Τσακαλώτος: Η σιωπή Τσίπρα «μέρος του τραύματος που ζει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 10:33 Τσακαλώτος: Η σιωπή Τσίπρα «μέρος του τραύματος που ζει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Πολλαπλά τα τραύματα από τη στάση των "λοχαγών" του Κασσελάκη» τόνισε ο πρώην υπουργός - «Διαφορετικές οι θέσεις Κασσελάκη από την παράδοση της Αριστεράς» - «Ο κ. Πολάκης ήταν ο "πιο επιθετικός"»

Να μην κινηθεί εν θερμώ επιλέγει ο πρώην Υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος ως προς το ενδεχόμενο αποχώρησης του από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, τοποθετούμενος, ωστόσο, για τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών, αλλά και κατά τις πρώτες ημέρες του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος. Προχωρώντας σε μια απολογιστική τοποθέτηση, ο κ. Τσακαλώτος περιέγραψε ως πολλαπλά τα «τραύματα» από την συμπεριφορά στελεχών που στήριξαν τον νέο Πρόεδρο στο διαδίκτυο, χαρακτήρισε τον Παύλο Πολάκη ως τον «πιο επιθετικό» απέναντι στην μειοψηφία, ενώ δεν άφησε εκτός κάδρου τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας πως η σιωπή του αποτέλεσε «μέρος του τραύματος» στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, έθεσε ως προϋπόθεση της παραμονής του στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δυνατότητα έκφρασης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας, παράλληλα, την πλειοψηφία του κόμματος ότι δεν παράγει πολιτική, αλλά αρκείται στον μηχανισμό, παρά το καμπανάκι των δημοσκοπήσεων.

Σε αναζήτηση κοινού τόπου

«Νομίζω ότι χρειάζεται ψυχραιμία, ηρεμία και σοβαρές πολιτικές συζητήσεις» απάντησε ο πρώην Υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος ως προς την πιθανότητα εξόδου του από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην πρώτη συνέντευξή του μετά τις εσωκομματικές εκλογές. «Αυτό που παίζεται τις επόμενες εβδομάδες είναι αν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά» τόνισε, εκφράζοντας δημόσια την αγωνία του συνολικά για την πορεία του χώρου.

Απόψεις πέρα από την Αριστερά

Ερωτηθείς για τις απόψεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Τσακαλώτος παρατήρησε πως «είναι απόψεις που έρχονται από τι δικές του προσλαμβάνουσες που είναι διαφορετικές από την παράδοση τη δική μας», δηλαδή «λέει πράγματα πολύ διαφορετικά, πολύ πέρα από αριστερά από οποιαδήποτε εκδοχή της». Ειδικότερα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός ως προς το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Κασσελάκη στο ΣΕΒ και ειδικά αναφορικά με τη θέση του ότι το κεφάλαιο επιλύει το θέμα των ανισοτήτων.

Άγχος για τις δημοσκοπήσεις

Στον απόηχο της δημοσκόπησης της GPO, που εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά 12,9% και μια ανάσα μόλις πάνω από το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε δύο φορές στα ευρήματα, προειδοποιώντας πως «το άγχος μου είναι βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις αν υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΚΚΕ και το Κέντρο αν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά». «Ανησυχώ πάρα πολύ», εκπέμποντας σήμα κινδύνου, καθώς «απομακρυνόμαστε από πραγματικές πολιτικές και πολιτικές συζητήσεις για το πως θα ανταποκριθούμε στην ακρίβεια, στην ανισότητα», όπως είπε.

Ακόμη, άφησε σαφείς αιχμές για την μη λειτουργία των κομματικών οργάνων, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν προχωρά σε προσωπικές επιθέσεις. Επιπλέον, ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως «εγώ θεωρώ ότι έχει εντελώς νομιμοποιημένη θέση, όταν τον ψηφίσανε αυτοί που τον ψηφίσανε» ως προς την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία, «αποκηρύσσοντας» τις αιτιάσεις περί καθαίρεσής του.

Θύτες και τραύματα
 

 

Στον αντίποδα, «εγώ θεωρώ ότι πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε μια πολιτική συζήτηση για το πως η Αριστερά θα παίζει ρόλο και στα πολιτικά πράγματα της χώρας» συνέχισε, εξομολογούμενος, ωστόσο, πως «εγώ έχω μεγάλο παράπονο για το πώς έγινε η εκλογή» της νέας ηγεσίας. Συγκεκριμένα, «στο διαδίκτυο οι άνθρωποι που στηρίξανε τον κ. Κασσελάκη είχαν απαράδεκτες επιθέσεις με πολύ πιο άσχημο τρόπο λέγανε «σηκωθείτε να φύγετε», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος, εκτιμώντας πως «βγήκαμε πάρα πολύ τραυματισμένοι από αυτή τη διαδικασία». «Οι άνθρωποι που υποστήριξαν τον κ. Κασσελάκη δημιούργησαν τραύματα» είπε ο πρώην Υπουργός αναφερόμενος και στην «ηγετική ομάδα του κ. Κασσελάκη».

Χωρίς διάθεση για ενότητα

Κληθείς να σχολιάσει την παραπομπή τεσσάρων στελεχών προς διαγραφή, «πραγματικά πιστεύω ότι δεν ήταν σωστό οι διαγραφές, η παραπομπή των τεσσάρων. Αν θέλεις την ενότητα, δεν λειτουργείς έτσι» ισχυρίστηκε, συμπληρώνοντας πως «δεν βλέπω από την άλλη πλευρά ότι υπάρχει διάθεση για την ενότητα. Και ότι δεν συζητάνε πολιτικά». «Είναι δυνατόν ο αρχηγός ενός αριστερού κόμματος να λέει ότι δεν θέλω να αυξηθούν κάποιοι φόροι; Αν δεν το βάλεις αυτό το θέμα, φεύγει από το χώρο της Αριστεράς» παρατήρησε, εγκαλώντας ταυτόχρονα την πλειοψηφία πως «δουλεύει με τον μηχανισμό».

Το «σήμα Πολάκη» και η ΝΔ

«Όταν βάζεις τον κ. Πολάκη ως συντονιστή των ΕΠΕΚΕ δεν δίνεις σήμα. Γιατί ο κ. Πολάκης ήταν ο πιο επιθετικός. Αυτός ήταν που έλεγε ότι υπονομεύαμε τον Τσίπρα» ανέφερε ο πρώην Υπουργός, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου. «Εδώ φαίνεται από τις πρώτες δημοσκοπήσεις πως δεν πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ» και «φαίνεται μια κυριαρχία της ΝΔ, τα τρία άλλα κόμμα είναι περίπου το ίδιο» παραδέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ σε ερώτηση για το εάν έπρεπε να παρέμβει ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, «αν ήμουν εγώ ο Αλέξης μια εβδομάδα πριν τις εκλογές θα έκανα μια ανάρτηση που θα έλεγε ότι δεν υποστηρίζω κανέναν», δε δέχομαι να λέει κάποιος ότι τον υποστηρίζω και δεν δέχομαι να λέει κάποιος ότι με υπονόμευσε, περιέγραψε ο κ. Τσακαλώτος. Το ότι αυτό δεν συνέβη, είναι «μέρος του τραύματος που ζει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε, ενώ παρατήρησε πως «η πλειοψηφία του κόμματος δεν παράγει πολιτική. Δεν την ενδιαφέρει να κάνει καν την πολιτική συζήτηση».

Συνταγή Δούκα

Στο ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρακολούθησε με ενδιαφέρον, όπως είπε, την καμπάνια του νέου Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, λέγοντας πως «δεν είναι χαρισματικός ο κ. Δούκας. Είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος».

Παράλληλα, άφησε μια μομφή για τον κ. Κασσελάκη, λέγοντας πως «ο κόσμος αισθάνεται ότι δεν μπορεί να έχει έναν πρόεδρο που λείπει, όσο λείπει», απαντώντας, ωστόσο, πως «δεν κάνουμε λευκή απεργία», με φόντο την άρνηση της «Ομπρέλας» να αναλάβει κοινοβουλευτικές θέσεις ευθύνης. Κατά τον κ. Τσακαλώτο, δεν γίνεται, πάντως, να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τον κ. Μητσοτάκη χωρίς μια σοβαρή πολιτική συζήτηση για τις ήττες του 2019 και του 2023, αλλά και χωρίς ένα σαφές πολιτικό σχέδιο.

Βολές για την κριτική

Ως προς την εσωκομματική κριτική, «η ηγεσία πρέπει να ακούει την κριτική. Αποκόβεσαι από χρήσιμες πληροφορίες» διαφορετικά, ανταπάντησε ο πρώην Υπουργός, επιτιθέμενος στον Ναύαρχο, Ευάγγελο Αποστολάκη για τις δηλώσεις του περί κατάργησης των τάσεων. «Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην κριτική, διαφωνώντας για το ενδεχόμενο των διαγραφών» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, συνοψίζοντας για τις κινήσεις του το επόμενο διάστημα πως «θα τεστάρουμε τις επόμενες εβδομάδες αν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική Αριστερά», με ζητούμενο τον σεβασμό στις απόψεις της μειοψηφίας, όπως κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση