Τα Χνάρια του Θεού (του Αθανασίου Κάππου)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 21:09 Τα Χνάρια του Θεού (του Αθανασίου Κάππου)

Τα χνάρια είναι σήμαντρα

σημάδια που σπανίζουν

αν τα αφήσεις εμφανή,

όλα θα σε θυμίζουν.

Είναι μερικά πράγματα στην ζωή που όσο και αν σπουδάσεις, εάν δεν τα βιώσεις δεν θα μπορέσεις να τα καταλάβεις ποτέ, όσο και αν προσπαθήσεις. Πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας πολλοί τα ακουμπάνε, όμως αν τα βιώσουν θα γίνουν κτήμα τους, θα μπουν μες στο πετσί τους.

Βλέπω εικόνες και θλίβομαι, πρόσωπα και λυπάμαι. Βλέπω νέους ανθρώπους να κυκλοφορούν περίεργα και να γίνονται «παραχαράκτες» του εαυτού τους. Συγκεκριμένα τους  βλέπω να κυκλοφορούν με σκισμένα παντελόνια, όχι από ανέχεια, αλλά για να φανούν μοντέρνοι.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της μόδας να χαράζουν το κορμί τους, ζωγραφίζοντας διάφορες παραστάσεις ή σύμβολα για να δώσουν το στίγμα τους ή  για να εντυπωσιάσουν. Όμως θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, ότι ο κάθε άνθρωπος που κυκλοφορεί πάνω στην γη είναι μοναδικός στην όψη του, και Aυτός που τον δημιούργησε, του έχει αναθέσει κάποια αποστολή την οποία αργά ή γρήγορα κάποτε θα εκτελέσει. Το να ζωγραφίζεις πάνω στο κορμί σου σημαίνει ότι δεν σέβεσαι τον Δημιουργό,  άρα και τον εαυτό σου. Δεν μου αρέσει να κάνω τον ιεροκήρυκα, ούτε τον παντογνώστη, αλλά για να μας δώσει αυτό το σχήμα ο Θεός  κάπου έχει στοχεύσει. Και όταν δεν σεβόμαστε τον Δημιουργό, θα πει πως δεν έχουμε αξίες.

Νομίζω ότι αυτό το στοιχείο λείπει σήμερα από την κοινωνία μας, γι’ αυτό κατρακυλάμε. Το να χρησιμοποιήσει κανείς, παραδείγματος χάρη, την πλαστική χειρουργική για θέματα υγείας είναι απολύτως θεμιτό και επιβεβλημένο. Αν την χρησιμοποιήσει όμως  για θέματα αισθητικής, για τυχόν ατέλειές του, είναι σα να βλαστημά τον Πλάστη του. Αυτό τον μοναδικό καλλιτέχνη που έχει την δυνατότητα να πλάθει ανθρώπους μοναδικούς, που ενώ αποτελούνται από τα ίδια όργανα, εν τούτοις έχουν τις απαραίτητες διαφορές ώστε να ξεχωρίζουν.

Αυτά που σημαδεύουν τον κάθε άνθρωπο και δεν μπορεί καμιά δύναμη στον κόσμο να αλλοιώσει είναι τα βιώματα που είναι χαραγμένα πάνω του, και μπαίνουν  μες  στο πετσί του. Αυτά δεν μπορεί κανένα τατουάζ ή κανένας πλαστικός χειρουργός να τα καλύψει ή να τα αφαιρέσει. Θα τον συνοδεύουν σε όλη του την ζωή, μέχρι το τελευταίο του ταξίδι.

 «Αγαπάτε αλλήλους» είπε ο Χριστός και ερωτώ: Εάν δεν αγαπά κανείς τον εαυτό του , πώς είναι δυνατό να αγαπήσει  τον διπλανό  ή τον συνάνθρωπό του;  Ζούμε σε μια εποχή επανάστασης στο θέμα της  τεχνολογίας και αυτό οφείλεται στους μεγάλους δημιουργούς, τους κατά καιρούς εφευρέτες. Αυτοί όμως κάνουν ανακαλύψεις για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα, όχι να την εξαφανίσουν. Πολλές εφευρέσεις είναι επικίνδυνες αν βρεθούν σε χέρια ακατάλληλα ή χέρια παρανοϊκών που έχουν την εξουσία. Τα σημάδια τον τελευταίο καιρό μιλούν μόνα τους, είναι σαν προφητείες…

Θυμάμαι όταν μικρός πήγαινα στo κατηχητικό  ο πατήρ Γεώργιος, ο μετέπειτα Μητροπολίτης Νίκαιας , αυτός ο μοναδικός άνθρωπος που στο πέρασμά του άφησε τα χνάρια του  πάνω στην πόλη μας, μπροστά από εβδομήντα σχεδόν χρόνια, μας έλεγε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αν κάτι προσθέσουμε ή αφαιρέσουμε από το σώμα  μας είναι σαν να βλαστημούμε τον Θεό που μας δημιούργησε και κάποτε θα απολογηθούμε.

 Ένας περίπατος είναι η ζωή, ερχόμαστε , κάνουμε μια βόλτα και μετά αναχωρούμε. Ας προσπαθήσουμε στο πέρασμα αυτό, να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι για να φτιάξουμε μια κοινωνία πιο ανθρώπινη χωρίς πόνο και πολεμικές συρράξεις, γιατί αυτό που θα αφήσουμε πίσω μας είναι τα χνάρια μας και αυτά κάποτε μιλάνε.

Αθανάσιος Κάππος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση