Κορωνοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη Σαρηγιάννη - «Πάμε για 7.100 κρούσματα την ημέρα τέλη Γενάρη»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2024 12:32 Κορωνοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη Σαρηγιάννη - «Πάμε για 7.100 κρούσματα την ημέρα τέλη Γενάρη»

Κορωνοϊός: Φόβοι για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις επόμενες ημέρες

Σε έξαρση βρίσκεται για μια ακόμη φορά ο κορωνοϊός με τους ειδικούς να αναφέρονται σε κύμα τόσο μεγάλο όσο εκείνου του καλοκαιριού του 2022.

Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, τα κρούσματα θα παρουσιάσουν νέα έξαρση και γι’ αυτό συστήνουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ακολουθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

«Νομίζω ότι η κορύφωση θα είναι νωρίτερα, γύρω στις 23 – 24 του Γενάρη με περίπου 7.500 κρούσματα, 7.100 θα έλεγα εγώ, την ημέρα», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Ο λόγος που βλέπουμε αυτήν τη διόρθωση που ανέφερα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ενημέρωση του κοινού, φορούν μάσκες, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει διασπορά και άλλαξε η συμπεριφορά. Θέλουμε να γλιτώσουμε τη διασπορά. Το να έρθει νωρίτερα σημαίνει ότι δε θα έχει μεγάλη διάρκεια ως κύμα. Αυτό μας διευκολύνει και σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσήσεις και για τους θανάτους».

«Η αποκλιμάκωση φαίνεται να είναι λίγο αργή», συμπληρώνει ο ίδιος, εξαιτίας της χειμερινής περιόδου που διανύουμε η οποία ευνοεί τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, αλλά και λόγω της συννοσηρότητας που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό.

 

 

«Θα πάμε σίγουρα σε αποκλιμάκωση και αυτό είναι το σημαντικό».

Αύξηση στην χρήση κοκαΐνης

Πέρα από τα στοιχεία για τον κορωνοϊό, ενδιαφέροντα είναι και όσα έρχονται από την ανάλυση των λυμάτων σχετικά με την χρήση ναρκωτικών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών.

«Το βλέπουμε εδώ και χρόνια. Το 2007, πάλι ο καθηγητής Θωμαΐδης είχε ανιχνεύσει κοκαΐνη στα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Αθήνας. (…) Πλέον είναι ενδιαφέρον ότι μπορούμε να κάνουμε και μια χωρική ανάλυση το πού βρίσκονται, δηλαδή μπορούμε να βοηθήσουμε και τις Αρχές έτσι», λέει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του ναρκωτικού παρατηρούνται στα νότια προάστια της Αθήνας.

«Στα νότια προάστια υπάρχει μια μεγαλύτερη αύξηση και ειδικά μέσα στις γιορτές».

Ωστόσο, καλύτερα είναι τα νέα σχετικά με τα ηρεμιστικά, η χρήση των οποίων είχε εκτοξευτεί μέσα στον κορονοϊό, καθώς οι αναλύσεις δείχνουν ότι έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωσή τους.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση