Νέα Φιλαδέλφεια: Mέσα από τέσσερις χώρες πέρασαν οι Κροάτες χούλιγκανς - Γιατί δεν τους σταμάτησαν στην Κακαβιά;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Αυγούστου 2023 21:33 Νέα Φιλαδέλφεια: Mέσα από τέσσερις χώρες πέρασαν οι Κροάτες χούλιγκανς  - Γιατί δεν τους σταμάτησαν στην Κακαβιά;

Εξετάζονται οι κινήσεις των αρμόδιων Αρχών μετά την είσοδο των Κροατών χούλιγκανς στη χώρα - Το Μαυροβούνιο είχε ενημερώσει ότι κατευθύνονται στην Αθήνα - Τι ανέφεραν τα τρία πληροφοριακά δελτία της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους

Όλα τα κομμάτια του παζλ της δολοφονικής επίθεσης των Κροατών χούλιγκανς που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας έξω από την «OPAP Arena», με αποτέλεσμα ένας 29χρονος να χάσει τη ζώη του και ακόμη οκτώ άτομα να τραυματιστούν, επιχειρούν να συνθέσουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την υπόθεση.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι χούλιγκανς φέρονται να έφθασαν στη χώρα μας μέσω Αλβανίας -και αφού πέρασαν από Κροατία και Μαυροβούνιο- και συνέχισαν το ταξίδι τους προς την Αθήνα μέσω της Ιονίας Οδού. Συγκεκριμένα, πηγές αναφέρουν πως 80 άτομα εισήλθαν από το τελωνείο της Κακαβιάς και άλλα οκτώ οχήματα με άγνωστο αριθμό ατόμων μπήκαν από τη Νίκη και την Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας. Μάλιστα, επέλεξαν να αποφύγουν το πέρασμα από τη Σερβία, φοβούμενοι μη γίνουν αντιληπτοί από φιλάθλους σερβικών ομάδων, με τους οποίους, ούτως ή άλλως, οι σχέσεις είναι εχθρικές.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φέρονται να έσπασαν σε κομμάτια, προκειμένου να περάσουν όσο πιο απαρατήρητοι γίνεται μέχρι την τελική επίθεση. Κατόπιν, κάποιοι από αυτούς χρησιμοποίησαν τα οχήματά τους και, σε συνεργασία με άλλους οπαδούς ελληνικής ομάδας, έφθασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, προκαλώντας το χάος που ακολούθησε.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε περισσότερα από 10 οχήματα με κροατικές πινακίδες στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη», ανάμεσα τους και δύο βανάκια. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε ένα από τα βαν, εντοπίστηκαν μαύρα ρούχα και σακίδια.

Τι έγινε μετά την είσοδο στην Ελλάδα

Αυτό που ελέγχεται τώρα από την ΕΛ.ΑΣ. είναι αν μετά την Κακαβιά και τη Φλώρινα υπήρξε κεντρική ενημέρωση από τις υπηρεσίες για την άφιξη των οπαδών. Το τοπικό μέσο ενημέρωσης epiruspost.gr αναφέρει πως από την Κακαβιά διήλθαν περίπου 80 άτομα και πως υπήρξε ενημέρωση στις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, πραγματοποιήθηκε και σχετικός έλεγχος των αποσκευών, χωρίς να εντοπιστούν όπλα όπως ρόπαλα, κάτι που μαρτυρά ότι τα προμηθεύτηκαν εντός ελληνικού εδάφους.

Από τη μεριά τους, αστυνομικές πηγές από την Αθήνα, αναφέρουν πως ακόμη ελέγχεται αν η διαχείριση, η οποία έγινε από τις υπηρεσίες όταν οι χούλιγκαν πέρσαν από την Κακαβιά, ήταν η ενδεδειγμένη για την ορθή αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το Μαυροβούνιο είχε ενημερώσει ότι έρχονται Κροάτες χούλιγκανς

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, οι αρχές του Μαυροβουνίου στις 09:22 το πρωί της Δευτέρας έστειλαν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ δισέλιδο έγγραφο μέσω του οποίου ενημέρωναν ότι πέρασαν τα σύνορα και είχαν προορισμό την Αθήνα. Μάλιστα γίνεται λόγος για «risky fans».

«Αγαπητοί συνάδελφοι στις 7 Αυγούστου 2023 ανάμεσα στις 03:00 τα μεσάνυχτα και τις 06:00 το πρωί από τον συνοριακό σταθμό Μποζάι, στην έξοδο προς Μαυροβούνιο αξιωματικοί της αστυνομίας του Μαυροβουνίου έλεγξαν πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας - περίπου 120 άτομα νεαρής ηλικίας - που εικάζουμε ότι ταξιδεύουν με προορισμό την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ - Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η ομάδα αυτή εξήλθε του Μαυροβουνίου με τα παρακάτω οχήματα», τονίζει η ενημέρωση των αρχών του Μαυροβουνίου.

 

 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το σήμα αναγράφεται όχι μόνο η πληροφορία και ο αριθμός των ατόμων αλλά και οι μάρκες των αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν καθώς και οι πινακίδες κυκλοφορίας τους. Σημειώνεται πως πρόσωπο που ασχολείται με την υπόθεση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το μόνο που δεν ξέραμε είναι τι αριθμό παπούτσι φοράνε».

Είχε ενημερώσει η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν τρία πληροφοριακά δελτία της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, μέσα από τα οποία προκύπτει πως η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε από πριν για την άφιξη των Κροατών χούλιγκαν.

Στο πρώτο από τα έγγραφα με ημερομηνία 6/8/23 αναφέρεται πως «σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην παραπάνω από πηγή συνήθους αξιοπιστίας και οι οποίες διαρκώς ελέγχονται, στη χώρα μας θα αφιχθεί ικανός αριθμός (περίπου 100)οργανωμένων οπαδών της DINAMO ZAGREB (Bad Blue Boys), κάποιοι εκ των οποίων θα φιλοξενηθούν από οπαδούς της ομάδας του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι και διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και επικοινωνία, και κάποιοι διαμένουν σε διάφορα καταλύματα Airbnb, κυρίως πλησίον της Λ.Αλεξάνδρας. Επιπλέον, ενδέχεται μικρός αριθμός αυτών να φιλοξενηθούν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΝ.ΚΙ επί της Λ. Αλεξάνδρας αρ. 115, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν απογευματινές ώρες της 07/08/2023 και να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων».

aaa
Το από την Κυριακή 5 Αυγούστου Δελτίο Πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας
 

Στο δεύτερο έγγραφο με ημερομηνία 7/8/23επισημαίνεται πως «σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία μας, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της Α.Ε.Κ έχουν πληροφορηθεί για την έλευση των οπαδών της ομάδα της GNK Dinamo Zagreb, γεγονός που έχει προκαλέσει αναβρασμό στις τάξεις τους και συζητούν για δικές τους ενέργειες».

ccc
Το Δελτίο Πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας, που εστάλη χθες 7 Αυγούστου

Τέλος στο τρίτο πληροφοριακό δελτίο σημειώνεται πως «σε συνέχεια ανωτέρω σχετικών και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από ανοιχτές πηγές, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της ΑΕΚ απευθύνουν κάλεσμα στους οπαδούς της ομάδας να συγκεντρωθούν στον εξωτερικό χώρο (πέταλο) του γηπέδου OPAP ARENA σήμερα και από τις 19:00 ώρα με πρόφαση την διανομή εισιτηρίων διαρκείας».

Απομακρύνονται άμεσα επτά ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ

Εν τω μεταξύ, την καρατόμηση επτά αξιωματικών της ΕΛΑΣ μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη από Κροάτες χούλιγκανς και Έλληνες συνεργούς τους ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το protothema.gr για απομακρύνσεις αξιωματικών της ελληνικής αστυνομίας μετά από τα δραματικά γεγονότα το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο κ. Οικονόμου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον άτυχο 29χρονο, ενώ ξεκαθάρισε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες απομακρύνσεις και μετακινήσεις στην Αστυνομία, καθώς έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο περιστατικό», αναφερόμενος στη διέλευση των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ από τα σύνορα. Παράλληλα, μίλησε για «αποτυχία» της Αστυνομίας στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου απομακρύνονται άμεσα:

  • - ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους
  • - οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου - Ιωαννίνων, του Β' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αφήνει, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες καρατομήσεις, αναφέροντας ότι «εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ».

Η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

«Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος. Ενός νέου παιδιού, που έχασε τη ζωή του αδικαιολόγητα, μην πω τζάμπα.

Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία. Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο εντατικά. Αλλά, προφανώς, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα, σε κάθε επίπεδο: αθλητικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό. Είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, πρωτοστατούσης της ΕΛ.ΑΣ, λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε διαρκή διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, καθώς εκκρεμεί η διεξαγωγή σημαντικών αγώνων της UEFA σε ελληνικό έδαφος τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Dinamo Zagreb από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε.

Για αυτό έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:

1. Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.

2. Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου - Ιωαννίνων, του Β' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

3. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Η έρευνα θα ανατεθεί σήμερα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ..

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε με πολλή και σκληρή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας. Αλλά χρειάζεται παράλληλα μια πανστρατιά, σε κάθε επίπεδο».

Δείτε βίντεο: «Παίρνουν κεφάλια» στην ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ - Ποιοι είναι οι ακροδεξιοί χούλιγκανς «Bad Blue Boys»

 

 

Σε αντιστράτηγο ανατέθηκε η ΕΔΕ για την απόδοση ευθυνών

Στον προϊστάμενο του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα ανατέθηκε, δε, η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις ευθύνες των αστυνομικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τη διάσχιση όλης της Ελλάδας από τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που αιματοκύλισαν τη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και γιατί δεν απετράπη η μετάβαση τους μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι ήταν εδώ και τουλάχιστον δύο μέρες οι προθέσεις τους γνωστές και είχε απαγορευτεί η παρουσία τους στον ποδοσφαιρικό αγώνα που επρόκειτο να γίνει σήμερα στο OPAP ARENA.

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση