Ναυάγιο στην Πύλο: Μαχαιρώματα με έξι νεκρούς πάνω στο πλοίο καταγγέλλουν διασωθέντες

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 18:34 Ναυάγιο στην Πύλο: Μαχαιρώματα με έξι νεκρούς πάνω στο πλοίο καταγγέλλουν διασωθέντες

Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε πριν μπουν στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης - «Στρατιωτικός νόμος» πάνω στο σκάφος, τους χτυπούσαν με ξύλο, πλήρωναν για λίγο νερό - Πέντε βλάβες παρουσίασε το αλιευτικό κατά το ταξίδι του

Για αιματηρό επεισόδιο με μαχαιρώματα και έξι νεκρούς πάνω στο πλοίο φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν καταθέσει διασωθέντες του ναυαγίου σε διεθνή χωρικά ύδατα, ανοιχτά της Πύλου.

Κατά πληροφορίες, από τις καταθέσεις διασωθέντων στις λιμενικές αρχές, αυτό συνέβη πριν μπουν στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης, στα διεθνή χωρικά ύδατα. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο εάν το επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ διακινητών και μεταναστών ή ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες μεταναστών.

Από τις καταθέσεις προκύπτει ακόμη ότι το μοιραίο αλιευτικό, που μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι οδήγησε στον θάνατο 78 ανθρώπους (άλλοι 104 έχουν διασωθεί) παρουσίασε βλάβη πέντε φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Δύο, ενώ είχε φύγει από τα παράλια της Λιβύης και πριν μπει στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης και άλλες τρεις εντός αυτής, με τελευταία τη μοιραία.

Μετά τις δύο πρώτες βλάβες, κάποιοι από τους μετανάστες ζήτησαν να επιστρέψουν στο Τομπρούκ, κάτι όμως που δεν δέχτηκαν οι διακινητές, οι οποίοι είχαν σαφείς εντολές να πάει το σκάφος στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταθέσεις στις λιμενικές αρχές, στο πλοίο επικρατούσε «στρατιωτικός νόμος», τους φέρονταν σκληρά, ενώ οι διασωθέντες λένε ότι ένας εκ των διακινητών κυκλοφορούσε με ένα ξύλο και χτυπούσε τους μετανάστες που αντιδροσαν για τις απάνθρωπες συνθήκες. Όπως είπαν, ακόμη και για λίγο νερό, έπρεπε να πληρώσουν.

Όσον αφορά στις καταγγελίες ότι το πλωτό του Λιμενικού βύθισε το σκάφος κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης, κύκλοι του Λιμενικού επισήμαναν ότι κανένας από τους 11 διασωθέντες που έδωσαν πρώτοι κατάθεση, δεν ανέφερε εμπλοκή του Λιμενικού στο ναυάγιο.

Όπως λένε, η καταγγελία έχει γίνει σε μεταγενέστερη κατάθεση από άλλο διασωθέντα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, ενδεχομένως, υπήρξε έξωθεν παρέμβαση, προκειμένου να ισχυριστεί κάτι τέτοιο.

Οι εννέα διακινητές θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στον εισαγγελέα. Αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για τις απολογίες τους, επικαλούμενοι αδυναμία επικοινωνίας με τους δικηγόρους που ανέλαβαν την υπεράσπισή τους, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Επισημαίνεται ότι τα αίτια του ναυαγίου θα διερευνηθούν από επιτροπή της ΕΕ, η οποία θα ζητήσει όλες τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί μεταξύ του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης με τους λιμενικούς που επιχειρούσαν στο σημείο, αλλά και με τα παραπλέοντα πλοία.

Επίσης, θα ζητηθεί και όλο το οπτικοακουστικό υλικό.

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση