Λαμία: Πιστόλια, κουκούλες, κλεμμένες μηχανές και άλλα ευρήματα στα σπίτια των ληστών

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019 11:10 Λαμία: Πιστόλια, κουκούλες, κλεμμένες μηχανές και άλλα ευρήματα στα σπίτια των ληστών

Τρεις τουλάχιστον οι ληστείες που εξιχνιάσθηκαν. Κατασχέθηκαν όπλα, κλεμμένα οχήματα, διαρρηκτικά εργαλεία, κουκούλες full face, φορητοί ασύρματοι. Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Λαμίας και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον Ανακριτή.

Τα επίσημα στοιχεία γύρω από τη σύλληψη τριών Ελλήνων που φέρονται να είναι πίσω από τη ληστεία γνωστού εργολάβου στη Λαμία τον Μάρτιο του 2018, καθώς και σε άλλες δύο ληστείες στην Αττική (Εκάλη και Μαρούσι), έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΠΑΔ Στερεάς.

Στη ληστεία που έγινε την 1η Μαρτίου του 2018 στο σπίτι του εργολάβου στην πλατεία Λαού στη Λαμία, φέρεται να συμμετείχε και 51χρονος Λαμιώτης επιχειρηματίας, ενώ εκτός των άλλων δύο συλληφθέντων εξετάζεται η συμμετοχή κι άλλων προσώπων, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν πάρει μέρος και σε άλλες παρόμοιες ανεξιχνίαστες υποθέσεις.

Σημειώνουμε ότι το μεσημέρι του Σαββάτου, οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, ενώ η απολογία τους θα συνεχιστεί ενώπιον του Ανακριτή την Τετάρτη (13/3) αφού πήραν σχετική προθεσμία.

Διαβάστε παρακάτω την επίσημη τοποθέτηση της αστυνομίας για την υπόθεση, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναμένεται και παρουσίαση της υπόθεσης από την Ασφάλεια Λαμίας την Τρίτη 12 Μαρτίου.

«Το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, στο πλαίσιο πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας, κατάφερε να τερματίσει τη δράση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη ληστειών σε περιοχές της Λαμίας Φθιώτιδας και της Αττικής.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής σπείρας και η σύλληψη τριών (3) μελών της, επιτεύχθηκε μετά από συστηματική διερεύνηση των υποθέσεων και μεθοδική αξιοποίηση όλων των στοιχείων και δεδομένων, που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας.

Οι συλληφθέντες είναι ημεδαποί (41 χρονών ο ένας και 51 οι άλλοι δύο), οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση συμμορίας, διάπραξη ληστειών, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα (κατοχή) και κατά περίπτωση για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, πλαστογραφία, παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλα αδικήματα.

Η αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας, είναι αποτέλεσμα οργανωμένης και ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές (08-03-2019) το πρωί στη Λαμία και σε περιοχές της Αττικής.

Όπως προέκυψε, από τον Φεβρουάριο του 2018, τα μέλη της εγκληματικής σπείρας, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται, ενέχονται στη διάπραξη ληστειών, με πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις ακόλουθες:

 • βραδινές ώρες της 01-03-2018, σε περιοχή της Λαμίας, τρεις δράστες, φορώντας κουκούλες, αφαίρεσαν από ημεδαπό, με την χρήση σωματικής βίας και την απειλή πιστολιού, χρηματικό ποσό. Ακολούθως με κλειδιά που απέσπασαν από το θύμα τους, εισήλθαν εντός της οικίας του, όπου αφού ακινητοποίησαν την σύζυγό του, ερεύνησαν τους εσωτερικούς χώρους και αφαίρεσαν επιπλέον χρηματικό ποσό και διάφορα κοσμήματα,
 • πρωινές ώρες της 12-02-2018, σε περιοχή της Εκάλης Αττικής, δύο δράστες, φορώντας κουκούλες, αφαίρεσαν από ημεδαπή, έξωθεν της οικίας της, με την χρήση σωματικής βίας, την τσάντα της, η οποία περιείχε χρηματικό ποσό και
 • μεσημβρινές ώρες της 27-02-2019, στο Μαρούσι Αττικής, ημεδαπός που οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διαπίστωσε ότι ο δρόμος, σε συμβολή οδών της ανωτέρω περιοχής, ήταν κλειστός με κάδους απορριμμάτων και αναγκάστηκε να ακινητοποιήσει προσωρινά το όχημά του. Ακολούθως ένας δράστης τον πλησίασε από την πλευρά του συνοδηγού και προσπάθησε να εισέλθει στο εσωτερικό πυροβολώντας το τζάμι του οχήματος, ενώ άμεσα δεύτερος δράστης τον πλησίασε από  την πλευρά του οδηγού και αφαίρεσε από την κατοχή του τσάντα που περιείχε μεγάλο χρηματικό ποσό, αποτελούμενο από ευρώ και δολάρια Η.Π.Α.. Στη συνέχεια οι δράστες επιβιβάστηκαν σε μοτοσικλέτα και τράπηκαν σε φυγή.

Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της σπείρας, κατά τις προπαρασκευαστικές τους ενέργειες, προέβαιναν, κατά περίπτωση, στην φυσική ή και «τεχνολογική» παρακολούθηση των υποψήφιων «στόχων» τους, με την χρήση συσκευών γεωεντοπισμού (gps tracker), τις οποίες είχαν προηγουμένως τοποθετήσει – αποκρύψει στα οχήματα των θυμάτων τους. Επιπλέον κατά τη διάπραξη των ληστειών ενεργούσαν με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση και ρόλους, ανά περίπτωση.

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των τριών συλληφθέντων, καθώς επίσης σε επιχείρηση που διατηρεί ένας εξ αυτών, αλλά και σε χώρο που εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως «ορμητήριό» τους, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

 • πιστόλια και φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
 • (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα,
 • (3) κλεμμένες μοτοσικλέτες, μεγάλου κυβισμού,
 • φορητοί ασύρματοι και κάμερα καταγραφής κινήσεων,
 • τμήμα αγαλματιδίου αρχαίας εποχής,
 • πληθώρα κινητών τηλεφώνων,
 • διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία και
 • κουκούλες τύπου full face.

Μέρος των ανωτέρω κατασχεθέντων, έχει σταλεί για εργαστηριακή εξέταση.

Η έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το φάσμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας και η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν χθες στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν ενώπιον του κ. Ανακριτή Λαμίας.»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση