Γυρίζει μπούμερανγκ για Σούνακ το φάλτσο με Μητσοτάκη -Έγινε πιο γνωστό το ελληνικό αίτημα για τα Γλυπτά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 09:02 Γυρίζει μπούμερανγκ για Σούνακ το φάλτσο με Μητσοτάκη -Έγινε πιο γνωστό το ελληνικό αίτημα για τα Γλυπτά

Σε μπούμερανγκ για τον Ρίσι Σούνακ και τους υπερσυντηρητικούς του Λονδίνου που απορρίπτουν οποιαδήποτε συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα μετατράπηκε η απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά της ελληνικής αποστολής που δημοσιοποίησε άμεσα το διπλωματικό ατόπημα του κ. Σούνακ, προλαβαίνοντας την βρετανική κυβέρνηση και αποκάλυψε τον λόγο της ματαίωσης του ραντεβού έφερε σε δύσκολη θέση την Ντάουνινγκ Στριτ και κυρίως έδωσε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα στο ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών.

«Πυρά» του βρετανικού Τύπου κατά Σούνακ -Συνάντηση Γεραπετρίτη με Κάμερον

Ο βρετανικός τύπος καταδίκασε με αιχμηρό τρόπο την συμπεριφορά του κ. Σούνακ, στην πλειοψηφία του εκφράστηκε θετικά ως προς τις ελληνικές θέσεις, ακόμα και συντηρητικά έντυπα και δόθηκε νέα ώθηση στην υπόθεση, που δεν είναι σίγουρο ότι θα γινόταν αν η συνάντηση γινόταν κανονικά και κάθε πλευρά εξέφραζε τις θέσεις της, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικό της δύσκολης θέσης στην οποία βρέθηκε η βρετανική κυβέρνηση είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του Γιώργο Γεραπετρίτη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις και να εξομαλυνθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Πατώνει στις δημοσκοπήσεις ο Σούνακ

Ο κ. Σούνακ, ο οποίος βρίσκεται ούτως ή άλλως πολιτικά στρυμωγμένος στην πολιτική σκηνή της Μ. Βρετανίας καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται 20 μονάδες πίσω από τον υποψήφιο των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ, οδηγήθηκε σε ένα αυτογκόλ όπως αποτυπώνεται και σε δημοσκόπηση της YouGov σύμφωνα με την οποία το 66% των Βρετανών χαρακτηρίζει λάθος την στάση του, ενώ την ίδια άποψη έχουν και οι Συντηρητικοί σε ποσοστό 59%.

Εθνικός στόχος της κυβέρνησης η επιστροφή των Γλυπτών

Το ζητούμενο, όμως, για το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι το προφίλ του κ. Σούνακ, αλλά η επίτευξη του εθνικού στόχου για την επιστροφή των Γλυπτών. Για αυτό δεν πρόκειται να συνεχίσουν την αντιπαράθεση με την βρετανική κυβέρνηση. Εστιάζουν αρχικά στην κεφαλαιοποίηση του θετικού αντίκτυπου ως προς το ελληνικό αίτημα και κυρίως στις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν για την επιτυχή κατάληξη. Άλλωστε η ελληνική αποστολή δεν γύρισε με άδεια χέρια από το Λονδίνο, αφού υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος με τον επικεφαλής των Εργατικών και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος δεν δηλώνει αντίθετος σε μία λύση εφόσον επέλθει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με το Βρετανικό Μουσείο. Ειδικά, από την στιγμή που όλοι προεξοφλούν ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών το 2024 και ο επόμενος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας.

πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση