Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: "Το νερό είναι ζωή, το νερό είναι τροφή"

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 16:35 Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: "Το νερό είναι ζωή, το νερό είναι τροφή"

“Το νερό είναι ζωή, το νερό είναι τροφή. Μην αφήνετε κανέναν πίσω” είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο για να γιορτάσει την ίδρυση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Και κάθε χρόνο, οι διοργανωτές επιλέγουν ένα θέμα για να εμπνεύσουν μία μαζική συλλογική δράση.

Το φετινό θέμα “Το νερό είναι ζωή, το νερό είναι τροφή. Μην αφήνετε κανέναν πίσω”, εστιάζει στην επείγουσα ανάγκη που έχει δημιουργηθεί εν μέσω κλιματικής κρίσης και είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ των συστημάτων τροφίμων και της χρήσης του νερού. Εξάλλου, μόνο το 0,5% περίπου του συνολικού νερού του πλανήτη είναι πόσιμο ​​και διαθέσιμο για κατανάλωση. Και σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτού του μικρού ποσοστού πηγαίνει στη γεωργία, σύμφωνα με τον FAO.

Με την αύξηση του πληθυσμού, την αστικοποίηση, τη γεωργία και την κλιματική αλλαγή, οι υδάτινοι πόροι μας γίνονται όλο και πιο πιεσμένοι, προειδοποιεί ο FAO. Αυτήν τη στιγμή, ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό στο σπίτι. Και ακόμη και όσοι έχουν αυτούς τους πόρους θα μπορούσαν – και ήδη έχουν – να αντιμετωπίσουν έλλειψη νερού. Αν δεν διορθωθεί η κατάσταση, τα δύο τρίτα του κόσμου θα αντιμετωπίσουν λειψυδρία μέχρι το 2025.

Περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, στερούνται επαρκών υπηρεσιών υγιεινής στο σπίτι, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το νερό νωρίτερα φέτος. Η ανεπαρκής πρόσβαση στο νερό μπορεί επίσης να επιδεινώσει σημαντικά τις υπάρχουσες προκλήσεις όπως ο υποσιτισμός .

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής μπορεί να πυροδοτήσει σημαντική παγκόσμια δράση για το νερό. Ακριβώς όπως τα θρεπτικά τρόφιμα, το καθαρό νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ συστήνει τα εξής:

  • Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας, επομένως όλοι πρέπει να δράσουν.
  • Κάθε σταγόνα μετράει και οι ενέργειές μας, μεγάλες ή μικρές, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
  • Ποτίστε τα φυτά σας με το νερό που χρησιμοποιήσατε για να πλύνετε τα λαχανικά.
  • Εάν βράζετε ‘η μαγειρεύετε στον ατμό τα λαχανικά σας, μην πετάξετε αυτό το νερό. Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Αφήστε το να κρυώσει και ποτίστε τα φυτά σας.
  • Μην αφήνετε τη βρύση να τρέχει όταν καθαρίζετε λαχανικά και προετοιμάζετε το φαγητό.
  • Η παραγωγή φρούτων και λαχανικών εποχής απαιτεί λιγότερο νερό. Τα φρέσκα προϊόντα είναι γενικά πιο υγιεινά και παρασκευάζονται με λιγότερο νερό από τα επεξεργασμένα.
  • Συλλέξτε βρόχινο νερό για το πότισμα

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση