Ο Κασσελάκης διέγραψε Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα - Ξεκίνησε το μεγάλο ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 09:08 Ο Κασσελάκης διέγραψε Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα - Ξεκίνησε το μεγάλο ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Δύο κόμματα σε ένα πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ - Την Τετάρτη πανελλαδική συνδιάσκεψη στελεχών που πρόσκεινται στην Αχτσιόγλου - Γρίφος η στάση των «παλιών προεδρικών»

Με τέσσερις διαγραφές σε τέσσερα εικοσιτετράωρα σε ένα εντυπωσιακό σερί επιβολής της εσωκομματικής του ισχύος, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την νύχτα μέρα σήμερα από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, προκαλώντας ραγδαίες εξελίξεις στο εσωκομματικό μέτωπο. Μετά από 25 ημέρες στην ηγεσία του κόμματος και έχοντας δώσει «άπλετο χρόνο» σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τις εσωκομματικές ισορροπίες, ο κ. Κασσελάκης φέρεται «αποφασισμένος» να συνεχίσει την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όσες και όσους απειθούν στο «τελεσίγραφο» περί ενότητας που απέστειλε δις, επιταχύνοντας τις εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, με αφορμή τις χθεσινές τοποθετήσεις των Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Νίκου Φίλη από τηλεοράσεως, λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προχώρησε στη διαγραφή των τριών ιστορικών στελεχών μέσω παρέμβασής του στα κοινωνικά δίκτυα, λέγοντας πως «οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Ξεχωρίζοντας, ωστόσο, τον πρώην Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε πως «λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ. Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ», αποκαλύπτοντας πως είχαν αναπτύξει έναν δίαυλο επικοινωνίας. Άλλωστε, ο Δημήτρης Βίτσας αποτελεί ένα πρόσωπο- κλειδί για την νεότερη ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς συνέβαλε στην αλλαγή σκυτάλης και την πολιτική ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα στο χώρο, όντας, όπως ο ίδιος είπε, από 17 ετών στην Αριστερά.

 

 

Ωστόσο, έχοντας θέσει από το νωρίς χθες το μεσημέρι σε ετοιμότητα την Κουμουνδούρου, ο κ. Κασσελάκης προετοίμαζε την απάντησή από τις ΗΠΑ στα όσα σχολίασαν τα τρία στελέχη σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, αποφασίζοντας τελικά να καταστήσει παρελθόν τρία στελέχη με διαχρονική παρουσία στους κόλπους της ελληνικής Αριστεράς.

Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο το κείμενο συλλογής υπογραφών που διακινεί πανελλαδικά η «Όμπρελα» σηματοδοτώντας την έξοδό της από τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Αν και στο κείμενο δε γίνεται λόγος για την ίδρυση νέου κόμματος, τα όσα καταμαρτυρούνται εναντίον της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενισχύουν ακόμη περισσότερο την εντύπωση πως η αξιωματική αντιπολίτευση λειτουργεί ως άθροισμα δύο κομμάτων στο εσωτερικό της, κατάσταση που δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει τουλάχιστον μέχρι την Κεντρική Επιτροπή, στις 11 Νοεμβρίου. Στους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί στο κείμενό της η «Ομπρέλα», μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα του πνεύματος ιδιοκτήτη, που αποφαίνεται «όποιος διαφωνεί, να φεύγει», με την υπόμνηση από όσους το υπογράφουν πως «δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της». Ακόμη και αν η «Ομπρέλα» έκανε μια πρώτη καταγραφή δυνάμεων σε επίπεδο υπογραφών, η απόφαση αποχώρησής της από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται από καιρό ειλημμένη μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις και επαφίεται στην πάροδο του χρόνου μέχρι την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και δύσκολα πλέον στην πορεία προς το επικείμενο Συνέδριο το Φεβρουάριο.

Ο βαθμός ετοιμότητας των διαφωνούντων έγινε μάλιστα αντικείμενο σχολιασμού από την Κουμουνδούρου πριν καν τις διαγραφές, καθώς πηγές της μετέδιδαν πως ο κ. Βίτσας προανήγγειλε χθες τη δημιουργία νέου κόμματος, υπό τον τίτλο «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά». Με το βλέμμα στραμμένο από νωρίς στην επόμενη ημέρα, η Κουμουνδούρου επιτέθηκε με σφοδρότητα χθες τόσο στα στελέχη της «Ομπρέλας» που διαφώνησαν ανοιχτά με τους χειρισμούς της ηγεσίας, όσο και κατά του Ευρωβουλευτή, Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος γνωστοποίησε την αποχώρησή του από το κόμμα εν μέσω αιχμών για τον κ. Κασσελάκη, καθώς τόσο οι «νεοπροεδρικοί», όσο και η εσωκομματική αντιπολίτευση χτίζουν μέρα με την μέρα το αφήγημά τους για τους δυνάμει ψηφοφόρους τους.

Οι κινήσεις των «6 συν 6»

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το κόστος της εσωστρέφειας, το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί στις επικείμενες δημοσκοπήσεις, αλλά και στη στάση πιο μετριοπαθών στελεχών και βουλευτών φορτίζει την εσωκομματική ατμόσφαιρα, καθώς αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την επισημοποίηση της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια εξέλιξη πιέζει σε πρώτη φάση τα στελέχη που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιήσουν πανελλαδική συνδιάσκεψη αύριο Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους στο εξής. Παρότι τα στελέχη που υποστήριξαν την κυρία Αχτσιόγλου δεν φαίνεται να έχουν προσώρας ενιαία στάση απέναντι στις εξελίξεις, ωστόσο, αποφάσεις για τα επόμενα βήματά τους δεν έχουν ληφθεί, αν και το εσωκομματικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί τόσο από το μπαράζ διαγραφών, όσο και από την άμεση απειλή της διάσπασης.

Παράλληλα, τυχόν άμεση αποχώρηση της «Ομπρέλας» θα σημάνει και μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, από 2-4 βουλευτές τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αυξάνοντας τις πιθανότητες το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής να καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε περίπτωση που από την Κουμουνδούρου αποχωρήσουν περισσότεροι βουλευτές από αυτούς που οργανικά ανήκουν στην «Ομπρέλα».

Την ίδια ώρα, ο αναβρασμός που επικρατεί στις τάξεις του κόμματος μετά το ντόμινο διαγραφών δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τους συσχετισμούς στα κομματικά όργανα, τα οποία αναμένεται να συνεδριάσουν το επόμενο διάστημα, υπό το βάρος των εξελίξεων. Μολονότι ούτε ο κ. Κασσελάκης μπορεί να διαγράψει μόνος του τα στελέχη, ούτε εκείνα να θέσουν θέμα ηγεσίας, καθώς αυτό προϋποθέτει να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο σύμφωνα με το καταστατικό, η πλειοψηφία είναι οριακή υπέρ της νέας ηγεσίας στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δηλαδή το Πειθαρχικό, το οποίο αποφασίζει για τις διαγραφές, ενώ θυελλώδης προβλέπεται και η επικείμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που θα προετοιμάσει την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Καχυποψία πανταχόθεν

Πάντως, οι δραματικές εξελίξεις, αλλά και η προαναγγελθείσα διάσπαση έχουν διασπείρει το φόβο της καχυποψίας μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ιδίως όταν η κρίσιμη μάζα που θα διαμορφώσει τις τελικές εξελίξεις είναι αυτή των παλιών «προεδρικών» δηλαδή στελεχών και βουλευτών της πλειοψηφίας υπό τον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό έχουν δώσει πίστωση χρόνου μέχρι νεωτέρας στην νέα ηγεσία. Στην αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών, ο προβληματισμός, η κινητικότητα και η κοινή αγωνία στελεχών που έχουν επιλέξει τη σιωπή και την ουδετερότητα μελετάται από τα δύο «στρατόπεδα», καθώς δεν αποκλείονται εκπλήξεις πριν και μετά την ώρα του αποχαιρετισμού.

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση