«Αυτές είναι οι προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Αυτές είναι οι προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 23 Απριλίου 2023 11:02
«Αυτές είναι οι προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης»

Eίναι…θέμα χαρακτήρα!Μπήκε στην πολιτική το 2012, όταν και εντάχθηκε στην Ο.Μ. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λοκρών το 2012 και πρωτοεξελέγη Βουλευτής στην Π.Ε. Φθιώτιδας το 2015. Στις εκλογές του 2019, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και εκτιμήσεις των "ειδικών", τίναξε την…εκλογική μπάνκα στον αέρα, αφού εξελέγη πρώτος ανάμεσα στους Υποψηφίους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με επίδοση άνω των 14.000 σταυρών!

Τέσσερα χρόνια τώρα, σηκώνει στις πλάτες του το βάρος της αντιπολίτευσης στην Φθιώτιδα και σήμερα επιδιώκει να συνεχίσει να αποτελεί την πρώτη επιλογή των συμπολιτών του, διεκδικώντας εκ νέου την ψήφο τους, η οποία όπως λέει και στο προεκλογικό μήνυμα του είναι…θέμα χαρακτήρα…

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και εκ νέου Υποψήφιος Βουλευτής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Φθιώτιδα, Γιάννης Σαρακιώτης, λίγες ημέρες πριν την επίσημη αναγγελία των Εθνικών Εκλογών του 2023 δίνει την πρώτη μεγάλη συνέντευξή του στο LamiaReport, συζητώντας με τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο για την επικαιρότητα, τις εκλογές και τις προτεραιότητες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, ως βασικού κορμού μίας πιθανής αυριανής προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Συνέντευξη

LR: Ένα σύντομο σχόλιο για την υπόθεση έμφυλης βίας που ξέσπασε πρόσφατα σχετικά με τον Ευρωβουλευτή Γεωργούλη…

Καμία σκιά, καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή όσο ψηλά κι αν βρίσκεται ο θύτηςΑΠ: Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω ότι η καταγγελία αυτή είναι τουλάχιστον σοκαριστική. Υπό το πρίσμα αυτό και δεδομένου ότι, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία από θέση αρχής είναι πάντοτε με την πλευρά των θυμάτων, εντός λίγων λεπτών από τη στιγμή, που ενημερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για την καταγγελία, προέβη στη διαγραφή του κ. Γεωργούλη και στην αποπομπή του από την ευρωομάδα μας.

Στα ζητήματα έμφυλης βίας, δεν μπορούμε να κρατούμε ίσες αποστάσεις και γι’ αυτό το λόγο, ζητήθηκε να αποχωρήσει και να παραδώσει την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του χωρίς τη θεσμική κάλυψη της ιδιότητας του ευρωβουλευτή. κ. Κωνσταντόπουλε, το μήνυμα από την πλευρά μας είναι ένα και ξεκάθαρο. Καμία σκιά, καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή απέναντι σε τέτοιου είδους αδικήματα όσο ψηλά κι αν βρίσκεται ο θύτης.

LR: Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία προτίθεται να αξιοποιήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανεξαρτήτως της θέσης, που θα καταλάβει στις εκλογές;

ΑΠ: Μέσω του Προέδρου μας, Αλέξη Τσίπρα, έχουμε  τοποθετηθεί σαφώς όσον αφορά την προοπτική αξιοποίησης της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης. Η νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της 21ης Μαΐου συνιστά προϋπόθεση για μια προοδευτική διακυβέρνηση και παραμένουμε αμετακίνητοι επί της συγκεκριμένης αρχής. Θεωρώ ότι είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., που αρχικά αναφερόταν σε “αυτοδυναμία” και αρνούνταν την προοπτική χρησιμοποίησης της εντολής, αλλά πλέον έχει προχωρήσει σε αλλαγή στάσης και διακηρύττει ότι “θα αξιοποιήσει την εντολή”.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελούν ένα δημοκρατικό κεκτημένο των ευρωπαϊκών χωρών και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία αποδεικνύει έμπρακτα ότι στηρίζει την πολιτική κουλτούρα της συνεννόησης και της σύνθεσης επί τη βάσει αρχών και προγραμματικών δεσμεύσεων.

LR: Από τον Σεπτέμβρη του 2020 ο Αλέξης Τσίπρας σας όρισε Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σήμερα η επιχειρηματικότητα συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις συνέπειες των κρίσεων, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. πώς σκοπεύει να την στηρίξει;

Δεσμευόμαστε για την ενίσχυση της επιχειρηματικότηταςΑΠ: Περιγράφοντας αρχικά τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της επιχειρηματικότητας, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει την αδυναμία των επιχειρήσεων σήμερα να ανταποκριθούν στις υπέρογκες και συσσωρευμένες υποχρεώσεις από την εποχή της πανδημικής κρίσης, αλλά και του ξέφρενου ράλι ακρίβειας, εξαιτίας της πρωτοφανούς αδιαφορίας και ανικανότητας της Κυβέρνησης. Παράλληλα σήμερα, ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας της ακίνητης περιουσίας τους, σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικά ή άλλα χρηματοδοτικά κεφάλαια.

Απέναντι σε αυτή τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και τη βίαιη αναδιανομή του πλούτου, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, αντέταξε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ως μεταξύ άλλων ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ρευστότητας για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στον αντίποδα αυτού που πράττει σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία και διοχετεύει το 93% των δανείων μόνο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους!

Παράλληλα, ρυθμίζουμε το ιδιωτικό χρέος σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Επιπλέον, για τη δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας, το σχέδιο μας μεταξύ άλλων, προβλέπει την ανάκτηση του 51% του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Δ.Ε.Η., ούτως ώστε αυτή να παίξει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο που μέχρι πρότινος κατείχε.

Ταυτόχρονα, δεσμευόμαστε για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και του θεσμού των μικροπιστώσεων χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο παραδώσαμε έτοιμο προς την σημερινή Κυβέρνηση, η οποία ουδέποτε τον ενεργοποίησε ουσιαστικά εξαιτίας των αντιλήψεων περί “επιχειρήσεων ζόμπι”.

Αυτά είναι συνοπτικά μόνο λίγα από τα όσα προβλέπει ένα ευρύ φάσμα προγραμματικών δεσμεύσεων που θέτουν στο επίκεντρο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι οποίες και έρχονται στον αντίποδα μίας Κυβερνητικής πολιτικής που την οδηγεί στο περιθώριο.

LR: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κατά συνέπεια το Νοσοκομείο Λαμίας βίωσε τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης. Στηρίχθηκε κατά τη γνώμη σας όσο θα έπρεπε;

ΑΠ: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Νοσοκομείο Λαμίας και η κατάσταση που επικρατεί σε αυτό τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνιστούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποστροφής που έχουν οι κυβερνώντες προς το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η κ. Γκάγκα το…“τερμάτισε”Στο πλαίσιο πολυάριθμων κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων μου, τα τρία τελευταία χρόνια, τόνιζα κατ’ επανάληψη την αναγκαιότητα για γενναία στήριξη και επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας μέσα από την ενίσχυσή του με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Όπως δηλαδή πράξαμε κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όταν κι από το 2016 έως το 2019, εν μέσω μνημονίων από τους 76 γιατρούς στο Νοσοκομείο Λαμίας, φθάσαμε στους 111.

Έκτοτε και πάρα τις τεράστιες ανάγκες λόγω της υγειονομικής κρίσης, ακολουθήθηκε μια αντίστροφη πορεία με τον αριθμό των ιατρών να υποχωρεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να μεταφέρω στη Βουλή, τα εξής εύλογα ερωτήματα των συμπολιτών μου: “Τι φταίει;” αλλά και “πώς θα δοθούν κίνητρα προκειμένου να έρθουν ιατροί στην περιοχή μας;”. Και τι εισέπραττα ως απάντηση; Από τη μία, ο κ. Πλεύρης μου έλεγε ότι δεν προβλέπονται περαιτέρω κίνητρα για την έλευση γιατρών σε περιοχές όπως είναι η Λαμία. Ενώ από την άλλη, η κα Γκάγκα το…“τερμάτισε”, προβαίνοντας σε μία πιο ευφάνταστη και πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα απάντηση, ζητώντας να της πω εγώ, τι συμβαίνει με τους γιατρούς στη Λαμία και αποχωρούν μαζικά από την νοσηλευτική μονάδα της περιοχής μας!

Τέσσερα χρόνια τώρα, βιώνουμε μία πρωτοφανή απαξίωση των υγειονομικών και κλινικές που όπως αναφέρεται και στην πρόσφατη επιστολή της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λαμίας λειτουργούν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τέσσερα χρόνια τώρα, επισημαίνω την οριακή και επικίνδυνη – όπως έχει χαρακτηριστεί κι από τα ίδια τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στην περιοχή – για τη δημόσια υγεία λειτουργία του Νοσοκομείου, και οι Υπουργοί της Ν.Δ., το μόνο που κάνουν είναι να διαγκωνίζονται στο ποιος θα “διακριθεί” στην αδιαφορία, τον κυνισμό και την αναλγησία.

Προσεγγίζοντας το ζήτημα με την απαιτούμενη σοβαρότητα, στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. έχουμε μιλήσει για ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο Ε.Σ.Υ. προαναγγέλλοντας την πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας, την μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού και την ένταξή του στα βαρέα και ανθυγιεινά, τον εισαγωγικό μισθό του πρωτοδιοριζόμενου γιατρού στα 2.000 ευρώ, την αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 380 και την πλήρη κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.

LR: Κρίσιμη θα είναι η συμμετοχή των νέων στις επικείμενες εκλογές. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., πώς τους προσεγγίζει;  

ΑΠ: Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. προσεγγίζει τους νέους προτάσσοντας την αλήθεια και την προοπτική μέσα από τις ρεαλιστικές προγραμματικές δεσμεύσεις του.

Έχουμε μιλήσει συγκεκριμένα, για την αύξηση του βασικού μισθού στα 880 ευρώ, ενώ σήμερα απέναντι σε ένα από τα μείζονα προβλήματα το οποίο αντιμετωπίζουν, αυτό της στέγης απαντάμε με ένα συνεκτικό πλέγμα πολιτικών που αφορά την επιδότηση του ενοικίου για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών.

Οι νέοι επιζητούν λύσεις και αλήθειαΠαράλληλα, έχουμε εξαγγείλει την δημιουργία τράπεζας στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, δίνοντας ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.

Επιπλέον, τοποθετούμε την εργασία στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής μας πολιτικής με στόχο μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων, την αναδιανομή πλούτου και της ισχύος υπέρ των εργαζομένων, καταργώντας το σύνολο των αντεργατικών ρυθμίσεων της Νέας Δημοκρατίας. Ρυθμίσεων που ναρκοθετούν το δικαίωμα των νέων στην αξιοπρεπή εργασία.

Σε ότι αφορά τον νευραλγικό τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας, η οποία επλήγη τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, από την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τη μείωσης των εισακτέων, την κατάργηση του Τμήματος Λογοθεραπείας στην πόλη της Λαμίας και την κατάταξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην προτελευταία θέση στον τομέα της καινοτομίας, έχουμε ήδη θέσει στο επίκεντρο των αυριανών μας προτεραιοτήτων, τη συστηματική δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας, με έμφαση στη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών.

Παράλληλα, δρομολογούμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τακτά χρονικά διαστήματα, αντιμετωπίζοντας την εργασιακή επισφάλεια στην έρευνα, ενώ διασφαλίζουμε τη λειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), ενισχύοντας παράλληλα πρωτοβουλίες που ευνοούν την υγιή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα (startups και spin-offs). Συμπερασματικά, σήμερα κ. Κωνσταντόπουλε οι νέοι επιζητούν λύσεις και αλήθεια, μέσα από ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις που θα οδηγήσουν στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης τους απέναντι στην πολιτική, και σε αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι συμβάλλει η προγραμματική μας πρόταση για το αύριο.

LR: Τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. μιλούν για προοδευτική διακυβέρνηση από τις 22 Μαΐου και έπειτα. Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητές της;

Αύξηση του βασικού μισθού στα 880 ευρώΑΠ: Προανέφερα, ήδη ορισμένες από τις βασικές προτεραιότητες της αυριανής προοδευτικής διακυβέρνησης. Προοδευτική διακυβέρνηση που δε θα εξαρτάται από τους καταναγκασμούς μίας τρόικας που υπήρχε τότε, αλλά με βάση τις επιταγές μίας κοινωνίας που έχει ανάγκη από ένα πολιτικό σύστημα και μία Κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται και συναισθάνεται τις δυσκολίες που αυτή υφίσταται.

Επιταγές που έχουν ενσωματωθεί σε ένα πρόγραμμα 6 εθνικών προτεραιοτήτων με γνώμονα την εμπέδωση της δικαιοσύνης παντού, την ανάπτυξη και προστασία για όλους τους πολίτες. Ταυτόχρονα, έχουμε επιδείξει επαρκές δείγμα της ετοιμότητας μας, παρουσιάζοντας τις άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις των 50 πρώτων ημερών.

 Ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στα φλέγοντα ζητήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, περιλαμβάνοντας άμεσα μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας, των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση των εισοδημάτων. Μίλησα ήδη για την αύξηση του βασικού μισθού στα 880 ευρώ και την ρύθμιση του χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Ακολουθεί όμως και η αναστολή πλειστηριασμών μέχρι να μπει σε εφαρμογή το ολιστικό σχέδιο που παρουσιάσαμε πρόσφατα για τα τραπεζικά χρέη, ενώ προβαίνουμε στην μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, με την εφαρμογή ενός υπερμειωμένου συντελεστή 6%, καθώς και σε αυτή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα με βάση τα κατώτερα επιτρεπτά όρια που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για προτάσεις των ίδιων των παραγωγικών φορέων που έχουμε ενσωματώσει στο πρόγραμμα μας, το οποίο είναι απολύτως ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ