Φθιώτιδα: Νέα απόπειρα απάτης με τα διαδικτυακά εορταστικά σας ψώνια

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021 08:12 Φθιώτιδα: Νέα απόπειρα απάτης με τα διαδικτυακά εορταστικά σας ψώνια

Πληθαίνουν συνεχώς οι τρόποι που οι επιτήδειοι προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα…

Δεν έχουν τελειωμό οι τρόποι και τα σενάρια που σκαρφίζονται ορισμένοι επιτήδειοι προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα από υποψήφια θύματα.

Με αφορμή τα εορταστικά σας ψώνια, πολλά εκ των οποίων γίνονται διαδικτυακά, οι απατεώνες έχουν προσαρμόσει τους τρόπους τους ώστε να σας κλέψουν.

Σε δύο περιπτώσεις αναγνώστες του LamiaReport έλαβαν την παρακάτω ειδοποίηση για να ολοκληρώσουν την αποστολή του δέματός τους.

Για κακή τους τύχη στη μία περίπτωση η παραλήπτρια απλά δεν είχε παραγγείλει τίποτα και φυσικά της κινήθηκαν υποψίες. Στη δεύτερη περίπτωση όμως που ο άνθρωπος περίμενε δέμα, πάτησε στο κουμπί και οδηγήθηκε σε περιβάλλον όπου μπορούσε να γίνει phishing των κωδικών web banking. Όπως πληροφορήθηκε μάλιστα από άλλο θύμα των απατεώνων, από το δικό του λογαριασμό είδε να κάνουν φτερά περίπου 3.000 ευρώ!

Με μια πιο προσεκτική ματιά ωστόσο, εύκολα μπορεί να δει κανείς ότι το e-mail δεν έχει αποσταλεί από τα πραγματικά ΕΛΤΑ αλλά από διεύθυνση που προσομοιάζει. Επιπλέον, η μικρή διαφορά που παρουσιάζουν για την ολοκλήρωση της αποστολής (στην προκειμένη περίπτωση ούτε 2 ευρώ) έχει ως στόχο να μην αποθαρρύνει τον παραλήπτη και να τον παρασύρουν στην ιστοσελίδα που προσομοιάζει με κάποιου επίσημου φορέα.

Εκεί, σου ζητούν σε ειδική φόρμα να πληκτρολογήσεις τους προσωπικούς σου κωδικούς.

Και σε αυτή την περίπτωση, με μια πιο προσεκτική ματιά θα διαπιστώσετε ότι από την ιστοσελίδα δε λειτουργεί τίποτε άλλο εκτός από τη φόρμα, όπου σας ζητούν να καταχωρίσετε τα στοιχεία σας!

Προσέχουμε λοιπόν, καθώς οι απατεώνες είναι παντού και σκαρφίζονται τα πάντα προκειμένου να σας κλέψουν. Οι βασικότερες συμβουλές είναι:

• Μην απαντάτε σε e-mail που σας ζητούν προσωπικά σας στοιχεία. Μην προβαίνετε σε οποιαδήποτε ενέργεια, όπως άνοιγμα συνημμένων αρχείων και διαγράψτε τα αμέσως.

• Μην εμπιστεύεστε συνδέσμους (links) που πιστεύετε ότι σας ανακατευθύνουν σε “site” της τράπεζάς σας. Θα πρέπει πάντα να πληκτρολογείτε τη διαδικτυακή διεύθυνση της ιστοσελίδας εσείς οι ίδιοι. Μην ακολουθείτε υπερσύνδεσμο (link) που σας έχει αποσταλεί μέσω e-mail ή δημοσιεύεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), ιστοσελίδες άλλων εταιρειών, μηχανών αναζήτησης, κ.λ.π.

• Κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο να δίνετε τα στοιχεία των καρτών σας μόνο σε πιστοποιημένους ιστοτόπους /επιχειρήσεις. Αν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλειά σας, αποφύγετε να συναλλάσσεστε μαζί τους. Πριν από κάθε χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της τράπεζάς σας, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο ασφαλές περιβάλλον της. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τον επίσημο ιστότοπο της τράπεζας από το λουκέτο (security lock) στην αρχή της γραμμής αναζήτησης. Μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών σας, αποσυνδεθείτε από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας επιλέγοντας «Έξοδος».

• Αν το κινητό σας τηλέφωνο σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας. Μερικές φορές μπορεί να χάσετε σήμα, λόγω ευρύτερων προβλημάτων που επηρεάζουν την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Εάν δεν έχετε πρόσβαση στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, αν και βρίσκεστε σε περιοχή που συνήθως διαθέτει καλή κάλυψη σήματος, είναι ασφαλέστερο να επικοινωνήσετε με τον πάροχο του δικτύου σας και να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει απενεργοποιηθεί η SIM σας.

• Εγγραφείτε στις υπηρεσίες της τράπεζας σας, που παρέχουν ασφαλείς ειδοποιήσεις μέσω SMS και e-mail όταν εκτελούνται συναλλαγές σας.

• Να ελέγχετε συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών σας.

• Εάν έχετε πέσει θύμα οποιουδήποτε τύπου απάτης όπως ενδεικτικά «SIM Swapping», «Υποτιθέμενης βλάβης υπολογιστή», «Phishing», κ.λπ ή έχετε διαπιστώσει συναλλαγές, οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας, ενημερώστε αμέσως την τράπεζά σας.

Διαβάστε επίσης:

Φθιώτιδα: Προσοχή σε SMS που παραπέμπουν σε άγνωστους συνδέσμους

Προσαρμοσμένη αναζήτηση