Συγκέντρωση αγροτών την Πέμπτη έξω από την Περιφέρεια Στερεάς

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023 12:59 Συγκέντρωση αγροτών την Πέμπτη έξω από την Περιφέρεια Στερεάς

Στις 11 το πρωί…

Στο τέλος μια δύσκολης καλλιεργητικής περιόδου, της χειρότερης όπως την περιγράφουν τα αγροτικά σωματεία και σύλλογοι, οι αγρότες διεκδικούν λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματά τους, με κύρια αιτία την ακρίβεια και τις φυσικές καταστροφές.

Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων τους, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, καλεί σε συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ΠΕ Φθιώτιδας στην πλατεία Ελευθερίας την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στις 11πμ.

«Η μαζικότητα θα στείλει το μήνυμα του αγώνα μας πιο δυνατό και προς την κυβέρνηση αλλά και προς πάσα κατεύθυνση», αναφέρουν στο μήνυμα - πρόσκληση.

Τα προβλήματα - παλιά και νέα - συνοψίζονται στα εξής:

• Οι καταστροφικές πλημμύρες στον Δήμο Δομοκού και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλιώτιδας, άφησαν πίσω τους μεγάλες ζημιές όχι μόνο στην αγροτική παραγωγή, αλλά και σε υποδομές σε σπίτια, αποθήκες , γεωτρήσεις, αρδευτικά δίκτυα, αγροτικούς δρόμους, όπως επίσης ζημιές έχουν υποστεί και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων λόγων των φερτών υλικών.

• Η ακαρπία στην ελαιοκαλλιέργεια, που αφορά το σύνολο των ελαιοπαραγωγικών περιοχών του Νομού, μειώνει κατακόρυφα το εισόδημα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών, και από την άλλη οι τυποποιητές βιομήχανοι βρίσκουν ευκαιρία για αισχροκέρδεια αυξάνοντας κατακόρυφα τις τιμές λιανικής σε ελιά και λάδι.

• Μεγάλη μείωση της παραγωγής στο βαμβάκι που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και το 70% δημιουργεί νέα δεδομένα και αφορά το σύνολο των βαμβακοπαραγωγικών  περιοχών της Φθιώτιδας, με αποτέλεσμα εκτός από την μεγάλη απώλεια εισοδήματος να κινδυνεύει να χαθεί ακόμα και η συνδεδεμένη επιδότηση

• Οι μειωμένες επιδοτήσεις που σε ορισμένες περιπτώσει έφτασαν ακόμα και στο 50% λόγω  της εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ με αποτέλεσμα το εισόδημα να μειώνεται κατακόρυφα

• Οι αποζημιώσεις που καθυστερούν και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το 100% των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες από τις πλημμύρες αλλά και από άλλες αιτίες.

• Οι σοβαρές ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σύγχρονων αρδευτικών έργων αλλά και έργων αποστράγγισης.

• Η μεγάλη αύξηση των πληθυσμών λύκου που αποδεκατίζει την κτηνοτροφία.

Όλα αυτά αποτελούν αιτίες μεγάλης μείωσης του αγροτικού εισοδήματος, που στο σύνολο του για την φετινή χρονιά υπολογίζεται για τον Νομό Φθιώτιδας περίπου στα 250-300 εκατ. ευρώ.

Διεκδικούν:

• Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς λόγω της ακαρπίας στην ελιά, με 200 ευρώ/στρέμμα.

• Αποζημιώσεις στο 100% για τις ζημιές που έχουν οι περιοχές του Δήμου Δομοκού στις υποδομές εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων, χωρίς κόφτες και προϋποθέσεις που καταλήγουν σε αποζημιώσεις ψίχουλα. Με κρατική ευθύνη να καθαριστούν τα χωράφια και να απομακρυνθούν οι φερτές ύλες ώστε να καταστούν πάλι παραγωγικά.

• Αναπλήρωση εισοδήματος για τις μειωμένες παραγωγές στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι, στα σιτηρά, να δοθεί η συνδεδεμένη στο βαμβάκι χωρίς την προϋπόθεση  του πλαφόν για την φετινή χρονιά, με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

•  Να προχωρήσουν άμεσα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα προστασίας και αποκατάστασης στις περιοχές που έχουν πληγεί αλλά και σε περιοχές που εγκυμονούν πλημμυρικά φαινόμενα.

• Να προχωρήσουν άμεσα έργα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, αποκατάστασης και βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας και τα βαλτωμένα σχέδια των αναδασμών που εκκρεμούν. Να δημιουργηθούν αρδευτικά φράγματα όπου υπάρχει δυνατότητα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

• Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, και να αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών από όλες τις αιτίες στο 100% των απωλειών που υφίστανται οι αγρότες.

• Ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας με επιδότηση στις ζωοτροφές, απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, άμεση υδροδότηση και ηλεκτροδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, μέτρα περιορισμού των υπερπληθυσμών λύκου.

• Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μένει ένα λογικό κέρδος για τον αγρότη.

• Στελέχωση των δομών υγείας στην ύπαιθρο με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στελέχωση του ΕΚΑΒ και ενίσχυση του αναγκαίου εξοπλισμού. Να μην κλείσουν υπηρεσίες ΕΛΤΑ, υποκαταστήματα τραπεζών κ.α..

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση