Φονικές πλημμύρες στην Ισπανία: Εικόνες χάους ξανά στην Βαλένθια, πλημμύρισαν τα πάντα (BINTEO)
Σφοδρή κακοκαιρία με εκτεταμένες πλημμύρες συνεχίζει να πλήττει την ανατολική και νότια Ισπανία προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου, ενώ δύο ακόμη αγνοούνται.
Η ισπανική κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet έθεσε το βράδυ της Κυριακής πολλές περιοχές της ανατολικής ακτής σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες προειδοποιώντας ότι πάνω από 120 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο ενδέχεται να πέσουν μέσα σε μόλις 12 ώρες. Ήδη σε ορισμένες περιοχές είχαν καταγραφεί βροχοπτώσεις άνω των 14 εκατοστών.
Στη Βαλένθια, τουλάχιστον 38 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, σύμφωνα με τη Guardia Civil, ενώ σωστικά συνεργεία χρησιμοποίησαν φουσκωτές λέμβους για να απεγκλωβίσουν ευάλωτους πολίτες.
Συγκλονιστικά πλάνα από την περιοχή Carcaixent δείχνουν τη διάσωση δύο 90χρονων με μειωμένη κινητικότητα από το ισόγειο σπίτι τους.
Δραματικές διασώσεις και χαλαζοπτώσεις
Η πυροσβεστική επενέβη επίσης για τη διάσωση επτά ατόμων που είχαν παγιδευτεί μέσα σε οχήματα σε ρέμα, ενώ εικόνες από δρόμους που μετατράπηκαν σε ποτάμια από τις πλημμύρες και αυτοκίνητα βυθισμένα στα νερά κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Στην παραθαλάσσια πόλη Xeraco, σφοδρή χαλαζόπτωση σκέπασε τους δρόμους με λευκό στρώμα πάγου.
EPISODI DE PLUGES A VALÈNCIA
FORTA GRANISSADA A LA PLAJA DE XERACO ESTA NIT
Video: Meteo Poble Nando pic.twitter.com/xZFrMDhC8l
— Gent de l'Horta (@gentdel_horta) December 28, 2025
Η κυβερνητική εκπρόσωπος στη Βαλενθιανή Κοινότητα, Πιλάρ Μπερναμπέ, κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν «μέγιστη προσοχή» και να αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση.
Νεκρός και αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στην Ανδαλουσία
Νοτιότερα, στην Ανδαλουσία, οι πλημμύρες αποδείχθηκαν φονικές. Το απόγευμα της Κυριακής εντοπίστηκε η σορός ενός άνδρα στον ποταμό Fahala, στην περιοχή Alhaurín el Grande, κοντά στη Μάλαγα. Οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για ακόμη δύο αγνοούμενους.
Σύμφωνα με την Πολιτοφυλακή, δύο άνδρες ηλικίας 54 και 53 ετών είχαν χαθεί αφού επιχείρησαν να διασχίσουν πεζή τον φουσκωμένο ποταμό, όταν το όχημά τους ακινητοποιήθηκε από τα νερά. Η σορός του ενός βρέθηκε χιλιόμετρα μακριά, σε γειτονικό δήμο, παρασυρμένη από το ρεύμα.
Παράλληλα, συνεχίζεται η αναζήτηση ενός τρίτου άνδρα στην επαρχία Γρανάδας, ο οποίος παρασύρθηκε από χείμαρρο ενώ προσπαθούσε να διασχίσει ρέμα με μοτοσικλέτα.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κόστα ντελ Σολ
Περισσότερα από 300 περιστατικά έκτακτης ανάγκης καταγράφηκαν στη Μάλαγα, με τη Μαρμπέγια να συγκαταλέγεται στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.
Flooding in Marbella, Costa del Sol in Spain tonight...🌊👀 pic.twitter.com/RWwzEGLizw
— faiyaz brohi (@FaiyazB) December 28, 2025
Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν και οι Aρχές έστειλαν προειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων, καλώντας τους να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Οι ποταμοί Guadalhorce και Sol έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ σε ορισμένα σημεία τα νερά των πλημμυρών έφτασαν σε ύψος «πολλών μέτρων», σύμφωνα με τις Aρχές.
Φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης
Παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές η στάθμη των υδάτων αρχίζει να υποχωρεί, οι μετεωρολογικές προειδοποιήσεις παραμένουν σε ισχύ. Πορτοκαλί και κίτρινοι συναγερμοί έχουν εκδοθεί για μεγάλες εκτάσεις της Ανδαλουσίας και της ανατολικής Ισπανίας, με τις Aρχές να προειδοποιούν ότι τα έντονα φαινόμενα ενδέχεται να συνεχιστούν.
En España, la Agencia Estatal de Meteorología activó la alerta roja en la Costa del Sol y el valle del Guadalhorce, en Málaga, ante la previsión de hasta 120 litros de lluvia por metro cuadrado en doce horas.
El temporal ha provocado inundaciones, daños materiales y accidentes… pic.twitter.com/MlNHCmmFso
— Noticiero El Salvador 🇸🇻 (@NoticieroSLV) December 28, 2025
Την ανησυχία για την εξέλιξη της κακοκαιρίας εντείνουν οι νωπές, ακόμη, μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Οκτωβρίου 2024, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους στην ανατολική ακτή της Ισπανίας.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Οι εργοδότες φοβούνται για μαζικές άδειες λόγω του GTA 6: Ζητούν έως και 10 ημέρες εκτός γραφείου για το πολυαναμενόμενο παιχνίδι
Η κυκλοφορία του νέου Grand Theft Auto στις 19 Νοεμβρίου έχει ήδη μπει στα προγράμματα αδειών εργαζομένων – Οι προπαραγγελίες εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τα 260 εκατ. δολάρια
Φίδι βρέθηκε να «ψωνίζει» στο διάδρομο με τα ψωμιά σε σούπερ μάρκετ
Το μικρό φίδι στην Αγγλία εντοπίστηκε ανάμεσα στα προϊόντα και κατέληξε σε οργάνωση διάσωσης, η οποία έχει ήδη αναλάβει περισσότερα από 20 φίδια μέσα στο 2026.
Αστυνομικοί στην Τουρκία έδωσαν μάχη και σκότωσαν τρομοκράτη του ISIS σε σταθμό λεωφορείων στην Κωνσταντινούπολη, δείτε βίντεο
Οι αρχές είχαν πληροφορίες ότι ο 21χρονος Μπερκάν Τσιλ σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε τουρκικό έδαφος
Πολύνεκρο πλήγμα σε γάμο στο νότιο Ιράν: «Πιθανό απευθείας χτύπημα» από αμερικανικά πυρομαχικά, δείχνει ανάλυση του Reuters
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδεχθεί την ευθύνη - Ερευνούμε το περιστατικό, λέει ο Τζέι Ντι Βανς
Εμπρησμός στην Marfin: Εισαγγελικό «όχι» στο αίτημα αποφυλάκισης της 46χρονης κατηγορούμενης
Αρνητική είναι η εισαγγελική πρόταση αναφορικά με το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε η 46χρονη κατηγορούμενη, η οποία κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη στις αρχές Αυγούστου για την υπόθεση της τραγωδίας της Marfin.
Volkswagen σε ιστορική κρίση: Ο κινεζικός εφιάλτης χτυπά την καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας, 100.000 θέσεις εργασίας στον αέρα
Ο άλλοτε κολοσσός του «Made in Germany» περνά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της ιστορίας του, καθώς η Κίνα από μεγαλύτερη αγορά του γίνεται ο πιο επικίνδυνος ανταγωνιστής του.