξεκίνησε μια δεύτερη υποψηφιότητα για την ηγεσία των Συντηρητικών. Ωστόσο, αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 13 Ιουλίου, αφού δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 30 ψήφους από τους βουλευτές των Συντηρητικών, λαμβάνοντας αντ' αυτού 18 ψήφους. Στις 14 Οκτωβρίου 2022, ο Χαντ διορίστηκε υπουργός Οικονομικών από τη Λιζ Τρας, μετά την αποπομπή του Κουασί Κουάρτενγκ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση