Φθιώτιδα-Στερεά: «Παγετός» το πρωί με θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023 13:00 Φθιώτιδα-Στερεά: «Παγετός» το πρωί με θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν

Σε ποια περιοχή το θερμόμετρο έδειξε -15,4 βαθμούς. Η τάση του καιρού δείχνει ξανά 20αρια μέσα στη εβδομάδα αλλά και χιόνια σε ημιορεινές περιοχές!...

Με θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν, ξημέρωσε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στη χώρα μας.

Από τους 483 ενεργούς σταθμούς του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι κατέγραψαν 111 θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν (ποσοστό σχεδόν 23% όταν χθες ήταν μόλις το 6%). Επίσης μόλις 50 δεν «έπεσαν» κάτω από τους 10 βαθμούς, όταν την Παρασκευή ήταν 86).

Στον παρακάτω πίνακα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζονται οι 8 χαμηλότερες θερμοκρασίες το πρωί του Σαββάτου 09/12, μεταξύ των οποίων και ο «συνήθης ύποπτος», το Μαυρολιθάρι Οίτης στη Φωκίδα.

Σημειώνουμε ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε αυτό το 24ωρο ήταν στο Σέσι Παρνασσού, όπου σε υψόμετρο 2.080 μέτρων το θερμόμετρο στις 03:30’ τα ξημερώματα έδειξε -15,4ο! Από τον πίνακα βέβαια λείπουν κι άλλα χιονοδρομικά κέντρα, όπως το Καιμακτσαλάν (-8,3ο), η Βασιλίτσα (-7,6ο) και το Ανήλιο Μετσόβου (-6,2ο).

Το Μαυρολιθάρι όμως δεν ήταν το μοναδικό μέρος στην Περιφέρεια Στερεάς όπου το πρωί είχαμε αρνητικές θερμοκρασίες. Στους 111 σταθμούς που έδειξαν κάτω από το μηδέν εκτός από την κορυφή Κελάρια του Παρνασσού, ήταν και ακόμη 8 από τη Στερεά εκ των οποίων οι 5 στη Φθιώτιδα:  Βουτύρω Καρπενησίου (-4,4ο), Λιβάδι Παρνασσού (-2,8ο), Καρπενήσι (-1,7ο), Βούζι Δομοκού (-1,1ο), Βαθιά Λογγά Φθιώτιδας (-0,9ο), Κορομηλιά Δομοκού (-0,8ο), το Λευκοχώρι Ελάτειας (-0,8ο) και Αμφίκλεια (-0.1ο).

Στη Λαμία, ο επίσημος σταθμός του meteo.gr, έδειξε στις 05:30’ το πρωί 5,7 βαθμούς με την αίσθηση του κρύου να είναι περίπου 2 βαθμοί λιγότεροι. Την ίδια ώρα πάντως (05:28’) ο μετεωρολογικός σταθμός στο 1ο ΕΠΑΛ έδειχνε 3,7 βαθμούς.

Η πρόβλεψη του καιρού

Ο λαμπρός ήλιος θα ανεβάσει τη θερμοκρασία τις επόμενες ώρες αν και δε θα λείψουν τοπικές βροχές στην Ανατολική Στερεά, όπως και στην Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -6 έως 5 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη -2 έως 10, στη Θεσσαλία από 0 έως 10, στην Ήπειρο από -1 έως 13, στη Δυτική Στερεά από 2 έως 12, στην υπόλοιπη Στερεά από 0 έως 12, στην Πελοπόννησο από 1 έως 13, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 13, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 6 έως 13, στις Κυκλάδες από 9 έως 12, στα Δωδεκάνησα από 11 έως 14 και στην Κρήτη από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Για τη Φθιώτιδα, δεν αλλάζει σημαντικά το σκηνικό του καιρού το επόμενο 24ωρο, με ηλιόλουστο αλλά κρύο Σαββατοκύριακο.

Από το βράδυ της Κυριακής (10/12) και κυρίως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, φαίνεται να επηρεαζόμαστε από βροχές, η αλλαγή όμως των διευθύνσεων των ανέμων θα φέρει σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας και μέχρι την Πέμπτη (14/12) επιστρέφουμε - τουλάχιστον στη Λαμία - στα 20αρια.

Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από την Παρασκευή (15/12) και προς το τέλος του επόμενου Σαββατοκύριακου ίσως δούμε χιόνια και σε ημιορεινές περιοχές, αλλά οι προβλέψεις είναι ακόμη επισφαλείς.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση