Πρωταπριλιά χωρίς χιόνι στην Οίτη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 23:10 Πρωταπριλιά χωρίς χιόνι στην Οίτη

Διατηρούνται οι υψηλές θερμοκρασίες με τους νότιους άνεμους και την σκόνη από την Αφρική…

Από τις λαϊκές παροιμίες, αυτή που επιβεβαιώθηκε πλήρως για το φετινό Μάρτιο, ήταν «από Μάρτη καλοκαίρι…», καθώς η πιο γνωστή, αυτή για τον «παλουκοκάφτη» μήνα, απέχει ιδιαίτερα από τη φετινή πραγματικότητα.

Αποτέλεσμα των παρατεταμένων, για την εποχή, υψηλών θερμοκρασιών, ήταν τα λιγοστά χιόνια, να εξαφανιστούν πριν την ώρα τους και από τις κορυφές των βουνών.

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, η Οίτη από 1η Απριλίου είναι και επίσημα χωρίς χιόνι, κάτι που δε θυμόμαστε να έχει ξανασυμβεί!

Μηχανικοί που ασχολούνται με τις ενεργειακές μελέτες και την οικονομία σε οικιακούς και άλλους χώρους, περιέγραφαν την 1η Μαΐου ως την ημέρα «που το κρύο εγκατέλειπε με συνέπεια την περιοχή» στο γεωγραφικό πλάτος και μήκος τουλάχιστον που βρίσκεται η Λαμία. Τα χιόνια από την Οίτη έφευγαν περίπου στις αρχές Ιουνίου και την τελευταία δεκαετία περίπου το δεύτερο 15ημερο του Μαΐου.

Τα παραπάνω βέβαια δεν προεξοφλούν ότι δε θα ξαναχαλάσει ο καιρός ή δε θα ξαναδούμε ακόμη και χιόνι μέσα στον Απρίλιο. Πέρυσι, οι πίστες σκι σε Παρνασσό και Βελούχι λειτουργούσαν μέχρι Μεγάλο Σάββατο (15/4/23). Φέτος εξαιτίας και του μικροκλίματος δύσκολα θα δούμε παράταση της σεζόν που ξεκίνησε μόλις στις 23 Δεκεμβρίου σε Παρνασσό και Βόρα - Καϊμακτσαλάν.

Ο καιρός σήμερα

Σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις των μετεωρολόγων της ΕΜΥ οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 στα πελάγη τοπικά 6 και στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα νησιά και τα παραθαλάσσια τους 25 με 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 27 με 29 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Για την Ανατολική Στερεά προβλέπεται αίθριος καιρός με παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι νοτιάδες 3 με 4 μποφόρ και τη θερμοκρασία από 12 έως 31 βαθμούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση