Ξανά με εφτά γαλάζιες σημαίες η Φθιώτιδα υποδέχεται το καλοκαίρι

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 26 Μαΐου 2024 08:37 Ξανά με εφτά γαλάζιες σημαίες η Φθιώτιδα υποδέχεται το καλοκαίρι

Οι πέντε στο Δήμο Λοκρών. Ίδιος αριθμός για την Περιφέρεια Στερεάς. 2η θέση παγκοσμίως για την Ελλάδα που ανέβηκε στα 652 βραβευμένα σημεία…

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών.

Με 625 βραβευμένες ακτές (από 617), η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων ακτών κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600, και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών. Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 104 σημαίες και η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.252 ακτές, 733 μαρίνες και 141 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Η Φθιώτιδα είναι και πάλι με εφτά (7) γαλάζιες σημαίες, εκ των οποίων οι πέντε (5) στο Δήμο Λοκρών. Βρίσκεται στην 23η θέση (μαζί με άλλους τρεις νομούς) στη γενική κατάταξη, ενώ ο Δήμος Λοκρών στην 32η θέση μεταξύ όλων των Δήμων με παραλίες στη χώρα. Διατηρούν τις γαλάζιες σημαίες τους Γλύφα και "Γαλήνη" στα Καμένα Βούρλα.

Ανάλογη αναγνώριση για την περιοχή μας είχαμε το 2018 και το 2023, ενώ το 2017 είχαμε 8 γαλάζιες σημαίες. Από το 2019 μέχρι το 2022 η Φθιώτιδα είχε περιοριστεί στις 5 γαλάζιες σημαίες!

Συνολικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παραμένουμε στις 29 γαλάζιες σημαίες, καθώς προστέθηκε μία (1) στη Φωκίδα και συγκεκριμένα τα Βραχάκια (Δήμος Δελφών) η οποία «λείπει» από την Εύβοια και συγκεκριμένα από το Δήμο Χαλκιδέων (Καλάμια). Παραμένει η μία βραβευμένη Μαρίνα στο Δήμο Σκύρου.

Αναλυτικά:

Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ [7]

Δήμος Στυλίδας

Γλύφα

Δήμος Καμένων Βούρλων

Καμένα Βούρλα/Mitsis Galini

Δήμος Λοκρών

Βλυχάδα

Λιβανάτες 1/Κυανή

Λιβανάτες 2/Σχοινιάς

Λιβριχιό

Σκάλα Αταλάντης

Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ [14]

Δήμος Δωρίδος

Αγ. Νικόλαος

Βάθη

Γλυφάδα

Ερατεινή

Μαραθιάς

Μοναστηράκι

Σεργούλα

Σκάλωμα

Χιλιαδού

Δήμος Δελφών

Άγιοι Πάντες

Βραχάκια

Καλαφάτης

Μαϊάμι

Τροκαντερό-Αγκάλη

Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ [2]

Δήμος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας

Αγ. Ισίδωρος

Δήμος Τανάγρας

Πλάκα Δηλεσίου

Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ [6]

Δήμος Χαλκιδέων

Αλυκές Δροσιάς

Αστέρια Χαλκίδας

Λευκαντί

Δήμος Καρύστου

Venus

Κοκκίνι

Κρεμάλα

ΜΑΡΙΝΕΣ

Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ [1]

Δήμος Σκύρου

Τουριστικό Καταφύγιο Λιναριάς Σκύρου

Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ακτή Ανάσταση Καλαμάτας, σε δύο φάσεις. Το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην βραβευμένη παραλία, με τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό παιδιών και εκπαιδευτικών από σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη από την Ναυαγοσωστική Σχολή AQUA RESCUE υπεύθυνη για την ναυαγοσωστική κάλυψη του Δήμου Καλαμάτας.

Το μεσημέρι ακολούθησε η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, στο παραλιακό κατάστημα Thalassa που περιλάμβανε την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών, παρουσία πολλών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του Τουρισμού.

Την εκδήλωση άνοιξαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) κος Νίκος Πέτρου και ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κος Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Απηύθυναν χαιρετισμούς:

  • Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κος Μύρων Φλουρής.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας, κος Στάθης Αναστασόπουλος
  • Ο Αντιδήμαρχος Πόλης και Καθαριότητας Δήμου Γλυφάδας, κος Νίκος Τσαμπίρας
  • Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ηρακλείου, κος Γιώργος Αγριμανάκης
  • Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Μεσσήνης, κος Ηλίας Γεωργόπουλος
  • Ο Αντιδήμαρχος παραλιών Δήμου Σάμης, κος Κυριάκος Φερεντίνος
  • Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Καλαμάτας, Πλοίαρχος Νικόλαος Κωνσταντέλλης
  • Η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέας Α – Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ., δρ. Διονυσία Χατζηλάκου
  • Η Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, κα Κατερίνα Γκώνου

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση