Ελαιόλαδο και λεμόνι: Γιατί είναι ο απόλυτος συνδυασμός υγείας και γεύσης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 11:17 Ελαιόλαδο και λεμόνι: Γιατί είναι ο απόλυτος συνδυασμός υγείας και γεύσης

Ελαιόλαδο και λεμόνι είναι ο απόλυτος συνδυασμός της μεσογειακής διατροφής και δεν είναι θέμα μόνο γεύσης. Αυτά τα δύο συστατικά που αγαπάμε να βάζουμε σε σαλάτες και φαγητά, ενισχύει το ένα το άλλο και εκτός από νοστιμιά, μας προσφέρουν πολλά οφέλη.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, περιλαμβάνει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις όπως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες. Άπειρες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση ελαιολάδου στη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις ή ακόμα και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες ή οι καρκίνοι.

Το λεμόνι ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών, που σημαίνει ότι μας παρέχει ένα σωρό βιταμίνες, ειδικά τώρα τον χειμώνα που χρειαζόμαστε τροφές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, τα εσπεριδοειδή περιέχουν μια ποικιλία από γευστικές ενώσεις που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συνολική γευστική εμπειρία. Ορισμένες από αυτές είναι λιποδιαλυτές φαινολικές ενώσεις, που σημαίνει ότι η δραστηριότητά τους αυξάνεται με τη διάλυση στο λίπος και αυτό προσδίδει ένα μοναδικό άρωμα εσπεριδοειδών.

Το ελαιόλαδο και το λεμόνι ταιριάζουν τέλεια. Τα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια έχουν μια ειδική ένωση που ονομάζεται βήτα-καροτίνη.

Τα β-καροτένια είναι ο λόγος που τα εσπεριδοειδή έχουν κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Αλλά πέρα ​​από την εμφάνιση, τα βήτα-καροτένια είναι κρίσιμες πηγές για το σώμα μας για τη σύνθεση της βιταμίνης Α. Οι πιο ζωτικές λειτουργίες της βιταμίνης Α είναι η όραση και η ανοσία.

Τα β-καροτένια και η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτές ενώσεις, που σημαίνει ότι χρειάζονται λίπη, όπως το ελαιόλαδο, για να απορροφηθούν από το γαστρεντερικό μας σύστημα και να χρησιμοποιηθούν ενεργά για φυσιολογικές λειτουργίες.

Επίσης υπάρχουν αρκετές φαινολικές ενώσεις που παίζουν αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδη ρόλο στον οργανισμό. Μερικά από αυτά είναι και λιποδιαλυτά.

Ο συνδυασμός ελαιόλαδου και λεμονιού παρέχει αυτά τα σημαντικά οφέλη στην υγεία ενώ αφήνει μια μοναδική γεύση στον ουρανίσκο μας.

Η συνέργεια μεταξύ αυτών των δύο συστατικών δεν είναι εμφανής μόνο στην κουζίνα αλλά υποστηρίζεται και από επιστημονικά ευρήματα. Οι λιποδιαλυτές ενώσεις στα εσπεριδοειδή, όπως τα τερπένια και τα βήτα-καροτένια, βρίσκουν έναν ιδανικό συνεργάτη στα υγιή λίπη που υπάρχουν στο ελαιόλαδο. Αυτός ο συνδυασμός όχι μόνο ενισχύει τη γεύση των πιάτων αλλά διευκολύνει επίσης την απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Α.

Πηγή: healthstories.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση