Πόσο αντέχουν στην κατάψυξη προτού χαλάσουν μαγειρεμένα και ωμά το κρέας και το κοτόπουλο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023 12:25 Πόσο αντέχουν στην κατάψυξη προτού χαλάσουν μαγειρεμένα και ωμά το κρέας και το κοτόπουλο

Οδηγίες αποθήκευσης στο ψυγείο.

Από την κατάψυξη και το ψυγείο έως τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα στο ντουλάπι, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε για την ασφαλή αποθήκευση του βοείου κρέατος, του χοιρινού των πουλερικών και των ψαριών.

Κυρίως το καλοκαίρι μπορεί να φανταστείτε τον εαυτό σας να κουβαλάτε γεμάτες πιατέλες με χοτ ντογκ και ζουμερά μπιφτέκια αλλά με την άνοδο της θερμοκρασίας και τα μπάρμεκιου που διαρκούν από το πρωί έως το βράδυ, σίγουρα δεν είναι ώρα να χαλαρώσετε και να μην ακολουθείται τα σημαντικά, βασισμένα στην επιστήμη πρότυπα ασφάλειας για τα τρόφιμα. Κάθε χρόνο, 48 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν από τροφική δηλητηρίαση, είτε σε εστιατόριο είτε στο σπίτι τους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Δεν είναι απολύτως σαφές πόσες από αυτές τις περιπτώσεις συμβαίνουν στο σπίτι. Οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να είναι οπουδήποτε από 12 τοις εκατό έως και 80 τοις εκατό. Αλλά ανεξάρτητα από τα στατιστικά στοιχεία, εξαρτάται από εσάς να αποθηκεύετε και να χειρίζεστε με ασφάλεια τα τρόφιμά σας στο σπίτι, μεταδίδει το Health Line.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) υπάρχουν δύο είδη βακτηρίων που μπορούν να αναπτυχθούν στα τρόφιμα σας:

Παθογόνα βακτήρια. Αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες.
Αναπτύσσονται γρήγορα σε τρόφιμα που δεν βρίσκονται στο ψυγείο και συνήθως δεν μπορούν να ανιχνευθούν από την εμφάνιση, γεύση ή μυρωδιά.
Αλλοιωγόνα βακτήρια: Τα συγκεκριμένα αναπτύσσονται όταν τα τρόφιμα χαλάνε και αλλάζουν τη γεύση, την όψη και την μυρωδιά του φαγητό σας. Ωστόσο, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κάνουν ζημιά.

Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση των κανόνων για την ασφαλή αποθήκευση των τροφίμων θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το φαγητό που τρώτε τόσο νόστιμο όσο και ασφαλές. Έτσι, αν αναρωτιέστε πόσο καιρό μπορείτε να διατηρήσετε μία μπριζόλα στο ψυγείο ή αν αυτή η κονσέρβα τόνου στο ντουλάπι σας εξακολουθεί να είναι αρκετά καλή, δείτε τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε:

Ο πιο σωστός τρόπος για την αποθήκευση κρέατος

Όποιο κι αν είναι το κρέας – βόειο, κοτόπουλο, χοιρινό ή ψάρι – μπορείτε να το αποθηκεύσετε με ασφάλεια όσο το δυνατόν περισσότερο στην κατάψυξη. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορείτε να καταψύξετε με ασφάλεια τα κρέατα επ’ αόριστον. Σύμφωνα με τις οδηγίες του USDA για την κατάψυξη και την ασφάλεια των τροφίμων, η κατάψυξη αυτών των τροφίμων στους -18°C απενεργοποιεί μικρόβια όπως βακτήρια, μύκητες και μούχλα, καθώς και επιβραδύνει τη δραστηριότητα των ενζύμων – όλα αυτά που μπορούν να κάνουν το φαγητό σας να χαλάσει.

Δεν απαιτείται ιδιαίτερος τρόπος για την ασφαλή κατάψυξη του κρέατος. Ωστόσο, η απομάκρυνση της υγρασίας από τον χώρο αποθήκευσης – μπόλ ή σακουλάκια – σίγουρα βοηθά στη διατήρηση της φρέσκιας γεύσης αυτών των τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όταν τελικά τα ξεπαγώσετε και τα μαγειρέψετε. Έτσι, ενώ μπορείτε να αποθηκεύσετε με ασφάλεια αυτά τα τρόφιμα στην αρχική τους συσκευασία, το USDA συνιστά να προσθέσετε άλλο ένα στρώμα πλαστικής μεμβράνης ή φύλλου πριν βουτήξετε τα κρέατά σας από την κατάψυξη.

Αυτό το επιπλέον στρώμα θα βοηθήσει να κρατήσει έξω την υγρασία και να διατηρήσει αυτά τα τρόφιμα φρέσκα. Η κατάψυξη των κρεάτων όταν είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα βοηθά επίσης στη διατήρηση της γεύσης και των θρεπτικών συστατικών. Μπορείτε ακόμη και να καταψύξετε με ασφάλεια τα αποψυγμένα κρέατα που δεν προλάβατε να τα μαγειρέψετε. Αυτό προϋποθέτει ότι τα ξεπαγώσατε σωστά στην αρχή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες του USDA, μην καταψύχετε ξανά τα τρόφιμα που έχουν μείνει έξω από το ψυγείο για περισσότερο από δύο ώρες ή μία ώρα σε θερμοκρασίες άνω των 32°C.

Ενώ πρακτικά μπορείτε να αφήσετε στον καταψύκτη σας κρέατα και ψάρια για μια χιλιετία, πιθανότατα δεν πρέπει να διατηρείτε αυτά τα τρόφιμα στην κατάψυξή σας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (εκτός αν σας αρέσει να τρώτε κρέας με γεύση δέρματος παπουτσιών). Το να καταψύχετε τα άψητα κρέατα και τα ψάρια σας είναι μια ασφαλής πρακτική, αλλά κάποια στιγμή δεν είναι πλέον νόστιμη. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα συνιστώμενα χρονικά όρια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και το USDA για την κατάψυξη τεμαχίων κρέατος και θαλασσινών. Είτε ακολουθείτε αυτά τα χρονικά όρια είτε διατηρείτε αυτά τα τρόφιμα κατεψυγμένα για πολύ περισσότερο, ο καταψύκτης θα είναι πάντα το ασφαλέστερο στοίχημά σας. Τα ωμά κρέατα και τα ψάρια διαρκούν πάντα περισσότερο στην κατάψυξη από ό,τι στο ψυγείο.

Εκτός από τις οδηγίες αποθήκευσης τροφίμων, είναι εξίσου σημαντικό να φροντίζετε να ξεπαγώνετε αυτά τα τρόφιμα μόλις τα βγάλετε από την κατάψυξη. Οι οδηγίες του USDA για την ασφαλή απόψυξη λένε ότι πρέπει να ξεπαγώνετε κατεψυγμένα κρέατα μόνο στο ψυγείο ή σε μια στεγανή πλαστική σακούλα βυθισμένη σε κρύο νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή η απόψυξη αυτών των τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα. Και καθώς ξεπαγώνετε αυτά τα παγωμένα κρέατα στο ψυγείο, θέλετε επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν στάζουν σε τίποτα άλλο καθώς ξεπαγώνουν. Το ίδιο ισχύει και για το μαρινάρισμα του ωμού κρέατος στο ψυγείο. Τοποθετήστε το κρέας σε σκεπασμένο σκεύος για να μην χυθεί.

Πέρα από την κατάψυξη, τα κονσερβοποιημένα κρέατα και τα ψάρια σας προσφέρουν επίσης πολύ μεγάλη διάρκεια αποθήκευσης: μεταξύ δύο και πέντε ετών. Αυτό προϋποθέτει ότι αποθηκεύετε αυτά τα τρόφιμα στις κατάλληλες συνθήκες. Ωστόσο, οι επιλογές σας για κονσέρβες κρεάτων και ψαριών είναι πιο περιορισμένες από αυτές που μπορείτε να αποθηκεύσετε στην κατάψυξη ή στο ψυγείο σας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κονσερβοποιημένα κρέατα και τα ψάρια τείνουν να διατίθενται σε πολύ συγκεκριμένη μορφή, όπως το Spam, μια κονσέρβα γαύρου ή κονσέρβα τόνου.

Η κονσερβοποίηση περιλαμβάνει μια διαφορετική διαδικασία για να διατηρήσετε το φαγητό σας ασφαλές. Το φαγητό θερμαίνεται για να σκοτώσει τα βακτήρια και στη συνέχεια σφραγίζεται με κενό για να δημιουργηθεί ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και να αποτραπεί η ανάπτυξη νέων βακτηρίων.

Υπάρχουν πολύ λίγα παραδείγματα όπου το ψυγείο είναι η καλύτερη επιλογή αποθήκευσης πάνω από τον καταψύκτη σας ή τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα στο ντουλάπι σας, αλλά αυτά τα παραδείγματα υπάρχουν. Η FDAT συνιστά να παραλείψετε να καταψύξετε έτοιμα κρέατα και να τα βάζετε στο ψυγείο μόνο πριν τα μαγειρέψετε. Επίσης, το USDA λέει ότι η μαγιονέζα, οι σάλτσες κρέμας και τα μαρούλια δεν παγώνουν καλά. Μην καταψύχετε αυτά τα τρόφιμα ή τυχόν κρέατα που έχουν παρασκευαστεί με αυτά.

Οδηγίες αποθήκευσης κατάψυξης

Πόσο καιρός, λοιπόν, είναι «πολύς» για να μην είναι τόσο νόστιμα τα κατεψυγμένα κρέατα;

Βοδινό κρέας

Όταν πρόκειται για άψητα κομμάτια βοείου κρέατος, μπορείτε να τα καταψύξετε για αρκετούς μήνες χωρίς να… θυσιάσετε την ποιότητα. Σύμφωνα με τον FDAT, μπορείτε να διατηρήσετε τα κομμάτια, όπως τα ψητά, κατεψυγμένα για 4 έως 12 μήνες και τις μπριζόλες για 6 έως 12 μήνες. Ο κιμάς του βοείου κρέατος πρέπει να καταψυχθεί για όχι περισσότερο από τρεις έως τέσσερις μήνες.

Μόλις ψηθούν, μπορείτε επίσης να καταψύξετε με ασφάλεια αυτά τα μοσχαρίσια υπολείμματα. Αλλά ο FDA συνιστά να τα διατηρείτε κατεψυγμένα μόνο για περίπου δύο έως τρεις μήνες. Και πάλι, αυτό είναι καθαρά θέμα ποιότητας. Το κρέας μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη περισσότερο από αυτό που λένε οι οδηγίες. Αλλά σε εκείνο το σημείο, μπορεί να αρχίσετε να θυσιάζετε την ποιότητα.

Πουλερικά

Εάν θέλετε να καταψύξετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο ή γαλοπούλα, τα καλά νέα είναι ότι τα κατεψυγμένα πουλερικά μπορούν να διατηρηθούν έως και ένα χρόνο χωρίς να θυσιάσετε την ποιότητα. Ο FDA λέει ότι τα μέρη κοτόπουλου όπως το στήθος ή τα φτερά διατηρούνται καλά για έως και εννέα μήνες, αλλά τα εντόσθια δεν πρέπει να διατηρούνται για περισσότερο από τρεις έως τέσσερις μήνες. Το αλεσμένο κοτόπουλο θα πρέπει πιθανώς να διατηρηθεί όχι περισσότερο από τρεις έως τέσσερις μήνες επίσης.

Χοιρινό

Για το άψητο χοιρινό κρέας, οι οδηγίες κατάψυξης είναι παρόμοιες με το βόειο κρέας. Τα ψητά μπορούν να διατηρηθούν κατεψυγμένα για 4 έως 12 μήνες. Οι μπριζόλες είναι εντάξει στην κατάψυξη για τέσσερις έως έξι μήνες. Για μαγειρεμένα κομμάτια χοιρινού κρέατος, η αξιόπιστη πηγή FDAT συνιστά να τα διατηρείτε κατεψυγμένα μόνο για δύο έως τρεις μήνες για να μεγιστοποιήσετε την ποιότητα. Όταν πρόκειται για καπνιστό και επεξεργασμένο χοιρινό όπως ζαμπόν, χοτ ντογκ, μπέικον και μεσημεριανό κρέας, ο FDA συνιστά να καταψύχετε αυτά τα τρόφιμα μόνο για έναν έως δύο μήνες.

Θαλασσινά

Οι συστάσεις για την κατάψυξη θαλασσινών είναι λίγο πιο περίπλοκες. Τα άπαχα ψάρια όπως ο μπακαλιάρος μπορούν να διατηρηθούν κατεψυγμένα για έξι έως οκτώ μήνες. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός θα πρέπει να διατηρούνται κατεψυγμένα μόνο για δύο έως τρεις μήνες.

Ωστόσο οι γαρίδες και άλλα θαλασσινά όπως τα χτένια μπορούν να διατηρηθούν κατεψυγμένα για τρεις έως έξι μήνες. Τα μαγειρεμένα ψάρια πρέπει να διατηρούνται κατεψυγμένα για όχι περισσότερο από τέσσερις έως έξι μήνες. Και τα καπνιστά ψάρια πρέπει να διατηρούνται κατεψυγμένα μόνο για δύο μήνες πριν θυσιαστεί η γεύση.

Οδηγίες αποθήκευσης ψυγείου

Όταν θέλουμε να φυλάξουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο, σε αντίθεση με τον καταψύκτη, η ασφάλεια καθώς και η γεύση έχουν τους δικούς τους κανόνες. Ένα ψυγείο που διατηρείται στους 4°C επιβραδύνει την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων. Αλλά επειδή δεν είναι τόσο κρύο όσο ένας καταψύκτης, θέλετε να δώσετε μεγάλη προσοχή στα χρονικά όρια αποθήκευσης.

Βοδινό κρέας

Τα περισσότερα άψητα κρέατα, ανεξαρτήτως κοπής, μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για τρεις έως πέντε ημέρες. Σίγουρα όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ο κιμάς και τα παραπροϊόντα όπως το συκώτι πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μόνο για μία έως δύο ημέρες. Τα υπολείμματα που περιέχουν μαγειρεμένο κρέας θα πρέπει να διατηρούνται για όχι περισσότερο από τρεις έως τέσσερις ημέρες πριν τα πετάξετε.

Πουλερικά

Τα ωμά πουλερικά, ολόκληρα, μέρη όπως στήθος ή μηροί, αλεσμένα εντόσθια ή κρέας, μπορούν να διατηρηθούν μόνο για μία έως δύο ημέρες στο ψυγείο. Αλλά, μόλις μαγειρευτεί, έχετε μια μικρή επέκταση. Η αξιόπιστη πηγή FDAT λέει ότι μπορείτε να διατηρήσετε μαγειρεμένα πουλερικά στο ψυγείο για τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Χοιρινό Το φρέσκο, άψητο χοιρινό κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο όσο και άλλα κρέατα: τρεις έως πέντε ημέρες. Αυτό είναι ανεξάρτητα από το αν είναι ψητό ή χοιρινή μπριζόλα. Το ωμό κιμά χοιρινό θα πρέπει επίσης να διατηρείται στο ψυγείο μόνο για μία έως δύο ημέρες. Αφού ψηθούν, πρέπει να διατηρούνται για δύο έως τρεις ημέρες στο ψυγείο πριν τα πετάξετε. Οι οδηγίες είναι διαφορετικές για τα επεξεργασμένα προϊόντα χοιρινού κρέατος. Οι μη ανοιγμένες συσκευασίες με χοτ ντογκ και μεσημεριανό κρέας μπορούν να διατηρηθούν για δύο εβδομάδες. Μόλις ανοίξουν αυτές οι συσκευασίες, κρατήστε μόνο χοτ ντογκ για μια εβδομάδα και μεσημεριανό κρέας για τρεις έως πέντε ημέρες. Κρατήστε το μπέικον μόνο για επτά ημέρες. Το ίδιο ισχύει και για ένα ολόκληρο, μαγειρεμένο ζαμπόν. Αλλά για μισό ζαμπόν, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για τρεις έως πέντε ημέρες. Οι φέτες ζαμπόν μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Θαλασσινά

Τα άπαχα ή λιπαρά ψάρια και οστρακοειδή μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μόνο για μία έως δύο ημέρες πριν χρειαστεί να τα πετάξετε. Μπορείτε να διατηρήσετε τα μαγειρεμένα ψάρια για τρεις έως τέσσερις ημέρες. Τα καπνιστά ψάρια, από την άλλη πλευρά, μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο. Μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο με ασφάλεια για 14 ημέρες. Μόλις ανοιχτεί, τα κονσερβοποιημένα ψάρια όπως ο τόνος μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο με ασφάλεια για τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση