Φορολογικές δηλώσεις: Το απόγευμα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή τους - Διπλή δόση για όσους έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 09:52 Φορολογικές δηλώσεις: Το απόγευμα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή τους - Διπλή δόση για όσους έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό

Εκπνέει σήμερα (4.9.2023) το απόγευμα στις 17:00 η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μετά και από νέα μίνι παράταση – λόγω τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο σύστημα – που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Παράλληλα, μέχρι σήμερα θα πρέπει να γίνει και η πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων (Ιούλιος και Αύγουστος) που ενδεχομένως να προκύψουν από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ, ξεκαθαρίζεται ότι η δυνατότητα πληρωμής των δυο πρώτων δόσεων του εκκαθαριστικού έως σήμερα παρέχεται μόνο για τους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση μέχρι την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 15:00, που έληξε κανονικά η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και θα υποβάλουν τη δήλωση σήμερα.

Έτσι, όσοι είχαν υποβάλει δήλωση έως το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτη και δεν πλήρωσαν ή δεν ρύθμισαν με την πάγια ρύθμιση την διπλή δόση του φόρου εισοδήματος έχουν ήδη επιβαρυνθεί με πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο ανέρχεται σε 0,73% επί του ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε και επιβάλλεται για κάθε μήνα που καθυστερεί η πληρωμή του.

Ειδικότερα, η απόφαση της μίνι παράτασης προβλέπει τα εξής:

  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022, που δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 έως ώρα 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023, δύνανται να υποβάλλουν τη δήλωση μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023 και να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου που προκύπτει από αυτή, μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Το ίδιο ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 από ώρα 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023 μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023, για τον φόρο που θα προκύψει από την δήλωση αυτή.
  • Ειδικά, για τα φυσικά πρόσωπα η δήλωση δύναται να υποβληθεί μέχρι ώρα 17:00 της 4ης Σεπτεμβρίου 2023.
  • Oι καταβολές του φόρου από την 1η έως και την 4η Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω web banking και όχι μέσω κάρτας ή μέσω συστήματος πληρωμών IRIS.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 6.493.441 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) με το φόρο που έχει βεβαιωθεί να υπερβαίνει τα 3,66 δισ. ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση