Πανελλαδικές: Πώς διαμορφώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής -Εκτίμηση Στρατηγάκη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 16:14 Πανελλαδικές: Πώς διαμορφώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής -Εκτίμηση Στρατηγάκη

Μια «αποκρυπτογράφηση» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των Πανελλαδικών 2023 κάνει στο iefimerida.gr ο Στράτος Στρατηγάκης, παρουσιάζοντας την εκτίμηση της ΕΒΕ για 405 τμήματα.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, ο κ. Στρατηγάκης, μαθηματικός - σύμβουλος σταδιοδρομίας και δημιουργός του stadiodromia.gr, εξηγεί στο iefimerida.gr ότι «η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι ο βαθμός που επιτρέπει σε έναν υποψήφιο να δηλώσει τη σχολή στο μηχανογραφικό του ή του το απαγορεύει. Η ΕΒΕ του τμήματος συγκρίνεται με τον μέσο όρο του υποψηφίου, που υπολογίζεται χωρίς κανέναν συντελεστή βαρύτητας. Αν ο μέσος όρος του υποψηφίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος από την ΕΒΕ του τμήματος, τότε ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει τη σχολή στο μηχανογραφικό του. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα περάσει σ’ αυτή τη σχολή. Απλώς μπορεί να τη δηλώσει».

Όπως αναφέρει, «το αν θα περάσει ή όχι εξαρτάται από τα μόρια που συγκεντρώνει, που είναι διαφορετικά για κάθε τμήμα, λόγω των διαφορετικών συντελεστών βαρύτητας. Αν ο μέσος όρος των βαθμών του υποψηφίου δεν ξεπερνά την ΕΒΕ του τμήματος, τότε ο υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει τη σχολή στο μηχανογραφικό του, ούτε θα τη δει στη λίστα με τις σχολές στην εφαρμογή του μηχανογραφικού. Είναι προφανές ότι σ’ αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να εισαχθεί».

Η εκτίμηση Στρατηγάκη για την ΕΒΕ 405 τμημάτων

Η εκτίμηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που παρουσιάζει στο iefimerida.gr ο Στράτος Στρατηγάκης περιλαμβάνει 405 τμήματα.

Σύμφωνα με τον πολύπειρο αναλυτή, «πρόκειται για όλα τα τμήματα που δεν απαιτείται η εξέταση σε ειδικό μάθημα για την εισαγωγή σ’ αυτά. Οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, συνεπώς είναι αδύνατο να υπολογιστεί η ΕΒΕ αυτών των τμημάτων. Για τον υπολογισμό της ΕΒΕ είναι απαραίτητος ο υπολογισμός των μέσων όρων όλων των βαθμών, όλων των υποψηφίων, όλης της Ελλάδας σε κάθε μάθημα. Αυτοί οι υπολογισμοί έγιναν από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο Παιδείας διαθέτει όλους τους βαθμούς των υποψηφίων και όχι συγκεντρωτικά στοιχεία όπως εμείς. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια τη διαφορά, συνήθως στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο, από τις τελικές ΕΒΕ».

Κλείνοντας, ο κ. Στρατηγάκης τονίζει ότι «η ΕΒΕ αναμένεται να έχει άνοδο σε σχέση με πέρυσι στο 1ο και στο 2ο Πεδίο. Οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι καλύτερες φέτος, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι μέσοι όροι στο 1ο και στο 2ο Πεδίο, όπως βλέπουμε στον πίνακα. Στο 3ο Πεδίο έχουμε μείωση των μέσων όρων, συνεπώς και της ΕΒΕ, και στο 4ο Πεδίο έχουμε ακριβώς τον ίδιο μέσο όρο με πέρυσι, συνεπώς δεν θα αλλάξει η ΕΒΕ».

Δείτε την εκτίμηση Στρατηγάκη για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στο iefimerida.gr (*το κείμενο διατηρήθηκε και στο pdf, σε περίπτωση που θέλει κάποιος υποψήφιος να το εκτυπώσει ή να το «κατεβάσει):

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση