Δεν έσπασαν τα ισόβια για τον γυναικοκτόνο της Καλαμπάκας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 08:42 Δεν έσπασαν τα ισόβια για τον γυναικοκτόνο της Καλαμπάκας

Καταδικάστηκε όπως και στο πρωτόδικο δικαστήριο…

Σε ισόβια κάθειρξη όπως και πρωτοδίκως καταδίκασε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας έναν 64χρονο κτηνοτρόφο για τη δολοφονία της γυναίκας του τον Αύγουστο του 2020 στην Παναγία Καλαμπάκας.

Ο κατηγορούμενος βρέθηκε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο με δύο ισχυρισμούς. Ότι ενήργησε εν βρασμώ ψυχικής ορμής και ότι είχε μειωμένο καταλογισμό την ώρα της πράξης.

«Ντρέπομαι για αυτό που έκανα και ζητάω συγνώμη. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου να κάνω κακό στη γυναίκα μου» κατέθεσε αρχικά στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε πως λάμβανε φαρμακευτική αγωγή και ταυτοχρόνως κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ για αρκετό χρονικό διάστημα, όπως και την ημέρα της δολοφονίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 18 Αυγούστου του 2020 ο 60χρονος τότε κτηνοτρόφος, όπλισε την καραμπίνα που φυλούσε στην ντουλάπα του δωματίου του και πυροβόλησε τρεις φορές τη σύζυγο του η οποία ήταν ξαπλωμένη στον καναπέ. Αρχικά την πυροβόλησε στο πόδι, στη συνέχεια στο χέρι και τέλος στο κεφάλι, με τον τελευταίο θανάσιμο πυροβολισμό να γίνεται μπροστά στα μάτια της μεγαλύτερης του κόρης η οποία ανέβηκε στο δωμάτιο μόλις άκουσε θόρυβο.

Στη συνέχεια αφού η κόρη του άρπαξε την καραμπίνα από τα χέρια του, ο κατηγορούμενος πήγε στην κουζίνα και με ένα μαχαίρι αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του. Αφού δεν τα κατάφερε, κάθισε σε μια καρέκλα και περίμενε ατάραχος την αστυνομία.

Σήμερα στο δικαστήριο ο 64χρονος ισχυρίστηκε πως δεν θυμάται τίποτα από τη στιγμή που η γυναίκα του του είπε, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι είχε εξωσυζυγική σχέση, μέχρι τη στιγμή που οδηγήθηκε στο κρατητήριο.

Σε ότι αφορά την καραμπίνα, ισχυρίστηκε πως στη ντουλάπα του δωματίου του την τοποθέτησε ο γιος του. Να σημειωθεί ότι ο γιος ήταν με το μέρος του πατέρα, ενώ οι κόρες εναντίον του.

Μάλιστα όταν η πρόεδρος ρώτησε τον κατηγορούμενο αν έχει να πει κάτι στις κόρες του που ήταν παρούσες στο δικαστήριο, αυτός απάντησε πως έχει «παράπονο» γιατί δεν του είπαν ότι η μητέρα τους  δεν ήθελε να συνεχίσει άλλο μαζί του.

«Τι θέλετε από το δικαστήριο σήμερα;» ήταν η τελευταία ερώτηση της προέδρου με τον κατηγορούμενο να απαντά πως θέλει να βγει από τη φυλακή για να ρυθμίσει ένα δάνειο και να φτιάξει το σπίτι για τα παιδιά του.

«Εν πλήρη συνειδήσει και με σχέδιο»

Αφού ο 64χρονος ολοκλήρωσε την απολογία του ήρθε η ώρα για την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας ο οποίος πρότεινε να απορριφθούν οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης για μειωμένο καταλογισμό και τέλεση της πράξης εν βρασμώ ψυχικής ορμής.

«Έδρασε εν πλήρη συνειδήσει και με σχέδιο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας και επεσήμανε πως αυτά που ισχυρίστηκε σήμερα ο κατηγορούμενος για τα χάπια και το αλκοόλ αλλά και για τη σχέση της γυναίκας του με συγκεκριμένο άτομο, δεν τα είχε αναφέρει ούτε στην κατάθεση του στην αστυνομία αλλά ούτε και στο πρωτόδικο δικαστήριο.

«Από κανέναν από τους αυτόπτες μάρτυρες δεν προκύπτει ότι υπήρξε διαπληκτισμός» ανέφερε επίσης ο εισαγγελέας τοποθετούμενος επί του ισχυρισμού ότι ο κατηγορούμενος πριν τη δολοφονία είχε μαλώσει με τη γυναίκα του για τις εξωσυζυγικές της σχέσεις και πρόσθεσε πως μετά την πράξη του «δεν εξέφρασε κανένα συναίσθημα ή κάτι που θα έδειχνε ότι μετάνιωσε».

«Θεωρώ ότι ο ίδιος αποφάσισε να σκοτώσει τη σύζυγο του» τόνισε ο εισαγγελέας και πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος και να απορριφθούν οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης για «εν βρασμώ» και «μειωμένο καταλογισμό».

Να σημειωθεί ότι πριν την απολογία του κατηγορουμένου είχε προηγηθεί η κατάθεση του πραγματογνώμονα που όρισαν οι δικαστικές αρχές για να εξετάσει την ψυχική υγεία του κατηγορούμενου  μετά τη δολοφονία .

Ο γιατρός κατέθεσε  πως ο κατηγορούμενος του είπε ότι κατάλαβε ότι η γυναίκα του τον απατούσε και πως τη μέρα της δολοφονίας ήταν πεπεισμένος πως θα τον εγκατέλειπε με μια από τις κόρες του.

Επίσης στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης έγραψε πως κατά το χρόνο διάπραξης της ανθρωποκτονίας είχε εν μέρει διαταραχθεί η ικανότητα του κατηγορούμενου να αντιληφθεί το άδικο της πράξης.  Όταν η πρόεδρος ρώτησε τί σημαίνει «εν μέρει» ο γιατρός απάντησε πως καταλάβαινε τη έκανε τη στιγμή της δολοφονίας αλλά δεν μπορούσε να ελέγξει την παρόρμηση.

Όπως και πρωτοδίκως

Τελικά το δικαστήριο με τη σειρά του απέρριψε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης και κήρυξε ένοχο τον κατηγορούμενο για τη πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση επιβάλλοντας του ποινή ισόβιας κάθειρξης όπως και πρωτοδίκως. Επίσης του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 11 μηνών για την παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο απέρριψε και τα τρία ελαφρυντικά που πρότεινε η υπεράσπιση.

«Μην αφήσετε το γεγονός αυτό να επηρεάσει τη ζωής σας»

Τέλος, μετά την ανακοίνωση των ποινών η πρόεδρος απευθυνόμενη στον κατηγορούμενο τόνισε πως η πράξη ήταν «απεχθής» και πρόσθεσε πως μετά την δολοφονία της συζύγου του το χειρότερο ήταν πως «διασπάσατε τα παιδιά σας. Αυτό οφείλεται να το διορθώσετε».

Η πρόεδρος  έκλεισε την τοποθέτηση της απευθυνόμενη και στα παιδιά του κατηγορουμένου λέγοντας πως «Ευχή του δικαστηρίου είναι τα παιδιά, τα αδέρφια να βρεθούν σαν αδέρφια. Θα τα κάνετε όλα αυτά που σας χωρίζουν στην άκρη. Θέλω ειλικρινά να σας πως ότι πρέπει να  προσέξετε τις ζωές σας. Είστε νέα παιδιά ακόμα, πολύ τρυφερά και πρέπει αυτό να το ξεπεράσετε όσο είναι καιρός. Να μην αφήσετε το γεγονός αυτό, το τόσο σημαντικό να επηρεάσει τη νιότη σας, τη ζωή σας, εφόρου ζωής».

Πηγή: larissanet.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση