Πρώτο κρούσμα κοροναϊού: Οι 36 ώρες στη Θεσσαλονίκη - Ιχνηλατούν τις επαφές της 38χρονης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 21:21 Πρώτο κρούσμα κοροναϊού: Οι 36 ώρες στη Θεσσαλονίκη - Ιχνηλατούν τις επαφές της 38χρονης

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η πόλη της Θεσσαλονίκης και οι υπηρεσίες υγείας τόσο της πόλης όσο και της χώρας, μετά το κρούμα κοροναϊού που επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ήδη αρκετοί κάτοικοι της πόλης, σε μια ένδειξη πανικού, έσπευσαν σε σούπερ μάρκετ αδειάζοντας ράφια, ενώ το "ντόμινο" που προκάλεσε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ξεκινά από την πτήση που προσγειώθηκε στις 8 το βράδυ της Κυριακής στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" και χρονικά, μέσα σε σχεδόν 36 ώρες, καταλήγει μέχρι και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.

Πρώτο κρούσμα κοροναϊού: Οι 36 ώρες στη Θεσσαλονίκη - Ιχνηλατούν τις επαφές της 38χρονης

Οι αρμόδιοι φορείς, από τη στιγμή που εντοπίστηκε ο "ασθενής μηδέν" αναζητούν εναγωνίως τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή η 38χρονη γυναίκα, από τη στιγμή της επιστροφής της από το Μιλάνο μέχρι τη στιγμή που μπήκε σε απομόνωση στο ΑΧΕΠΑ.

Πρώτα στο στόχαστρο έχουν τεθεί τα άτομα από το συγγενικό περιβάλλον της και ήδη μέλη της οικογένειάς της έχουν απομονωθεί οικειοθελώς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν τεθεί σε απομόνωση τουλάχιστον 15 άνθρωποι. Οι έρευνες θα επεκταθούν και στον ευρύτερο φιλικό της κύκλο, αλλά ακόμα και σε τυχαίες επαφές, αν τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιήσε μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ.

Επιπλέον η 38χρονη επιχειρηματίας από τον χώρο της μόδας που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό ασχολείται και με τα κοινά και στις τελευταίες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν υποψήφια με κορυφαίο συνδυασμό της πόλης. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως η 38χρονη βρέθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας και ήρθε σε επαφή με δημοτικούς συμβούλους, με αποτέλεσμα το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης να έχει χαρακτηριστεί ως "χώρος υψηλού κινδύνου" και για αυτό ακυρώθηκαν προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Θα εξεταστούν και σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με πληροφορίες όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της.

κοροναιος

Αγωνία για τους επιβάτες της πτήσης από Μιλανο

Ο Βασίλης Κικίλιας μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε ότι "ιχνηλατούνται το πλήρωμα της αεροπορικής εταιρείας και οι συνταξιδιώτες της ασθενούς".

"Έχουμε σοκαριστεί γιατί δεν ξέρουμε αν θα μας συμβεί και μας κάτι ανάλογο”, δήλωσε ο συνταξιδιώτης της 38χρονης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Όπως είπε η κοπέλα δεν είχε παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα στο αεροπλάνο και πως δεν φαινόταν να έχει γρίπη. Ειδικότερα σε δηλώσεις τους στο "Live News” στο Mega είπε: "Εμείς ταξιδεύαμε στην ίδια πτήση και ξέραμε τον άνδρα της. Μας είχαν πει πως είχαν πάει στο Μιλάνο για την έκθεση μόδας και ήταν μια χαρά η κοπέλα, δεν είδαμε να είναι κάπως άρρωστη. Από κει και πέρα πιάσαμε μια συζήτηση για τον ιό στην Ιταλία, τίποτα το ιδιαίτερο. Μια χαρά ήταν η κοπέλα, δεν καταλάβαμε κάτι”.

θεσσαλονικη

Ακόμη ανέφερε πως το αεροπλάνο ήταν γεμάτο από κόσμο που έφευγε από το Μιλάνο, μάλλον λόγω των κακών ειδήσεων, ενώ τόνισε πως από την ώρα που μαθεύτηκε πως η 38χρονη έχει κορονοϊό τους πήραν τηλέφωνο οι αρμόδιες αρχές.

"Μας πήραν από τις αρμόδιες αρχές τηλέφωνο και μας είπαν αν αισθανθούμε κάτι, να πάμε για εξετάσεις και τους είπαμε πως δεν έχουμε πυρετό. Μας τόνισαν πως αν νοιώθουμε πως έχουμε πυρετό, τότε να τους ενημερώσουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως η έγκαιρη ανίχνευση τυχόν άλλων κρουσμάτων αποτελεί το πιο κρίσιμο θέμα υγειονομικής ασφάλειας για τη χώρα μας, ώστε ο ιός να περιοριστεί πριν κάνει διασπορά στον πληθυσμό. Τα ύποτα δείγματα αναμένεται να εξεταστούν στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Η 38χρονη γυναίκα είναι μητέρα ενός παιδιού και είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Βόρεια Ιταλία και επέστρεψε την Κυριακή με πτήση της Ryanair. Στην Ιταλία παρέμεινε για τέσσερις ημέρες προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά το fashionweek.

Κικίλιας: Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού

"Σε θάλαμο αρνητικής πίεσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ η γυναίκα που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό και τώρα γίνεται η ιχνηλάτηση των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή αυτές τις δύο μέρες με την συγκεκριμένη γυναίκα", ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας ζήτησε ψυχραιμία από τους πολίτες, συνιστώντας να μην πανικοβάλονται και τους κάλεσε σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να παραμένουν στο σπίτι τους, να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους γιατρό, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Περιφέρειες και τα νοσοκομεία αναφοράς.

"Εμείς αυτό που θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια και κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες είναι να ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα για την κατάσταση αυτή της δημόσιας υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού, το αντίθετο, η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα. Θα ήθελα να παρακαλέσω να ακούμε τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους, τους επιδημιολόγους, τους γιατρούς μας, τους καθηγητές πανεπιστημίου, αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα από όλους περί τίνος πρόκειται", υπογράμμισε.

Τέλος, διευκρίνισε ότι ο "ιός αυτός προσομοιάζει τον ιό της γρίπης" και εκτίμησε ότι "τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά".

κικιλιας

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επανέλαβε ότι η Περιφέρεια είναι παρούσα για να συνδράμει το έργο του υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και φυσικά της Πολιτικής Προστασίας όπου και όταν της ζητηθεί. "Σε όλη την πορεία αυτή, πριν το σημερινό κρούσμα, είχαμε και έτσι θα συνεχίσουμε, το επόμενο διάστημα μια πολύ στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία για την προετοιμασία. Αυτό που θέλω να πω και να το υπογραμμίσω είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. Το μόνο που χρειάζεται σε αυτή τη φάση είναι ψυχραιμία και εμείς είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε μαζί με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και ιδιαίτερα με την Πολιτική Προστασία ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά το επόμενο διάστημα" σημείωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε, άλλωστε, ότι η συνεργασία με το υπουργείο Υγείας συνεχίζεται εδώ και εβδομάδες και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει λόγος πανικού". "Αυτό που χρειάζεται είναι να ενημερωνόμαστε και να υπάρχει αυτοπειθαρχία, δηλαδή ο καθένας, είτε νιώθει αδιαθεσία, είτε νιώθει οτιδήποτε μπορεί να τον προβληματίσει, να απευθύνεται στο γιατρό του, στα τηλεφωνικά κέντρα που έχει το υπουργείο Υγείας και από εκεί και πέρα να ακολουθεί ακριβώς τις οδηγίες", τόνισε. Διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων και πρόσθεσε: "Σε κάθε περίπτωση ενεργοποιήσαμε και τα πρωτόκολλα που χρειάζονται προληπτικά πάντα, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις και όσα προβλέπονται στα ειδικά σχέδια που έχουν να κάνουν με τα διαφορετικά σχέδια που υπάρχουν. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και νομίζω θα πάνε όλα καλά".

Αδειάζουν ράφια στη Θεσσαλονίκη

Παρά τις εκκλήσεις των αρμοδίων για ψυχραιμία η κίνηση των σούπερ μάρκετ αυξήθηκε την Τετάρτη ί και ήδη και τα πρώτα ράφια με αλεύρι, ζάχαρη και παξιμάδια άδειασαν.

"Από τις 13:00 η κίνηση του καταστήματος είναι αυξημένη κατά 150% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής ημέρας" δήλωσε στο thestival, διευθυντής καταστήματος γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. "Υπάρχουν αποθέματα όμως αν συνεχιστεί αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, τότε σύντομα όλα τα ράφια θα είναι άδεια" ανέφερε ο διευθυντής.

σουπερ
 
σουπερ

"Προμηθεύτηκα μεγάλη ποσότητα κατεψυγμένων προϊόντων για μα μην ξεμείνω. Έχω καταψύκτη μεγάλο και θα τον γεμίσω. Τι θα κάνω αν αδειάσουν τα σούπερ μάρκετ. Φροντίζω για να έχω" δήλωσε στο thestival, 65χρονη συνταξιούχος που γέμισε μέχρι πάνω με φαγώσιμα το καρότσι του σούπερ μάρκετ.

Η ανακοίνωση για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα

"Ψυχραιμία να έχουμε".Με αυτή τη φράση ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας στην ενημέρωση των συντακτών υγείας για το θέμα.

"Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειονότητα και τόνισε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση