Απερρίφθη με 95 «όχι» και 75 «ναι» το σχέδιο Λαφαζάνη

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Μαΐου 2015 20:08 Απερρίφθη με 95 «όχι» και 75 «ναι» το σχέδιο Λαφαζάνη

Με 95 ψήφους κατά και 75 υπέρ απορρίφθηκε η τροπολογια Λαφαζάνη- Ρινάλντι στην Κεντρική Επιτροπη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με 95 ψήφους κατά και 75 υπέρ απορρίφθηκε η τροπολογια Λαφαζάνη- Ρινάλντι στην Κεντρική Επιτροπη του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί μεν η τροπολογία για ρήξη με τους δανειστές να μην πέρασε ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι υπερ του σχεδίου τάχθηκε το 35% των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η πλειοψηφία.

To σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η πλειοψηφία

Η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων, επισημαίνεται στο σχέδιο απόφασης της πλειοψηφίας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βασικά σημεία του σχεδιου

- Σε ολη την πορεία του ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι ο αγώνας εναντίον της ιεράς συμμαχίας της λιτότητας δεν θα είναι ευχάριστος περίπατος. Λέγαμε ότι η μάχη θα διαρκέσει πολύ και θα είναι σκληρή. Δυστυχώς η εξέλιξη των πραγμάτων μας δικαίωσε, αλλά η Αριστερά είναι για τα δύσκολα.

Τέσσερις μήνες μετά, μέρα με τη μέρα επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο λαός στις 25 Γενάρη.Η κυβέρνηση δεν προκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία.

Αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαικών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης υιοθετώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας. Οσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν παιγνίδι με τη φωτιά

Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυση προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος.

Σχετικά με την «οικονομική ολιγαρχία της χώρας» στην απόφαση επισημαίνονται τα σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του με τη σημείωση ότι «παρά τη φαιά προπαγάνδα εναντίον μας το δίκαιο θα το επιβάλουμε έτσι και αλλιώς, έχουμε μπροστά μας 4 χρόνια παρά 4 μήνες να το κάνουμε»

Περιγράφοντας τα βασικα χαρακτηριστικά ενός αποδεκτου συμβιβασμού στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται:

  • Χαμηλα πρωτογενή πλεονάσματα
  • Καμια νεα περικοπη σε μισθούς και συντάξεις
  • αναδιάρθρωση του χρέους
  • ισχυρο πακέτο δημοσιων επενδύσεων σε υποδομές και τεχνολογίες.

Επιπλέον αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορα των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.

Είναι επισης απαραίτητο οι οποιες αλλαγές στη φορολογική πολιτική να προωθουν την κοινωνική δικαιοσύνη,ελαφρύνοντας τους οικονομικά ασθενείς και υποχρεώνοντας επιτέλους να πληρωσουν οσοι συστηματικά φοροδιαφεύγουν.

Η κοινή τροπολογία Αριστερής Πλατφόρμας και Ρούντι Ρινάντι

Εναλλακτικό σχεδιο με ενημέρωση των πολιτών για τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης και στάση πληρωμών στην περιπτωση που επιμείνουν στην σκληρή στάση οι δανειστές προτείνει τροπολογία που κατέθεσαν ΚΕ  η Αριστερή Πλατφόρμα σε συνεργασια με την τάση της πρωην ΚΟΑ του Ρούντι Ρινάλντι. Αξίζει να σημειωθει οτι το μέλος της ΠΓ Ρούντι Ρινάλντι για πρωτη φορά εμφανίζεται σε κοινη γραμμή με την εσωκομματική αντιπολίτευση καθώς ανήκε στην προεδρική πλειοψηφία.Στο κείμενο αναφέρεται οτι η μεγαλύτερη καταστροφή για τη χώρα θα είναι η επιβολή νέου μνημονιου.

Μεταξύ άλλων,σημειώνουν πως η κυβέρνηση,εφόσον οι θεσμοί συνεχίσουν την ίδια εκβιαστική τακτική...δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ.

Η Αριστερή Πλαφόρμα θεωρεί ότι η μεγαλύτερη καταστροφή για τη χώρα είναι η επιβολή νέου μνημονίου, η οποία είναι μια εξέλιξη που πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί. 

Κλείνοντας, η Αριστερή Πλατφόρμα στο κείμενό της, στην αντιπαράθεση με την πλειοψηφία αναφέρει «η κυβέρνηση, εφόσον οι θεσμοί συνεχίσουν τις επόμενες μέρες την ίδια εκβιαστική τακτική... δε θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ»

Λαφαζάνης: Δεν είναι απόλυτη καταστροφή η επιστροφή στη δραχμή

Στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέλαβε ότι δεν είναι απόλυτη καταστροφή η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. «Η διακοπή της αποπληρωμής του χρέους έχει γίνει σε όλες τις χώρες του καπιταλιστικού κόσμου. Να μην τρομοκρατείται ο κόσμος, μόνο στην Ελλάδα υπάρχει το κλίμα ότι το εθνικό νόμισμα σημαίνει καταστροφή. Που έχουμε συμφωνήσει στις ιδιωτικοποιήσεις; Για τον ΟΛΠ. Δεν χρειάζεται ΤΑΙΠΕΔ η Ελλάδα για να ξεπουλάει τη δημοσια περιουσία. Έχουμε συμφωνήσει σε αυτό να αποφασίσει η ΚΕ ότι δεν πουλάνε λιμάνια αεροδρόμια και ακίνητα φιλέτα. Εαν τα πουλήσουμε θα εισπράξουμε πενταροδεκάρες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση μηδέν. Οι επόμενες μέρες κρίσιμες. Δεν βλέπω αλλαγή από τους πιστωτές. Αυτή την ώρα με σχεδιο πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μάχη. Ο λαός θα στηρίξει, να τον ενημερώσουμε ειλικρινά».

Συμπλήρωσε επίσης:«Οι λεγόμενοι θεσμοί εφαρμόζουν εδώ και τέσσερις μήνες το μαρτύριο της σταγόνας σε βάρος του ελληνικού λαού κα μια από τις πιο φρικτές εκβιαστικές πρακτικές στ παγκόσμια  χρονικά. Αυτή την ώρα η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί σε βάθος και να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό για την περίπτωση που δε θα υπάρξει μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας. Η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη και να ετοιμάσει τον ελληνικό λαό για να εφαρμοστεί κάθε δυνατή εναλλακτική λύση προκειμένου να αποτραπούν νέα μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις
Να εφαρμοστεί κάθε δυνατή εναλλακτική λύση για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή ρευστότητα και να επιτυχει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατό να ανακοπούν υφεσιακές τάσεις και να αναζωογονηθεί η οικονομία. Κάθε εναλλακτική λύση που καταργεί παλιά μνημόνια και αποτρέπει νέας μορφής πειθαναγκασμούς και είναι πολύ προτιμότερη από εξουθενωτικούς συμβιβασμούς γιατί δίνει ελπίδα και προοπτική στη χώρα»

 

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση