Τσίπρας σε Σαρμά: Η Άγκυρα τρίβει τα χέρια της με τους χειρισμούς Μητσοτάκη στο θέμα της Θράκης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023 11:47 Τσίπρας σε Σαρμά: Η Άγκυρα τρίβει τα χέρια της με τους χειρισμούς Μητσοτάκη στο θέμα της Θράκης

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την υπόθεση της Θράκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έκανε λόγο για "κομματική εκμετάλλευση ενός ευαίσθητου εθνικού θέματος".

Ο Αλεξης Τσιπρας συνάντησε τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, διότι κατά την οπτική του δημιουργείται πια σοβαρό θεσμικό ζήτημα με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης χειρίζεται το θέμα της Θράκης.

Στο πλαίσιο αυτό τον ενημέρωσε για τις πρακτικές στοχοποίησης και ωμού εκβιασμού που έχει χρησιμοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας, δημιουργώντας ένταση και πολώνοντας την τοπική κοινωνία για προεκλογικούς λόγους. Τόνισε δε τους κινδύνους που ενέχουν αυτές οι πρακτικές κομματικής εκμετάλλευσης της κοινωνικά και εθνικά ευαίσθητης περιοχής της Θράκης.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, όσον αφορά τις επιλεκτικές διαρροές πληροφοριών σε φιλικά προς τη ΝΔ ΜΜΕ που σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα αποδίδονται στην ΕΥΠ. Τόνισε ότι το κύρος της ΕΥΠ έχει ήδη τραυματισθεί σοβαρά από την υπόθεση των υποκλοπών, με τον κ. Μητσοτάκη να επιλέγει να χρησιμοποιήσει τώρα την υπηρεσία για τον προεκλογικό του αγώνα. Η απαράδεκτη αυτή πρακτική πρέπει να σταματήσει.

Πρόσθεσε ότι η τουρκική επιρροή στη Θράκη αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή του 2020 - με τη θωράκιση, δηλαδή, της ισονομίας και ισοπολιτείας και όχι με δημόσιες αντιπαραθέσεις (για τις οποίες η Άγκυρα τρίβει τα χέρια της) ή επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος, στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας.

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας τόνισε: Θεώρησα θεσμική και πατριωτική μου υποχρέωση να επισκεφθώ, σήμερα τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό τον κ. Σαρμά, προκειμένου να του εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει στην προεκλογική αρένα, στην προεκλογική αντιπαράθεση το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Και γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι εγείρεται πια μείζον ζήτημα θεσμικό αλλά και εθνικό.

Εξέφρασα την ανησυχία μου για τη στοχοποιήση και τους εκβιασμούς έναντι της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, μια πρακτική η οποία διχάζει την τοπική κοινωνία πολώνει, και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς εθνικούς κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια πρακτική που έχει κάνει ήδη την Άγκυρα να τρίβει τα χέρια της.

Εξέφρασα, επίσης, την ανησυχία μου και τον προβληματισμό μου για τον τρόπο με τον οποίο εργαλειοποιείται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με στοχευμένες αποσπασματικές πληροφορίες που διαρρέονται σε ΜΜΕ φιλικά προς τη ΝΔ προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις και όπως γνωρίζετε ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Μια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που τα προηγούμενα 4 χρόνια μετατράπηκε σε μια υπηρεσία αποκλειστικά για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εξουσίας, της στενής εξουσίας του κ Μητσοτάκη. Με παράνομες παρακολουθήσεις των πολιτικών του αντιπάλων, με παράνομες παρακολουθήσεις υπουργών ακόμα κα της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Και τώρα αυτή η ΕΥΠ δεν διστάζει ο κ. Μητσοτάκης να την εργαλειοποιεί στον προεκλογικό αγώνα, στην προεκλογική αντιπαράθεση και αυτό κατά την άποψή μας είναι απαράδεκτο, είναι άθλιο, είναι εθνικά επιζήμιο.

Επίσης, εξέφρασα την ανησυχία μου σε σχέση με αυτή την τακτική του ωμού εκβιασμού και της στοχοποίησης. Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και ιδίως η τουρκική επιρροή στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ούτε με στοχοποίηση ούτε με διχασμό. Μπορεί να αντιμετωπιστεί μονάχα μέσα από τη θωράκιση της ισονομίας και της ισοπολιτείας στη Θράκη. Μέσα από τις αποφάσεις που από κοινού λάβαμε στην Ειδική Διακομματική Επιτροπή που συγκροτήθηκε το 2020.

Θέλω, όμως, κλείνοντας να απευθυνθώ και να μιλήσω για ένα θέμα, που κατά την άποψή μου, ξεπερνά το θέμα της Θράκης, ένα θέμα που αφορά κάθε κοινωνική ομάδα και κάθε Έλληνα πολίτη.

Οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη μπροστά στη μουσουλμανική μειονότητα, δηλαδή αυτός ο ωμός εκβιασμός, ότι εάν δεν μας ψηφίσετε, θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα χρόνια δεν είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τη μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα, έγιναν εσκεμμένα μπροστά στις κάμερες για να περάσει αυτό το μήνυμα και να πάει σε κάθε σπίτι, σε κάθε Έλληνα πολίτη, σε κάθε κοινωνική ομάδα.

Είναι, θα έλεγα, μια πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει, όποια κοινωνική ομάδα, όποιος πολίτης, είναι αντίθετος, έχει σκέψεις αντίθετες με αυτές της απόλυτης, ανεξέλεγκτης κομματικής και οικογενειακής εξουσίας, στο απώτερο μέλλον θα βρίσκεται στο στόχαστρο.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι σε αυτό το μήνυμα το ανατριχιαστικό, που είναι μήνυμα εις βάρος της δημοκρατίας, θα σταθούμε απέναντι, θα είμαστε εγγυητές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Θα σταθούμε απέναντι, όρθιοι ώστε να μην περάσει ο φόβος σε κάθε κοινωνική ομάδα, σε κάθε σπίτι, σε κάθε πολίτη. Η Ελλάδα έχει ισχυρή δημοκρατία, θα παραμείνει ισχυρή δημοκρατία.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση