Φαράγγι Ριντόμου: Το επιβλητικό δημιούργημα της φύσης στη Μεσσηνία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 11:25 Φαράγγι Ριντόμου: Το επιβλητικό δημιούργημα της φύσης στη Μεσσηνία

Εικόνες που κόβουν την ανάσα - Δείτε τις φωτογραφίες.

Άγνωστο στο ευρύ κοινό, το φαράγγι του Ριντόμου αποτελεί ένα από τα πιο επιβλητικά δημιουργήματα της φύσης στη Μεσσηνία. Με εικόνες που στην κυριολεξία κόβουν την ανάσα, οι λάτρεις της πεζοπορίας και της φύσης περισσότερο, θα απολαύσουν τη γνωριμία τους με αυτό, όσο τίποτα άλλο.

Το εντυπωσιακό αυτό φαράγγι ξεκινάει από τις κορυφογραμμές του Ταϋγέτου σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, και πιο συγκεκριμένα από τη Νεραϊδοβούνα, και καταλήγει στην ακτή της Σάντοβας -από τις πιο όμορφες παραλίες λίγο έξω από την Καλαμάτα– στο Μεσσηνιακό Κόλπο.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του φαραγγιού το Πηγαδιώτικο γεφύρι, με δύο τόξα το ένα πάνω στο άλλο, το οποίο ενώνει τις δύο όχθες του φαραγγιού. Στο συγκεκριμένο σημείο το φαράγγι είναι πολύ στενό, μοιάζοντας με πολύ ψηλή πύλη που δημιουργείται από τους κάθετους βράχους.

Πεζοπορία στο φαράγγι

Η διάσχιση του φαραγγιού δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει πλήθος γεωμορφολογικών στοιχείων, τις απόκρημνες, σχεδόν κατακόρυφες, πλαγιές του, τα ρήγματα, τις πτυχώσεις και τις σπηλιές, αλλά και τις βαθιές χαραδρώσεις, μέσα στην καρδιά της μεσσηνιακής γης. Πυκνά δέντρα και πηγές με κελαρυστά νερά συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο.

Τα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας είναι έντονα κατά μήκος του φαραγγιού, το οποίο αποτελούσε πέρασμα που συνέδεε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής με τη Λακωνία.

Η πρόσβασή του γίνεται είτε μέσω των φυσικών καλντεριμιών στα Πηγάδια και στα Αλτομιρά, είτε από τις Γαϊτσές και την Κοσκάρακα, με το πανέμορφο γεφύρι, στην παλιά οδό Καλαμάτας- Κάμπου.

Η μονή του Προφήτη Ηλία με απρόσκοπτη θέα στο φαράγγι Ριντόμου

Προσκολλημένο στην κυριολεξία πάνω στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου, σε απόσταση 500 μέτρων βορειοανατολικά του χωριού Βορείου, στη Μεσσηνιακή Μάνη, το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία προσφέρει θέα που κόβει την ανάσα.

Ακριβώς πάνω στο ρέμα στο φαράγγι του Ριντόμου, το μοναστήρι λειτούργησε ως παρατηρητήριο κυρίως κατά την διάρκεια του ελληνοτουρκικού, όσο και κατά την διάρκεια του ελληνογερμανικού πολέμου. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, ενώ το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο του τοποθετείται στον 18ο αιώνα.

Πηγή: newsbeast.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση