Ξανά στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι της «Χρυσής Αυγής»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 11:26 Ξανά στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι της «Χρυσής Αυγής»
Ξεκίνησε η νέα συνεδρίαση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η τέταρτη κατά σειρά από την έναρξη της δίκης στις 20 του περασμένου Απριλίου.

 

Παρόντες στο δικαστήριο από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής του 2012 οι εκ των κατηγορουμένων, Στ. Μπούκουρας, Αντ. Γρέγος, Μιχ. Αρβανίτης και Πολ. Ζησιμόπουλος.

Απόντες και πάλι ο Νικ. Μιχαλολιάκος και οι λοιποί κατηγορούμενοι βουλευτές του.
 
Κατά τη σημερινή διαδικασία παρόντες, όπως άλλωστε σε κάθε συνεδρίαση και οι συγγενείς του Παύλου Φύσσα.
 
Παρούσες στη δίκη της η Μαρία  Κανελλοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ. 
 
Είναι η τέταρτη συνεδρίαση, από την έναρξη της δίκης στις 20 του περασμένου Απρίλη.
 
Στον Κορυδαλλό μέχρι τον Σεπτέμβριο η δίκη
 
Τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο η δίκη για τη Χρυσή Αυγή θα διεξάγεται στον Κορυδαλλό. 
 
Η πρόεδρος του δικαστηρίου ενημέρωσε σήμερα ότι υπέβαλλε δύο αιτήσεις για μεταφορά της αίθουσας στο Εφετείο και εισέπραξε αρνητικές απαντήσεις.

 Όπως ενημέρωσε τους παράγοντες της δίκης η πρόεδρος κα Λεπενιώτη ζήτησε να ληφθούν πλέον τα ασφαλή μέτρα φρούρησης καθώς η διεξαγωγή της θα συμπίπτει με τη δίκη των Πυρήνων.

 Κάτι  που συνέβη και στην προηγούμενη συνεδρίαση και σημειώθηκαν επεισόδια μέσα στο ακροατήριο.

 Δουλειά δική μας είναι να δικάσουμε χωρίς προβλήματα και τίποτε άλλο ξεκαθάρισε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη. 
 
Η πρόταση για αντικατάσταση της προφυλάκισης με περιοριστικούς όρους
 
Η εισαγγελέας του δικαστηρίου πρότεινε να απορριφθούν τα αιτήματα κατηγορουμένων βουλευτών  για αντικατάσταση της προφυλάκισης τους με περιοριστικούς όρους ή άρσης περιοριστικών όρων που τους έχουν υποβληθεί.
 
Όπως είπε η εισαγγελέας το δικαστήριο είναι αναρμόδιο και πρέπει τα σχετικά αιτήματα να υποβληθούν στο αρμόδιο δικαστικό  συμβούλιο εφετών.
Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφανθεί σχετικά.
 
Από τη μια όμως το μείζον πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί λόγω της ακαταλληλότητας της δικαστικής αίθουσας των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση όλων των παραγόντων της δίκης, κι απ΄την άλλη η ένταση που δημιουργήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 15 Μαΐου, δεν έχουν επιτρέψει την πρόοδο της διαδικασίας.
 
Τοπικοί φορείς αλλά και αντιφασιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μάρτυρες κι όλοι οι παράγοντες της υπόθεσης  πάνε κι έρχονται άπραγοι, αλλά η μεγάλη δίκη δεν λέει να ξεκινήσει. 
Απ΄ την άλλη, οι βασικοί  κατηγορούμενοι, δηλαδή ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, και οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους βουλευτές του, δεν έχουν εμφανιστεί καθόλου στο ακροατήριο επιλέγοντας την εκπροσώπηση από τους πληρεξούσιους συνηγόρους τους.
 
Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα κατά την τρίτη συνεδρίαση του δικαστηρίου κατά την οποία αποχώρησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης καταγγέλλοντας ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα. 
 
Η ένταση προκλήθηκε όταν  κάποιοι κατηγορούμενοι  στην υπόθεση των "Πυρήνων της Φωτιάς" κατά τη διάρκεια της μεταγωγής τους μπήκαν στην αίθουσα και άρχισαν να πετούν αντικείμενα.

Ειδικότερα οι κατηγορούμενοι, άνοιξαν την πλαϊνή πόρτα του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής και χωρίς να προλάβουν να τους σταματήσουν οι αστυνομικοί, πετούσαν μπουκάλια τα οποία έπεφταν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που κάθονταν στο σημείο εκείνο, φωνάζοντας: «Φασίστες, κουφάλες έρχονται κρεμάλες».

Χρειάστηκε αστυνομική επέμβαση για να τους σταματήσει, το κλίμα στην αίθουσα ήταν θερμό, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να παραστούν και τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής να καλούν το δικαστήριο να αναλάβει τις ευθύνες του.
 
Η νέα διακοπή στη συνέχεια της δίκης , προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μάρτυρες της υπόθεσης που ταλαιπωρούνται άδικα τόσο καιρό, αλλά και από συγγενείς θυμάτων. 
 
Η μητέρα του Παύλου Φύσσα άρχισε να φωνάζει προς τους κατηγορούμενους και τους αστυνομικούς που στέκονταν όρθιοι μπροστά από το εδώλιο: «Όταν σκότωναν τον Φύσσα βλέπατε και τώρα μια χαρά τους φυλάτε εδώ πέρα. Από ιδέες τους φυλάτε. Όχι από όπλα. Από εμάς τους φυλάτε; Δολοφόνοι. Τον Παύλο δεν πήγε κάποιος να τον φυλάξει». 
 
Άλλοι συγγενείς θυμάτων σηκώθηκαν όρθιοι παρακολουθώντας τους κατηγορούμενους να αποχωρούν, φωνάζοντας "δολοφόνοι", "Εσείς σκοτώνετε άοπλους και φοβόσαστε;"
 
Το κλίμα πυροδότησε και η αποχώρηση των συνηγόρων υπεράσπισης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν με τους κατηγορούμενους της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς. 
 
Η πρόεδρος του δικαστηρίου χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα ασφαλείας ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα είπε προς τους συναδέλφους του της υπεράσπισης ότι "ανάλογη ευαισθησία θα περιμέναμε όταν δέρνονταν οι μάρτυρες." Οι υπερασπιστές αντέδρασαν έντονα και άρχισαν να αποχωρούν με τη μητέρα του Παύλου Φύσσα να φωνάζει: "Εσείς σκοτώνατε άοπλους. Δολοφόνοι. 24 άτομα τους κοιτάγανε που σκότωναν τον Παύλο."
 
Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, που είναι μάρτυρας στη δίκη και παρίσταται σε κάθε συνεδρίαση  φώναζε προς τους συγγενείς και τους φίλους θυμάτων: "Να σπάσετε θέλουν. Μην σπάσετε. Να γίνει η δίκη. Θα αντέξουμε και θα την κάνουμε".῾
Προσαρμοσμένη αναζήτηση