Σύγκρουση τρένων στην Ισπανία: Στο μικροσκόπιο ανθρώπινο λάθος και βλάβη στη σηματοδότηση – 68 νεκροί και πάνω από 80 τραυματίες
Μαρτυρίες φρίκης για τις πρώτες στιγμές μετά τη σύγκρουση - «Προσπαθούσαν να βγουν από τα παράθυρα», «Άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν».
Στην εντολή επανέναρξης της κυκλοφορίας παρά την ύπαρξη κόκκινου σηματοδότη αποδίδει ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, Όσκαρ Πουέντε, το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (28.10.2026) στην περιοχή του Τολέδο.
Όπως αναφέρει το newsit.gr, το σιδηροδρομικό δυστύχημα, που έχει προκαλέσει σοκ στην Ισπανία, έχει αφήσει πίσω του τουλάχιστον 64 νεκρούς, σύμφωνα με τις τελευταίες επιβεβαιωμένες πληροφορίες από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καστίλλης-Λα Μάντσα, ενώ οι αρχές διερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες συγκρούστηκαν τα δύο τρένα υψηλής ταχύτητας.
Η σιδηροδρομική τραγωδία σημειώθηκε στις 08:54 τοπική ώρα, όταν ένα τρένο AVE της Renfe προσέκρουσε στο πίσω μέρος ακινητοποιημένου συρμού της Iryo, προκαλώντας τον εκτροχιασμό βαγονιών και των δύο αμαξοστοιχιών. Η σύγκρουση των δύο τρένων, στα οποία επέβαιναν συνολικά 544 άνθρωποι, σημειώθηκε έπειτα από βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας LZB, η οποία είχε οδηγήσει στην αυτόματη διακοπή της κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό, η απόφαση να επιτραπεί η επανεκκίνηση της κυκλοφορίας ελήφθη κατά παράβαση των προβλεπόμενων διαδικασιών ασφαλείας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη, ο Όσκαρ Πουέντε χαρακτήρισε «ανεξήγητες» τις συνθήκες υπό τις οποίες το κέντρο ελέγχου επέτρεψε την επανέναρξη της κυκλοφορίας, παρά το γεγονός ότι το σύστημα σηματοδότησης είχε παρουσιάσει τεχνικό πρόβλημα.
«Είναι το κέντρο ελέγχου που, μέσω των χειριστών του, είναι αυτό που λαμβάνει την απόφαση για την επανέναρξη της κυκλοφορίας, υπό συνθήκες που, από τη δική μας οπτική, είναι ανεξήγητες», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, προσθέτοντας ότι είναι «συντετριμμένος» από την τραγωδία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την έρευνα, η βλάβη στο σύστημα LZB είχε προκαλέσει την ακινητοποίηση αρκετών συρμών στη γραμμή υψηλής ταχύτητας Μαδρίτης – Σεβίλλης. Το κέντρο ελέγχου της Adif, στον σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης, επέτρεψε στη συνέχεια την επανέναρξη της κυκλοφορίας, χωρίς ωστόσο να έχει απομακρυνθεί από τις γραμμές ο συρμός της Iryo.
Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν γιατί δόθηκε η συγκεκριμένη εντολή και εάν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι περιορισμοί ταχύτητας που εφαρμόζονται όταν το βασικό σύστημα ασφαλείας τίθεται εκτός λειτουργίας.
🇪🇸 Spain high-speed train crash devastation shown in aerial footage https://t.co/DRqMD6KOzA
— Visegrád 24 (@visegrad24) October 28, 2026
Πέδρο Σάντσεθ: «Αν υπήρξαν παραλείψεις, θα αποκαλυφθούν»
Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας και δεσμεύθηκε ότι θα διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες του δυστυχήματος.
«Θα φτάσουμε μέχρι τέλους και, αν υπήρξαν παραλείψεις, θα αποκαλυφθούν. Δεν είναι αποδεκτό για μια χώρα όπως η Ισπανία να βιώνει δύο σιδηροδρομικά δυστυχήματα υψηλής ταχύτητας μέσα στην ίδια χρονιά», δήλωσε.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πολύνεκρο δυστύχημα που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο στο Αδαμούς της Ανδαλουσίας, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 46 άνθρωποι.
📺 TV en DIRECTO | Sánchez, tras la tragedia de Urda: "Vamos a llegar hasta el final y si ha habido negligencias, se sabrá. Y si ha habido fallos en el sistema de seguridad, se responderán con total contundencia" https://t.co/XpTNvYQ8o5 https://t.co/SXbRChYGNk
— EL PAÍS (@el_pais) October 28, 2026
«Ολόκληρη η Ισπανία πενθεί», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υποστήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους, καθώς και η συνέχιση των επιχειρήσεων διάσωσης.
«Θα φτάσουμε μέχρι τέλους. Αν υπήρξαν παραλείψεις, θα αποκαλυφθούν, αν υπήρξαν αστοχίες στο σύστημα, θα αντιμετωπιστούν με απόλυτη αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.
Σύγκρουση τρένων στην Ισπανία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες
Η σύγκρουση των δύο τρένων υψηλής ταχύτητας σημειώθηκε μεταξύ των περιοχών Λος Γέμπενες και Ούρδα, στην επαρχία του Τολέδο, περίπου 130 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης.
Στον συρμό AVE της Renfe επέβαιναν 397 άνθρωποι, ενώ στο τρένο της Iryo βρίσκονταν 147 επιβάτες, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος.
Η σφοδρότητα της πρόσκρουσης προκάλεσε τον εκτροχιασμό βαγονιών, ορισμένα από τα οποία κατέληξαν σε παρακείμενη πλαγιά. Στο σημείο κινητοποιήθηκαν πυροσβέστες, διασώστες, αστυνομικές δυνάμεις και υγειονομικό προσωπικό.
At least 50 killed after high speed trains crash in Spain & plunge off track – as horror footage shows smoking wreckage https://t.co/D235O9jUN8
— Shakeel Yasar Ullah (@yasarullah) October 28, 2026
Ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε καθώς τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να προσεγγίσουν τα κατεστραμμένα βαγόνια. Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση της Καστίλλης-Λα Μάντσα, οι νεκροί ανέρχονταν σε τουλάχιστον 64, ενώ οι πληροφορίες που παρατίθενται στο αρχικό ρεπορτάζ ανεβάζουν τον αριθμό στους 68. Ο απολογισμός παραμένει υπό επικαιροποίηση.
Ανάμεσα στους επιβάτες του συρμού της Iryo φέρεται να βρισκόταν και η πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ισπανίας, Φάτιμα Μπάνιεθ, η τύχη της οποίας παρέμενε αδιευκρίνιστη, σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα.
🇪🇸 Details are coming in about what happened when two high-speed trains collided near Toledo, Spain
An express train operated by Iryo was halted at a signal when it was struck by a high-speed train operated by Renfe
As of now, at least 46 people have been killed in the crash. https://t.co/O2Z0OPerFk
— Visegrád 24 (@visegrad24) October 28, 2026
Η σιδηροδρομική κυκλοφορία υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μαδρίτης και Ανδαλουσίας έχει διακοπεί, ενώ η Renfe ανακοίνωσε εναλλακτικές μεταφορικές συνδέσεις για την εξυπηρέτηση επιβατών.
Εικόνες και βίντεο από την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Συγγενείς στη μία γωνία να κλαίνε και διασώστες να ψάχνουν για επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιβατών: «Άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν»
Τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ισπανία περιγράφουν επιβάτες και αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με εικόνες καταστροφής. Ο εκκωφαντικός θόρυβος της πρόσκρουσης ακούστηκε σε μεγάλη απόσταση, ενώ επιβάτες προσπαθούσαν να απεγκλωβιστούν από τα παραμορφωμένα βαγόνια, αναζητώντας διέξοδο ακόμη και από τα παράθυρα.
Ο Μιγκέλ, ο οποίος ταξίδευε μαζί με συναδέλφους του στα πίσω βαγόνια ενός από τα τρένα, περιέγραψε στο ραδιοφωνικό δίκτυο COPE τη στιγμή της σύγκρουσης. «Ακούσαμε μια έντονη βουή, έναν πραγματικά τεράστιο κρότο που διήρκεσε 10 δευτερόλεπτα, σαν το τρένο να εκτροχιάζεται. Από το δεξί παράθυρο μπορούσαμε να δούμε ένα κατεστραμμένο τρένο, φαντάζομαι ήταν το άλλο», ανέφερε.
Ανάλογη είναι η μαρτυρία του 54χρονου Χεσούς Χερόνιμο, ο οποίος επέβαινε σε τρένο υψηλής ταχύτητας AVE με προορισμό τη Σεβίλλη. «Δούλευα στον φορητό υπολογιστή μου όταν ένιωσα μια πολύ δυνατή επιτάχυνση και έπεσα στο κάθισμα μπροστά μου», περιέγραψε.
«Άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το τρένο. Νομίζαμε ότι είχαμε εκτροχιαστεί. Μετά, σιγά σιγά, βγήκαμε και είδαμε ότι το τρένο μας είχε πάρει κλίση. Υπήρχαν πολλοί τραυματίες», πρόσθεσε.
Αφού κατέβηκε από ένα ανάχωμα για να απομακρυνθεί από το σημείο, βρέθηκε μπροστά σε εικόνες καταστροφής, με τμήμα του τρένου να κρέμεται στην πλαγιά και ένα βαγόνι να έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, οι πρώτες δυνάμεις διάσωσης έφτασαν περίπου 20 λεπτά αργότερα. «Είδα νεκρούς ανθρώπους», ανέφερε.
Συγκλονιστική είναι και η περιγραφή του Νταβίντ Γκόμεζ, ο οποίος εργαζόταν σε χωράφια κοντά στο σημείο της σύγκρουσης. «Δουλεύαμε στην περιοχή. Ακούσαμε τη σύγκρουση και ήρθαμε», είπε, εξηγώντας ότι αντίκρισε δύο εκτροχιασμένα βαγόνια και επιβάτες που προσπαθούσαν να βγουν από τα παράθυρα.
Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έκοψαν φράχτες για να αποκτήσουν πρόσβαση στον χώρο και επιχείρησαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες με τον εξοπλισμό που διέθεταν. Περιγράφοντας την προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν μια νεαρή γυναίκα, ο Γκόμεζ αναφέρθηκε στα σοβαρά τραύματα που αντίκρισε.
Την έκταση της τραγωδίας περιέγραψε και ένας ιερέας από την Κονσουέγκρα, ο οποίος έφτασε στο σημείο λίγο μετά τη σύγκρουση. «Αυτό που βρήκα ήταν φρικτό, τόσα πολλά θύματα σε πολύ άσχημη κατάσταση. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν νέοι. Δεν έχω ξανααντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο», δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Λος Γέμπενες, Χεσούς Πέρες Μαρτίν, χαρακτήρισε «φρικτή» την κατάσταση στον τόπο του δυστυχήματος. «Μου μιλούν για ακρωτηριασμούς και πολύ σοβαρά τραύματα», ανέφερε στο ισπανικό δημόσιο δίκτυο RTVE, αποτυπώνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετώπισαν τα σωστικά συνεργεία.
Έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαβεβαίωσε σήμερα πως είναι έτοιμη να προσφέρει «κάθε δυνατή βοήθεια» στις ισπανικές αρχές, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα νότια της Μαδρίτης.
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε βοήθεια στις ισπανικές αρχές», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πάουλα Πίνιο.
Η αξιωματούχος επισήμανε πως είναι «πάρα πολύ νωρίς, υπερβολικά νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα» σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Τήνος: 17χρονος παρέσυρε με αυτοκίνητο 5χρονο μπροστά από παιδική χαρά
Στο Κέντρο Υγείας του νησιού μεταφέρθηκε το παιδί
Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 στην Μαγνησία για πλημμύρες – «Αν βρίσκεστε στην Πλατανιά, ανεβείτε σε υψηλότερους ορόφους»
Κόκκινη προειδοποίηση από την ΕΜΥ και Red Code από την Πολιτική Προστασία για την συγκεκριμένη περιοχή
Χιόνια και στη Ράχη Τυμφρηστού, στο δρόμο προς Καρπενήσι - Δείτε βίντεο
Έντονη χιονόπτωση πριν τη σήραγγα προς Καρπενήσι.
Βρέθηκε ο 10χρονος Αλέξανδρος για τον οποίο είχε ενεργοποιηθεί ο συναγερμός AMBER ALERT
Είναι καλά στην υγεία του και επέστρεψε σε ασφαλές περιβάλλον…
«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Παρουσιάστηκαν τα οπλικά συστήματα για πρώτη φορά στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης
Εκτός από την «Ασπίδα του Αχιλλέα» το ενδιαφέρον του κοινού στράφηκε και σ' άλλα εγχώριας παραγωγής συστήματα, όπως ο «Πυρπολητής»
Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Εντυπωσίασε με τους ελιγμούς ο πιλότος της ομάδας «ΖΕΥΣ» – «Η ελευθερία δεν χαρίζεται» το μήνυμά του
Ο Επισμηναγός Χρήστος – Πάρις Χαρίτος με περισσότερες από 1.600 ώρες σε μαχητικά F-16 έκανε ελιγμούς αυξημένης δυσκολίας πάνω από τη Θεσσαλονίκη