Τι φέρνει από τις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης - Οι μεγάλες προκλήσεις και ο «πονοκέφαλος» Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 09:38 Τι φέρνει από τις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης - Οι μεγάλες προκλήσεις και ο «πονοκέφαλος» Ερντογάν

Σε διπλό ταμπλό φαίνεται ότι παίζει για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Με γεμάτες τις βαλίτσες θα αναχωρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του και τις πολιτικές, διπλωματικές και επιχειρηματικές επαφές που είχε στο περιθώριο της 78ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Σε πρώτο πλάνο η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν και ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε από κοινού για τις επόμενες κινήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με κατάληξη την 7η Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συνεδριάσει το ανώτατο συμβούλιο των δύο χωρών και στόχος είναι μέχρι τότε να έχει προχωρήσει το πολιτικό επίπεδο των συζητήσεων αλλά και η θετική ατζέντα.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν. Οι δύο μεγάλες προκλήσεις κλιματική κρίση και μετανάστευση αφορούν το παρόν και το μέλλον. Η βασική μας διαφορά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντική και παραμένει αλλά μπορεί να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σημαντικό «αγκάθι» και σημείο αιχμής το Κυπριακό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται ειδικά στο φλέγον αυτό θέμα κατά την ομιλία χθες στον ΟΗΕ κάνοντας λόγο για παράνομη εισβολή και επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της χώρας μας για λύση ενός κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική –δικοινοτική ομοσπονδία. Ο πρωθυπουργός επισήμανε παράλληλα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του θέματος με βάση τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η διπροσωπία Ερντογάν

Σε διπλό ταμπλό φαίνεται ότι το παίζει για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιστρέφοντας από την Αμερική στη χώρα του και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μίλησε θετικά, κάνοντας λόγο για «ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός» και προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο». Ο πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε το ορόσημο του Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη λέγοντας: «Με αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, ελπίζουμε να δούμε ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει».

Ωστόσο ερωτηθείς για το Κυπριακό επέμεινε στην αδιάλλακτη θέση του – την οποία εξέφρασε και από το βήμα του ΟΗΕ- για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, λέγοντας πως «οι φόρμουλες της ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν» και σημειώνοντας ότι «προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση δύο κρατών, δίκαιη και μόνιμη στην Κύπρο».

«Να διαλύσουμε τους διακινητές και τα δίκτυά τους»

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ και στο μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ακολουθεί αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο θέμα αυτό, ωστόσο – όπως είπε – η πίεσή στα συνόρά μας αυξάνεται πάλι ζητώντας από όλους η αποτροπή των αναχωρήσεων να αποτελέσει την αφετηρία. «Πρέπει να διαλύσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και τα δίκτυά τους, αν θέλουμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους να ξεκινούν τέτοια επικίνδυνα ταξίδια» τόνισε και πρόσθεσε: «Συνεργαζόμενοι σε διμερές και πολυμερές επίπεδο πρέπει να ενισχύσουμε τους συνοριακούς ελέγχους και τους μηχανισμούς επιτήρησης για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση των λαθρεμπόρων και των δραστηριοτήτων τους. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, μέσω της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας, της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών συνοριοφυλακής».

Πηγή: newsbeast.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση