Self test θετικό: Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 08:12 Self test θετικό: Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές στη Φθιώτιδα

Επίσκεψη στα σταθερά σημεία δειγματοληψιών…

Σε μία νέα πραγματικότητα, οι μαθητές των Λυκείων της χώρας επέστρεψαν από την περασμένη Δευτέρα (12/4) στις τάξεις τους έχοντας κάνει πρώτα, υποχρεωτικά, το self test.

Η πρώτη ημέρα είχε σημαντικές απώλειες, καθώς η αποχή ξεπέρασε το 11% με το 0,2 να προέρχεται από την αποκάλυψη θετικού περιστατικού (για τη Φθιώτιδα 7 σε μαθητές και 1 σε εκπαιδευτικό, δείτε ΕΔΩ).

Με οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το δεύτερο δωρεάν αυτοδιαγνωστικό τεστ παρελήφθη από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας από τα φαρμακεία την Τετάρτη (14/4), να το διενεργήσουν την ίδια ημέρα ή νωρίς το πρωί της Πέμπτης ώστε να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, προκειμένου να προσέλθουν στα Λύκεια τους.

Τι γίνεται όμως όταν το self-test είναι θετικό;

1. Για τους μαθητές, θα δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

Ειδικά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Φθιώτιδας, κατόπιν επικοινωνίας με τον υπεύθυνο των ΚΟΜΥ στη Φθιώτιδα, Ιατρό της 2ης ΤΟΜΥ Παύλο Μαμακή, όποιος από τους παραπάνω έχει θετικό Self test μπορεί να προσέρχεται στα σταθερά σημεία ελέγχου του ΕΟΔΥ καθημερινά όλη την εβδομάδα ώστε να επιβεβαιώσει το θετικό τεστ.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να φέρει μαζί του συμπληρωμένο χειρόγραφα το σχετικό έντυπο.

 3. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Δηλαδή υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών και ιχνηλάτηση επαφών. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Σημαντική διευκρίνιση για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν. Δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση