Λαμία: Μάχη με τις φλόγες μέσα στα σπίτια - Δείτε εικόνες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 22:40 Λαμία: Μάχη με τις φλόγες μέσα στα σπίτια - Δείτε εικόνες

Καλύτερα τα πράγματα στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Σε επιφυλακή όλη τη νύχτα…

Εξακολουθούν να είναι δύσκολες οι ώρες στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, καθώς παραμένουν διάσπαρτες εστίες από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε γύρω στις 15:10’ το μεσημέρι της Τετάρτης (26/7) στην περιοχή του Αφανού.

Σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων εντός και γύρω από τον αστικό ιστό σε μια περιοχή από το Κάστρο της πόλης, μέχρι την Κοινότητα της Αγίας Παρασκευής υπάρχουν εστίες που χρειάζονται διαρκή φύλαξη.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο από αναζωπύρωση αργά το απόγευμα στην περιοχή του Αφανού:

Από το κέντρο της Πυροσβεστικής η πυρκαγιά χαρακτηρίζεται εξελισσόμενη χωρίς να έχουν διάθεση να δώσουν άλλα στοιχεία ακόμη και στους δημοσιογράφους με αποτέλεσμα να μην ενημερώνετε ο κόσμος που έντρομος καταφεύγει στο τηλεφωνικό κέντρο του LamiaReport.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ωστόσο από τις εστίες της πυρκαγιάς, η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, όμως κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τη νύχτα που δε θα μπορούν να πετάξουν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Για αυτό όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή.

Το επόμενο βίντεο είναι λίγο πριν τις 20:30’ όταν τα πράγματα τουλάχιστον στο κομμάτι του Αφανού ήταν σημαντικά πιο ήρεμα.

Ο ισχυρός λίβας

Οι ισχυρές ριπές του θερμού νοτιά, ήταν η βασική αιτία για ένα εκρηκτικό μείγμα υψηλής θερμοκρασίας και πολύ χαμηλής υγρασίας, που μετέτρεψαν κάθε ξερόχορτο σε πιθανή εστία εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ενδεικτικά το θερμόμετρο στη Λαμία έφτασε τους 44,2 βαθμούς με την υγρασία γύρω στο 10%!

Αυτή ήταν και η αιτία που μέσα σε λίγη ώρα οι φλόγες τύλιξαν σπίτια και αποθήκες στον Αφανό και στο Κάστρο, όπου δόθηκε πραγματική μάχη με τις φλόγες για να προστατευθούν άνθρωποι και περιουσίες.

Ωστόσο δεν έλειψαν οι ζημιές σε σπίτια και αποθήκη, ενώ τέσσερα άτομα, δύο πυροσβέστες και δύο πολίτες, μετέβησαν για πρώτες βοήθειες στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας. Το Νοσοκομείο Λαμίας που με εντολή του Διοικητή του Ανδρέα Κολοκυθά τέθηκε σε επιφυλακή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο μήνυμα στο «112» έφτασε στους κατοίκους των συνοικιών του Κάστρου και του Αφανού στις 17:00’ δύο σχεδόν ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, και ενώ νωρίτερα η Πολιτική Προστασία, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική προσπαθούσαν με ντουντούκες να απομακρύνουν τον κόσμο.

Ακολούθησε προσπάθεια εκκένωσης των συνοικιών της Νέας Μαγνησίας, της Μεγάλης Βρύσης και της Αγίας Παρασκευής, πάλι με επίγεια μέσα και ηχητικά μηνύματα, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Π.Σ. εστάλη και δεύτερο μήνυμα από το «112» για να εγκαταλείψουν προς Στυλίδα!

Δείτε βίντεο:

Η κατάσταση γενικά στην περιοχή ήταν πολύ δύσκολη για αυτό και οι φλόγες κατάφεραν να περάσουν τόσο από την παλαιά εθνική οδό Λαμίας - Λάρισας όσο και από τον ποταμό Ξηριά που αυτή την εποχή βέβαια δεν έχει νερό.

Δείτε δύο ακόμη βίντεο που καταγραφούν την ένταση της πυρκαγιάς:

Για να βοηθήσει τους ανθρώπους η περιουσία των οποίων υπέστη ζημιές, ή που έμειναν μέσα στον καύσωνα χωρίς ρεύμα ο Δήμος Λαμιέων εξέδωσε ανακοίνωση για το που μπορούν να βρουν φιλοξενία.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος, όπως και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός με τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα βρεθήκαν με τους υπεύθυνους Πολιτικής Προστασίας Στερεάς και Φθιώτιδας, στο σημείο.

Δείτε φωτογραφίες και από το μέτωπο στη Νέα Μαγνησία:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση