80 ψηφιακοί κόμβοι στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024 15:07 80 ψηφιακοί κόμβοι στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος (ΦΩΤΟ)

Παραδόθηκαν σε ιερείς και στελέχη της Ι.Μ. Φθιώτιδας φορητοί υπολογιστές και εκτυπωτές.

Το δελτίο τύπου της Μητρόπολης:

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθώτιδος κ. Συμεών παραδόθηκαν στους ιερείς και τα στελέχη της Ι.Μ. Φθιώτιδος 80 φορητοί υπολογιστές και οι αντίστοιχοι εκτυπωτές, μαζί με όλα τα παρελκόμενα τους από τον Δ/ντη του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Οι υπολογιστές περιλαμβάνουν προγράμματα και εφαρμογές προσαρμοσμένα στις ποιμαντικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των ενοριακών ναών, μέσα από ένα εγκατεστημένο πληροφοριακό σύστημα που θα μπορεί εκτός των άλλων  να συνδέει διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητροπόλεων με τις Ενορίεςτους, στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», που πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, με κωδικό MIS 520438.

Το έργο  αφορά στην παροχή της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής της Ιεράς Συνόδου της  Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης , των Ι. Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και των 89 Ιερών Μητροπόλεων της ελληνικής επικράτειας, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού σε 4.000 ενορίες(Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) και σε 106 Μητροπολιτικούς κόμβους (που αντιστοιχεί σε 346 σταθερούς υπολογιστές και 106 εκτυπωτικά πολυμηχανήματα ) με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και τη λειτουργία αυτών ως εκπαιδευτικοί ψηφιακοί κόμβοι για τη διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο  Β΄ για την σπουδαία αυτή προσφορά στην Εκκλησία, αποδίδοντας του τον τίτλο του «ψηφιακού Αρχιεπισκόπου», λόγω της διοραατικότητας του στο να εισέλεθει η Εκκλησία σ’ αυτή την σύγχρονη ποιμαντική διάσταση. Τόνισε επίσης την ιδιαίτερη ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και να τρέξουμε σε τούτο τον ηλεκτρονικό κόσμο για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά το ποίμνιο μας και τις ανάγκες του, αλλά και για να καταστεί κάθε ενορία και διοικητικό σημείο της Μητροπόλεως ένα σύγχρονο ψηφιακό κέντρο, κόμβος συνάντησης, διαδραστικότητος και επικοινωνίας με κάθε άνθρωπο. Επισήμανε ιδιαιτέρως ότι η εκκλησία μας πρωτοστατεί στην ψηφιοποίηση, πιο γρήγορα από άλλους φορείς της ελληνικής κοινωνίας, δεν την φοβίζει το καινούργιο, αλλά μπορεί να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών για να συνδράμει ουσιαστικά τον άνθρωπο του σήμερα. Απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους ιερείς και τα στελέχη της Μητροπόλεως να αγκαλιάσουν το όλο πρόγραμμα, να εργαστούν με μεράκι και να αξιοποιήσουν αυτό το «δώρο» μέσα στις δράσεις της κάθε ενορίας προς ωφέλεια του λαού μας. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη για την άοκνη φροντίδα του, ώστε να επιτευχθεί αυτή η προσπάθεια της ένταξης των εκκλησιαστικών δράσεων μέσα στον ψηφιακό κόσμο.

Ακολούθως ο π Θεολόγος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εξαιρετική φιλοξενία, την συναντίληψη του στις δράσεις του Ι.Π.Ε., καθώςκαι τονΑρχιμ. Ηρωδίωνα Ρίζο, Ιεροκήρυκα της Ι.Μ. Φθιώτιδος, Συντονιστή του Ι.Π.Ε. για την σημαντική συμβολή του στο έργο. Επισήμανε ότι το ως άνω έργο έρχεται ως συνέχεια της θεωρητικής κατάρτισης που έχουν αποκομίσει οι ιερείς όλης της Ελλάδας μέσα από τα 82 τμήματα με θεματικό τίτλο «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» 28 ωρών, που υλοποιήθηκαν από το Ι.Π.Ε. και  έδωσαν στους κληρικούς τους βασικούς άξονες διοίκησης  και οργάνωσης της ενορίας, με πνεύμα διακονίας και επί τη βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αλλάκαι θα αποτελέσει τον προθάλαμο ενός ακόμα μεγαλύτερου εγχειρήματος που αφορά στον ψηφιακό εγγραματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Εκκλησίας που σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη διεύρυνση των γνώσεων των κληρικών της χώρας στις βασικές δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη στην ποιμαντική της ενορίας.

Δείτε φωτογραφίες του Δημήτρη Ανάγνου:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση