Ισχυρός καύσωνας με 45º-46º βαθμούς στη Φθιώτιδα!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023 09:09 Ισχυρός καύσωνας με 45º-46º βαθμούς στη Φθιώτιδα!

Ρεκόρ συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασιών στη Φθιώτιδα - Προσοχή μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών σε όλη τη Στερεά - Ποιες θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες.

Σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα αναφορικά με τα επικείμενα κύματα καύσωνα που αναμένονται το προσεχές χρονικό διάστημα..ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΒΔ ΑΝΕΜΩΝ (και όχι μόνο όσον αφορά τις πυρκαγιές, αφού οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40c εγκυμονούν προβλήματα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά και για τις υποδομές της ΔΕΗ).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Προ των πυλών το δεύτερο κύμα καύσωνα που θα κορυφωθεί την Κυριακή με την θερμοκρασία στα ηπειρωτικά να σκαρφαλώνει κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και ανατολικής Στερεάς στους 45-46c λόγω της επικράτησης ΒΔ ανέμων που θα έχουν τα χαρακτηριστικά λίβα (ξηρός και θερμός καταβατικός άνεμος από την Πίνδο). 

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Μεσόγειο από τις 12 του μηνός έως και σήμερα χαρακτηρίζεται από την εγκατάσταση υπέρθερμων αερίων μαζών προερχόμενες από την ΒΔ Αφρική (Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο), οι οποίες κατά περιόδους κινούνται Α-ΒΑ με κατεύθυνση προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας με ενδιάμεσα διαστήματα επικράτησης των μελτεμιών τα οποία και χαρίζουν πρόσκαιρες ανάσες δροσιάς κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα.

Ένα τέτοιο διάστημα "ανάπαυλας" από τις υψηλές θερμοκρασίες βιώσαμε από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, ωστόσο από σήμερα Πέμπτη έως και την Κυριακή τα μελτέμια θα κοπάσουν και έτσι οι θερμές αυτές μάζες θα βρουν και πάλι διέξοδο προς την περιοχή μας.

Από σήμερα, λοιπόν, έως και την Κυριακή η θερμοκρασία θα παρουσιάσει βαθμιαία άνοδο με πιο δύσκολη ημέρα την Κυριακή που θα κορυφωθεί η θερμή εισβολή και παράλληλα θα επικρατήσουν ΒΔ άνεμοι ιδιαίτερα ενισχυμένοι στην κεντρική και βόρεια χώρα. Ο συνδυασμός των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρασίας και των ενισχυμένων ανέμων θα αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών την Κυριακή.

Πρόσκαιρη πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία την Δευτέρα και Τρίτη λόγω της εισβολής μελτεμιών στο Αιγαίο εντάσεως έως και 7-8 μποφόρ, τα οποία δυστυχώς θα διατηρήσουν τις ήδη δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ανατολική Στερεά. Μάλιστα, την ερχόμενη Τετάρτη-Πέμπτη (26-27 του μηνός) αναμένεται και τρίτο κύμα καύσωνα, το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα είναι εξίσου αν όχι ισχυρότερο από το 2ο, με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει και πάλι κατά τόπους στη Θεσσαλία και ανατολική Στερεά στους 46 και πιθανόν τοπικά 47c

Στους συνημμένους χάρτες διακρίνουμε στη στάθμη των 850hpa (1500μ υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας) την πύρινη γλώσσα που θα ξεχυθεί στη χώρα μας το διήμερο 26-27 του μηνός με τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια να αγγίζουν τοπικά τους 47c λόγω του ΒΔ λίβα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η ένταση του τρίτου κύματος θα αποτελέσει ρεκόρ των τελευταίων 70 ετών (από το 1950 έως σήμερα).

ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Πέμπτη (20/07): 41c, άνεμοι Α-ΝΑ 3-4μπ
Παρασκευή (21/07): 41c, άνεμοι Α-ΝΑ 3-4μπ
Σάββατο (22/07): 43-45c, άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς
Κυριακή (23/07): 46c, άνεμοι ΒΔ 5-6μπ

Δευτέρα (24/07): 41-42c, άνεμοι Β-ΒΑ 4-5μπ
Τρίτη (25/07): 41-42c, άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς
Τετάρτη (26/07): 43-45c, άνεμοι ΒΔ 3-4μπ
Πέμπτη (27/07): 46c (τοπικά στο εσωτερικό του νομού 47c), άνεμοι ΒΔ 5-6μπ

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση