ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώσεις από τον Τσίπρα στις 12:30 - Μιλάνε για «τσουνάμι αλλαγών και εκπλήξεις»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023 11:38 ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώσεις από τον Τσίπρα στις 12:30 - Μιλάνε για «τσουνάμι αλλαγών και εκπλήξεις»

Συνεδριάζει το Εκτελεστικό γραφείο μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές

Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως έγινε γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ανακοινώσεις για το κόμμα στις 12:30 στο Ζάππειο ενώ στις 11 ξεκίνησε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας την η πίσημη αυλαία των εσωκομματικών διεργασιών μετά την βαριά ήττα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και την δήλωση Τσίπρα το ίδιο βράδυ που έθεσε εαυτόν στην κρίση της βάσης του κόμματος.

Απο τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που διαρρέεται είναι ότι έρχεται «τσουνάμι αλλαγών και έκπληξη από τον Αλέξη Τσίπρα» προς τις «σαρωτικές αλλαγές», τις οποίες προανήγγειλε καθώς το αίτημα συνεδρίασης των κομματικών οργανών τίθεται επιτακτικά από σειρά στελεχών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσιπρας επέλεξε για την δρομολόγηση των εσωκομματικών αλλαγών να απέχει – για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- από την Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην οποία μετέχει ως παρατηρητής.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2022 τα περίπου 170.000 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος είχαν εκλέξει τον Αλέξη Τσίπρα και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στρατόπεδα

Για την «προεδρική» πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία συνιστά πλειοψηφία εντός της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο απολογισμός και η αυτοκριτική που επιβάλλονται από το εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει να τρέξουν παράλληλα και σε μεγάλο βαθμό γρήγορα, μαζί με τις «σαρωτικές αλλαγές» που προετοιμάζει ο κ. Τσίπρας, ώστε το κόμμα να μην βυθιστεί σε μια «ατέρμονη εσωστρέφεια». Στην κατεύθυνση αυτή, οι «προεδρικοί» προκρίνουν οι εσωκομματικές διαδικασίες να εξελιχθούν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή διαρκές συνέδριο (στην περίπτωση αυτή με παραμονή των ίδιων συνέδρων), όπως και η εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση, ώστε το κόμμα να επανέλθει με αξιώσεις στις αντιπολιτευτικές επάλξεις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Στον αντίποδα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιθυμεί να τοποθετηθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες η αριστερόστροφη τάση «Ομπρέλα», εκτιμώντας ότι θα πρέπει να εξελιχθεί ένας εσωκομματικός διάλογος από μηδενική βάση και με τόλμη και «στρατηγικό βάθος». Για τις ανάγκες του συνεδρίου, σε καμία περίπτωση «πρόχειρο» όπως τονίζουν, θα πρέπει να εκλεγούν νέοι σύνεδροι, ενώ ζητούμενο αποτελεί αν η μειοψηφία του κόμματος θα υποστηρίξει μια εναλλακτική υποψηφιότητα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ενδεχόμενο πιο πιθανό παρά ποτέ για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, για την «Ομπρέλα» είναι να μην μείνουν αδυναμίες και αστοχίες «κάτω από το χαλί», αλλά ο προσυνεδριακός διάλογος να γίνει συντεταγμένα, καθώς και να οριστούν άμεσα οι αναγκαίες Επιτροπές Συνεδρίου και Θέσεων, στέλνοντας μήνυμα ειλικρινούς ενδοσκόπησης.

Οι «τροχιοδεικτικές» δηλώσεις Βίτσα, Παπαδημούλη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην Γραμματέα και Υπουργού, Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της διαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βίτσας τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει τον ρόλο του στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηθείς εάν φεύγει ο αρχηγός όταν χάνει, δήλωσε: «Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, έχω πει και δεν φεύγω από αυτή μου την άποψη, πρέπει να αποφασίσει ποιος θα είναι ο ρόλος του στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει δώσει πάρα πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι εγώ με το βλακώδες επιχείρημα ότι είναι συνιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρειάζεται. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα που έμπαινε δεν έμπαινε στη Βουλή, υπό την ηγεσία του έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, έγινε και κυβέρνηση». Την ίδια ώρα, όμως, «έχουμε μια σειρά από εκλογικές ήττες ή από αποτυχημένες, θα’ λεγε κανένας, οργανωτικές δραστηριότητες, όσο και αν προσπαθήσαμε, δηλαδή οι δυνάμεις μας στα συνδικάτα και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μικρές, που θα πρέπει και αυτά να τα προσμετρήσει καταρχήν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας» υποστήριξε ο πρώην υπουργός λέγοντας για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «ο ίδιος θα πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις είτε αποφασίσει ότι θα μείνει είτε αποφασίσει ότι θα παίξει κάποιο άλλο ρόλο. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μείνει πρόεδρος, μπορεί να παίξει και κάποιον άλλο ρόλο».

Στο πλαίσιο αυτό, «ρόλος, για παράδειγμα, είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι ένας πολύ σπουδαίος ρόλος, εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή. Αλλά μην προδικάζουμε τα πράγματα πριν ανακοινωθούν οι αποφάσεις. Εγώ λέω από τώρα ότι προσωπικά θα είμαι αντίθετος, βεβαίως αν δεν περάσει η δική μου άποψη θα σκύψω το κεφάλι μπροστά στην άποψη του κόμματος, αλλά θα είμαι αντίθετος να γίνει ένα συνέδριο αύριο, μεθαύριο. Και να γίνουν οι εκλογές για τον Πρόεδρο έξω από τις λογικές του καταστατικού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης  απηύθυνε δημόσια έκκληση να συγκληθούν άμεσα τα κομματικά όργανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «με έναν τρόπο έθεσε θέμα ηγεσίας μετά την ήττα».

Παράλληλα, ο κ. Παπαδημούλης επανέφερε την πρότασή του για πλαισίωση του Αλέξη Τσίπρα από νέα στελέχη την οποία είχε κάνει μετά από την πρώτη εκλογική ήττα του κόμματος, στις κάλπες της 25ης Μαΐου. Όπως είναι γνωστό, εκείνη η πράταση, παρότι τελικά υιοθετήθηκε από τον κ. Τσίπρα, είχε συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις - όπως της Ρένας Δούρου, που την είχε χαρακτηρίσει «αηδιαστική».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση