Πρόταση νόμου για να επιτρέπεται η ευθανασία σε Αγγλία και Ουαλία
Ο βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ψηφίσει υπέρ ή κατά
Πρόταση νόμου για να επιτρέπεται η ευθανασία σε Αγγλία και Ουαλία κατατέθηκε σήμερα στην βρετανική βουλή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε γενικές γραμμές όσοι ενήλικες έχουν διαγνωσθεί με ανίατες ασθένειες και ο προβλεπόμενος χρόνος ζωής τους είναι λιγότερο από έξι μήνες και με την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς έχουν σώας τας φρένας, θα έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει δύο ανεξάρτητοι γιατροί να γνωμοδοτήσουν υπέρ της ευθανασίας και ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου να υπογράψει ώστε να χορηγηθεί στον ασθενή η θανάσιμη δόση φαρμάκων. Οποιοσδήποτε ασκήσει πιέσεις σε ένα άτομο να ζητήσει ευθανασία κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης που φτάνει μέχρι και τα 14 χρόνια.
Οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου με επικεφαλής τη βουλευτή των Εργατικών, Κιμ Λιντμπίτερ, υποστηρίζουν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει τις πιο αυστηρές διασφαλίσεις στον κόσμο βάζοντας τέλος στο χειρότερο σενάριο για τον άνθρωπο, αυτό του φρικτού θανάτου.
Οι υπερασπιστές της καταψήφισης του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Σερ Εντ Ντέιβι, ανησυχούν πως κάποιοι ασθενείς θα αισθανθούν ότι τους ασκούνται πιέσεις για να ζητήσουν την ευθανασία τους.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί διεξοδικά στην Βουλή των Κοινοτήτων στις 29 Νοεμβρίου, όπου αναμένεται να γίνουν τροποποιήσεις πριν τεθεί σε ψηφοφορία.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση καθώς δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Ο δε βρετανός πρωθυπουργός , όπως αναφέρει το ΑΠΕ, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα το ψηφίσει ή όχι. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στο παρελθόν είχε ταχθεί υπερ της ευθανασίας. «Πολλά θα εξαρτηθούν από τις λεπτομέρειες» του νέου νόμου, είπε ο Σερ Κιρ Στάρμερ προσθέτοντας ότι «πρέπει να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία. Πάντα όμως υποστήριζα ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες εγγυήσεις».
Το 2015 είχε έρθει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο στη βρετανική βουλή. Το οποίο όμως καταψηφίστηκε με 330 ψήφους ενώ μόλις 118 βουλευτές είχαν ψηφίσει υπερ του. Μεταξύ αυτών και ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας που τότε ήταν απλός βουλευτής των Εργατικών
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Οι εργοδότες φοβούνται για μαζικές άδειες λόγω του GTA 6: Ζητούν έως και 10 ημέρες εκτός γραφείου για το πολυαναμενόμενο παιχνίδι
Η κυκλοφορία του νέου Grand Theft Auto στις 19 Νοεμβρίου έχει ήδη μπει στα προγράμματα αδειών εργαζομένων – Οι προπαραγγελίες εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τα 260 εκατ. δολάρια
Φίδι βρέθηκε να «ψωνίζει» στο διάδρομο με τα ψωμιά σε σούπερ μάρκετ
Το μικρό φίδι στην Αγγλία εντοπίστηκε ανάμεσα στα προϊόντα και κατέληξε σε οργάνωση διάσωσης, η οποία έχει ήδη αναλάβει περισσότερα από 20 φίδια μέσα στο 2026.
Αστυνομικοί στην Τουρκία έδωσαν μάχη και σκότωσαν τρομοκράτη του ISIS σε σταθμό λεωφορείων στην Κωνσταντινούπολη, δείτε βίντεο
Οι αρχές είχαν πληροφορίες ότι ο 21χρονος Μπερκάν Τσιλ σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε τουρκικό έδαφος
Πολύνεκρο πλήγμα σε γάμο στο νότιο Ιράν: «Πιθανό απευθείας χτύπημα» από αμερικανικά πυρομαχικά, δείχνει ανάλυση του Reuters
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδεχθεί την ευθύνη - Ερευνούμε το περιστατικό, λέει ο Τζέι Ντι Βανς
Εμπρησμός στην Marfin: Εισαγγελικό «όχι» στο αίτημα αποφυλάκισης της 46χρονης κατηγορούμενης
Αρνητική είναι η εισαγγελική πρόταση αναφορικά με το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε η 46χρονη κατηγορούμενη, η οποία κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη στις αρχές Αυγούστου για την υπόθεση της τραγωδίας της Marfin.
Volkswagen σε ιστορική κρίση: Ο κινεζικός εφιάλτης χτυπά την καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας, 100.000 θέσεις εργασίας στον αέρα
Ο άλλοτε κολοσσός του «Made in Germany» περνά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της ιστορίας του, καθώς η Κίνα από μεγαλύτερη αγορά του γίνεται ο πιο επικίνδυνος ανταγωνιστής του.