Γιάννης Μάζης από Λαμία: «Κάντε κάτι για τις Θερμοπύλες»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 06 Μαΐου 2018 09:05 Γιάννης Μάζης από Λαμία: «Κάντε κάτι για τις Θερμοπύλες»

Η αξιοποίηση του ιστορικού χώρου των Θερμοπυλών ήταν το πρώτο πράγμα που επισήμανε και τόνισε ο γνωστός Καθηγητής Γιάννης Μάζης, που βρέθηκε στη Λαμία για την την παρουσίαση του νέου δίτομου έργου του με τίτλο: «Γεωπολιτικά Ζητήματα στην ευρυτέρα Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο»

Ο Γιάννης Μάζης πέρασε από το χώρο των Θερμοπυλών και εξέφρασε τη λύπη του για την μη αξιοποίησή του. «Κάντε κάτι για τις Θερμοπύλες. Φανταστείτε τι θα είχαν κάνει αν αυτός ο χώρος ήταν στα χέρια ξένων...», είπε ο καθηγητής, παροτρύνοντας τις τοπικές αρχές να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για την ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου.

Την εκδήλωση που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αίθουσα Υποδοχής του Κτηρίου της Περιφέρειας στην Πλ. Ελευθερίας, συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός – Επιστημονικός – Φιλοσοφικός Όμιλος Λαμίας «300» και η  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

Τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών Ιωάννη Θ. Μάζη, συνόδευσαν οι Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου και Διοικητικών Θεσμών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και ο Κυριάκος Νικολάου-Πατραγάς επίκουρος καθηγητής Ισλαμικής Γραμματείας και Θεσμών του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Ομίλου «300» Παναγιώτης Ιακωβής, ενώ παρέμβαση έκανε και ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτρης Γράψας.

Θύμιος Καραΐσκος: Η σκακιέρα θα ήταν αλλιώς αν οι πολιτικοί διάβαζαν αυτούς τους δύο πολύτιμους τόμους

«Σήμερα ήταν μεγάλη μου τιμή να προλογίσω το μεγάλο επιστημονικό και συγγραφικό έργο του καθηγητή κ. Ιωάννη Μάζη για τα Γεωπολιτικά ζητήματα της Μέσης Ανατολής αλλά και της Μεσογείου.

- Ως αυτοδιοικητικός οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον συγγραφέα... για την τιμή που μου έκανε... αλλά ως Έλληνας πολίτης του οφείλω πολλά περισσότερα για το έργο του που είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει επιστημονικό εργαλείο, για αυτούς που πιστεύουν στην ειρήνη, την πρόοδο και το δημοκρατικό φρόνημα των λαών της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και ολόκληρης της Ευρώπης.

- Διαβάζοντάς το... βρέθηκα μπροστά σε ένα πόνημα το οποίο εμβαθύνει τόσο πολύ σε καίρια γεωπολιτικά ζητήματα, που θεωρώ ότι αν οι πολιτικοί άνδρες αυτού του τόπου και ιδιαίτερα η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του, είχαν διαβάσει αυτούς τους δύο πολύτιμους τόμους... αν είχαν κάνει έστω και μία απλή ανάγνωσή τους... σήμερα η χώρα μας θα βρισκόταν σε μια πολύ πιο ισχυρή θέση, στην ευρύτερη ευρωπαϊκή, αλλά και βαλκανική πολιτική σκακιέρα.

- Θα ήθελα ειλικρινά συγχαρώ τον όμιλο 300 γιατί συνεχίζει να διοργανώνει εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και μεγάλης Πολιτιστικής αξίας για την περιοχή μας, με στόχο πάντα την δημιουργία της κοινωνίας των ενημερωμένων πολιτών που μπορούν και έχουν πραγματική και υπεύθυνη άποψη...», είπε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Θύμιος Καραΐσκος.

«Ο Ιωάννης Μάζης είναι ο κύριος εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Νεοθετικισμού στον χώρο της Γεωπολιτικής. Η ανάλυσή του χαρακτηρίζεται από αντικειμενική και απρόσωπη μαθηματικοποποίηση των γεωπολιτικών παραμέτρων και ψυχρή επιστημονική μέθοδο. Στηρίζει το Επιστημονικό του πρόγραμμα κατά Imre Lakatos σε 4 Πυλώνες, τους οποίους θεωρεί ως τα συστατικά της Γεωπολιτικής ισχύος. Διαχωρίζει πλήρως, λοιπόν, την Γεωπολιτική, από τη Γεωστρατηγική, η οποία εμπλέκει την Εθνική ταυτότητα του μελετητή. Η μέθοδός του έχει προβλεπτική και εξηγητική αξία και καθιστά τη Γεωπολιτική ανάλυση, Επιστήμη...», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ομίλου 300, Παναγιώτης Ιακωβής.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση που έγινε στο ισόγειο το κτηρίου της Περιφέρειας στην πλ. Ελευθερίας.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση