Εργασιακό τέλμα: Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξετε εργασία;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 10:09 Εργασιακό τέλμα: Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξετε εργασία;

Οι λόγοι για τους οποίους επιθυμεί κανείς να αλλάξει εργασία και μάλιστα να μεταβεί σε διαφορετικό εργασιακό αντικείμενο είναι ποικίλοι. Δεν είναι λίγες οι φορές, που κάποιος αποφασίζει όχι απλώς να αλλάξει δουλειά, αλλά στρέφεται σε παντελώς διαφορετικό κλάδο. Άλλοτε κάποιος με μια στροφή στην καριέρα του επιδιώκει να βγάζει περισσότερα χρήματα, άλλοτε επιθυμεί να κυνηγήσει ένα ανεκπλήρωτο όνειρο ή απλώς να μειώσει το άγχος και την κούραση της τρέχουσας δουλειάς. Ένας ακόμη λόγος είναι η απόκτηση ενός πιο ευέλικτου ωραρίου εργασίας. Τέλος έρχεται η στιγμή, που εταιρεία και εργαζόμενος τραβούν χωριστούς δρόμους, καθώς η νοοτροπία και οι στόχοι τους πλέον δεν ταυτίζονται.

Άσχετα όμως με το ποιοι είναι οι λόγοι για του οποίους αλλάζει κανείς εργασιακό αντικείμενο, προκειμένου να είναι επιτυχής η μετάβαση, χρειάζεται σκέψη και αρκετή έρευνα πρώτα. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα τα αίτια της αλλαγής, ώστε να είναι σαφείς και οι πιθανότητες επιτυχίας, αλλά και οι διαθέσιμες επιλογές. Έτσι θα μπορέσετε να κάνετε την ιδανικότερη επιλογή, στο πλαίσιο του δυνατού. Προτού δούμε όμως πως μπορεί να γίνει μια επιτυχής επαγγελματική μετάβαση, ας δούμε κάποιους λόγους, για τους οποίους εκάστοτε επαγγελματίες κάνουν στροφή μετά από μια -πιθανότατα- μακρόχρονη πορεία.

Οι 7 λόγοι που στρέφουν στην εύρεση εργασίας τους επαγγελματίες

Σύμφωνα με σχετική έρευνα οι λόγοι, που οι περισσότεροι εργαζόμενοι, ενίοτε και καθιερωμένοι στον χώρο τους επαγγελματίες, στρέφονται στην εύρεση εργασίας είναι οι ακόλουθοι:

  • Ωράρια 20%
  • Ανία 22%
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος για το αντικείμενο 23%
  • Αναζήτηση νέας πρόκλησης 25%
  • Καλύτερη ισορροπία δουλειάς – ζωής 37%
  • Πολύ άγχος 39%
  • Καλύτερος μισθός 47%

Παρόλα αυτά οι λόγοι για τους οποίους αλλάζει κανείς εργασία είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση και μόνο καθένας ξεχωριστά γνωρίζει τι είναι προς το συμφέρον του.

Τα οφέλη από την αλλαγή καριέρας

Όσοι ωστόσο έκαναν το μεγάλο βήμα της αλλαγής καριέρας, αναφέρουν μερικά από τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • Λιγότερο στρες 65%
  • Περισσότερη ικανοποίηση από τη δουλειά τους 69%
  • Πιο χαρούμενοι 77%
  • Πιο πλήρεις 75%

Ενδεικτικό μάλιστα είναι, ότι αυτά τα αποτελέσματα τείνουν να αυξάνονται όσο περνά ο καιρός από τη στιγμή, που συντελέστηκε η αλλαγή καριέρας. Επιπρόσθετα, αν και το ακόλουθο είναι αυτονόητο, αξίζει να αναφερθεί, ότι όσοι κέρδιζαν περισσότερα από την αλλαγή εργασίας τους, κατατάσσονταν συστηματικά πιο ψηλά σε βαθμό ευτυχίας, ικανοποίησης κι εκπλήρωσης στόχου σε σχέση με όσους έβγαλαν λιγότερα μετά από αλλαγή εργασιακού αντικειμένου. Και για να μπουν και τα νούμερα στον χορό των συγκρίσεων, όσοι άλλαξαν καριέρα για λόγους καλύτερης πληρωμής έβγαζαν $10.812 τον χρόνο σε σύγκριση με την προηγούμενη δουλειά τους.

Τα βήματα πριν την αλλαγή

Η σύνταξη βιογραφικού και συνοδευτικής επιστολής, η προετοιμασία για τη συνέντευξη είναι όλα διαδικασίες για τις οποίες οι ξένοι κυρίως υποψήφιοι, είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι προτού ξεκινήσουν να αναζητούν ευκαιρίες ανά τον κόσμο πληκτρολογώντας find a job. Η επιμελής σύνταξη μιας συνοδευτικής επιστολής και η επεξεργασία του βιογραφικού είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και στα δύο πρέπει να καθίστανται σαφείς οι φιλοδοξίες σας, ενώ στο βιογραφικό θα πρέπει να περιλαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότερες κάθετες (hard skills), αλλά και οριζόντιες δεξιότητες (soft skills).

Ένα ακόμης σημείο, που εφιστούν οι ειδικοί την προσοχή των υποψηφίων, είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται. Θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές λέξεις, που να ταιριάζουν με τα θετικά χαρακτηριστικά σας, τα οποία ταιριάζουν με τη θέση εργασίας για την οποία υποβάλλεται βιογραφικό. Τέλος μη διστάσετε να παρουσιάσετε τις επιτυχίες σας μέσω μετρήσιμων δεδομένων.

Τι να λάβετε υπόψη πριν την αλλαγή

Προτού προχωρήσετε στην αλλαγή εργασιακού αντικειμένου υπάρχει μια σειρά παραμέτρων, που πρέπει να συνυπολογίσετε. Προφανώς, όπως προαναφέρθηκε, ο καλύτερος μισθός είναι ισχυρό και αποδοτικό κίνητρο. Το ίδιο και η έλξη που σας ασκούν τα νέα σας καθήκοντα, ο τίτλος της δουλειάς, που πιθανόν να συμβαδίζει με εργασιακή ανέλιξη αλλά και το εργασιακό περιβάλλον και η τοποθεσία της νέας δουλειάς.

Άλλες παράμετροι που αξίζει να εξετάσει κανείς είναι:

1) Οι ευκαιρίες εξέλιξης

Αναζητήστε εταιρείες που επενδύουν στην εξέλιξη των εργαζομένων και παρέχουν ευκαιρίες καλλιέργειας δεξιοτήτων. Έτσι θα μπορέσετε να καθέξετε ρόλο ανώτερου στελέχους στην εταιρεία ή να ξεκινήσετε κάτι δικό σας.

2) Η νοοτροπία της εταιρείας

Προτού ξεκινήσετε να ερευνάτε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας πρέπει να έχετε υπόψη την νοοτροπία εκάστοτε εταιρείας. Αν και είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβετε, προτού ξεκινήσετε τη δουλειά κάπου, όμως υπάρχουν ορισμένες ερωτήσεις που μπορείτε να θέσετε, στον εαυτό σας πρωτίστως, προκειμένου να το διευκρινίσετε. Προτιμάτε να εργάζεστε σε μεγάλη ή μικρή εταιρεία; Στην επιχείρηση που πήγατε για συνέντευξη υπήρχε επίσημος ή χαλαρός ενδυματολογικός κώδικας; Οι άνθρωποι είναι ζεστοί κι ευχάριστοι; Οι προϊστάμενοι σας εμπνέουν εμπιστοσύνη;

3) Οι συνάδελφοι

Δεδομένου του χρόνου που περνά κανείς στον εργασιακό του χώρο, είναι χρήσιμο να ξέρει, ότι έχει συναδέλφους στους οποίους μπορεί να βασιστεί για μια αγαστή συνεργασία. Έπειτα ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό όν ως γνωστόν από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι φιλίες από τη δουλειά και οι θετικές συναναστροφές προάγουν τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα.

Αξίζει επομένως να αναλογιστείτε, αν έχει έρθει και για εσάς η ώρα της αλλαγής εργασιακού αντικειμένου. Αν ναι, πάρτε τον χρόνο σας, ζυγίστε τις παραμέτρους και κάνετε το επόμενο βήμα για την ανέλιξή σας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση